Hallitukselta uusi suunnitelma virusmuunnoksen torjumiseksi: alueellisista rajoituksista valtakunnallisiin, äärimmäinen keino poikkeusolot ja jopa ulkonaliikkumiskielto

Pääministeri Sanna Marin (sd.) antoi ennen neuvotteluja Säätytalon portailla kommentteja tiedotusvälineille. Hänen mukaansa Suomi pyrkii löytämään naapurimaidensa kanssa kestäviä ja pidempiaikaisia ratkaisuja koronarajoituksiin.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) antoi ennen neuvotteluja Säätytalon portailla kommentteja tiedotusvälineille. Hänen mukaansa Suomi pyrkii löytämään naapurimaidensa kanssa kestäviä ja pidempiaikaisia ratkaisuja koronarajoituksiin. Kuva: Arttu Laitala

Suomessa voidaan jatkossa siirtyä alueellisesta lähtemistavasta valtakunnalliseen epidemian torjuntaan, jos koronatilanne pahenee.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan riski epidemian kiihtymiseen on todella suuri. Rajoitusten ennakollista kiristämistä tarvitaan, koska Britannian ja Etelä-Afrikan virusmuunnokset leviävät tuoreimman tiedon mukaan jopa 50–70 prosenttia aiempaa virusta tehokkaammin.

Siksi hallitus päätti tänään täydentää hybridistrategian toimintasuunnitelmaa, jossa rajoitustoimet jaetaan nyt kolmeen tasoon.

Tämän hetken tautiluvuilla Suomessa ollaan tasolla yksi. Marinin mukaan rajoitukset on nyt syytä pitää vähintään nykyisellä tasolla. Jos epidemiatilanne pahenee, siirrytään tasoille kaksi tai kolme, eli rajoitukset kiristyvät.

Tasolla kaksi kaikilla alueilla voidaan ottaa käyttöön leviämisvaiheen rajoitukset. Tämä edellyttäisi hallituksen päätöstä.

Marinin mukaan tasolle kaksi siirrytään, jos virusmuunnokset leviävät liian nopeasti tai jos puolet sairaanhoitopiireissä siirtyisi epidemian leviämivaiheeseen.

Poikkeusolot äärimmäinen toimenpide

Tasolla kolme edellisten toimenpiteiden lisäksi otettaisiin käyttöön poikkeusolot ja liikkumisrajoitukset. Käytännössä Suomi ottaisi käyttöön valmiuslain.

Pääministeri Marinin mukaan tämä on äärimmäinen toimenpide, jota pyritään välttämään viimeiseen asti, koska siinä rajoitetaan ihmisten perusoikeuksia.

Tasoa kolme voidaan perustella vain, jos kaikki edellisten tasojen toimenpiteet osoittautuvat riittämättömiksi tai epidemiatilanne aiheuttaa välittömän uhan terveydenhuollon kantokyvyn ylittymiselle.

Marin muistutti, että kolmannen tason valmiuslakiin ja poikkeusoloihin turvautumisen tulisi olla oikea-aikaista ja välttämätöntä. Käytännössä silloin voitaisiin rajoittaa maakuntien välistä liikkumista.

Marinin mukaan vaihtoehtona voisi olla jopa ulkonaliikkumiskielto tai ulkona liikkumisen rajoittaminen, johon tarvittaisiin vielä erillistä poikkeusolojen lainsäädäntöä.

Hallitus antaa periaatepäätöksen hybridistrategian päivittämiseksi huomenna tiistaina valtioneuvoston istunnossa.

Kaikki kiinni seuraavien viikkojen kehityksestä

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi, että nykyisellä ykköstasolla leviämisvaiheen alueilla otetaan käyttöön laajin mahdollinen maskisuositus sekä maksimaalinen etätyösuositus. Leviämisvaiheen alueilla kaikkien leviämisvaiheen toimenpiteiden tulee olla käytössä.

Kiurun mukaan seuraavien viikkojen aikana varaudutaan siirtymään tasolle kaksi, jos tautimäärät alkavat nousta ja riskiarviot osoittavat, että epidemian hallinta ei enää onnistu nykyrajoituksilla joko kotoperäisen koronaviruksen tai muuntoviruksen uhkan takia.

Kiurun mukaan 2–4 viikossa nähtäisiin, toimivatko tason kaksi rajoitukset. Jos nämä toimet eivät toisi riittävää tulosta, jouduttaisiin siirtymään korkeimmalle kolmannelle tasolle.

Hallitus linjasi hybridistrategian toimintasuunnitelman täydentämisestä siltä varalta, että muuntovirus alkaa levitä nykyistä enemmän. Kiurun mukaan riski epidemiatilanteen heikkenemiseen koko Suomessa on huomattava.

Hallituksen hybridistrategia on toimintasuunnitelma, jolla ohjataan sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoita koronavirusepidemian hillinnässä.

Perjantaihin mennessä Suomessa oli todettu yhteensä 86 muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tapausta. Marin kehotti ihmisiä hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä pienimmistäkin oireista.

Vähäisin vaurion tulevalle sukupolvelle

Lasten harrastustoiminnan rajoitukset ovat herättäneet runsaasti keskustelua. Marin kertoi tiedotustilaisuudessa, että periaatteena on asettaa rajoituksia ensin aikuisille ja vasta viimeisenä keinona lapsille ja nuorille.

Rajoitusten tasolla kaksi tartuntatautilainsäädännön mukaisista muista toimista tulisi päättää ennen lapsia ja nuoria koskevia rajoituksia. Tämä koskee esimerkiksi ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä. Tasolla kaksi viimesijainen toimenpide on se, että peruskoulun yläluokat voivat siirtyä etäopetukseen.

Ennen Säätytalon neuvottelua tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi, että rajoitusten tulee olla mieluummin ennaltaehkäiseviä, mutta samalla sellaisia, että tuleva sukupolvi selviää mahdollisimman vähäisin vaurioin.

Hän ei ottanut mitään kantaa siihen, onko voimassa olevia rajoituksia mahdollisuutta höllentää.

Perjantaina hallitus päätti rajatarkastusten kiristämisestä keskiviikosta alkaen. Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan tärkeintä on saada Suomen testausjärjestelmä rajoilla mahdollisimman kattavaksi.

Pääministeri Marinilta kysyttiin Säätytalolla myös Saksan päätöksestä, jossa kangasmaskit pitää vaihtaa joukkoliikenteessä tehokkaampiin maskeihin.

– Pyrin itse käyttämään kirurgisia maskeja, koska ne ovat suojaavampia kuin kangasmaskit, Marin totesi.

Marinin mukaan on myös perusteltua tarkastella sitä, että pitäisikö Suomessakin kiristää linjaa niin, että nämäkään eivät enää riittäisi, vaan tarvittaisiin vielä korkeamman tason suojain.

Hän jatkoi, että mahdolliset päätökset asiassa ovat Suomessa terveysviranomaisten tehtävä.

Asunnolla tai vapaa-ajan asunnolla pääsee maahan

Hallituksen viime viikon lopun päätösten mukaan ulkomaalaiset pääsevät Suomeen 27. tammikuuta alkaen vain välttämättömästä syystä.

Tämä tarkoittaa muun muassa huoltovarmuuden tai yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätöntä työmatkaliikennettä, eli muun muassa terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstöä, tavaraliikennettä sekä kansainvälisten organisaatioiden henkilöstöä.

Lisäksi maahan pääsee muun muassa jos henkilöllä on Suomessa asunto tai vapaa-ajan asunto tai jos hän on ulkomailla asuvan Suomen kansalaisen perheenjäsen.

Hallitus teki tiukan linjauksen erityisesti hillitäkseen koronavirusmuunnosten tartuntoja.

Sisärajavalvontaa jatketaan 25. helmikuuta saakka.

Hallitus päätti lisäksi poistaa rajayhteisöjä koskevat, rajan ylittämistä koskevat erivapaudet. Hallituksen mukaan tämä koskee ainoastaan muita kuin Suomen kansalaisia.

Rajayhteisöjen alueella rajaa ei myöskään saa ylittää muualla kuin rajanylityspaikalla. Tämä koskee myös Suomen kansalaisia, mutta ei saamelaisten elinkeinonharjoittamista.

Imatran rajanylityspaikka Venäjälle puolestaan suljetaan henkilöliikenteeltä kokonaan. Pohjois- ja länsirajojen ylityspaikkojen aukioloaikoja puolestaan rajoitetaan.

Toimenpiteillä mahdollistetaan koronatestien tekeminen kaikille maahantulijoille.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) väläytti myös jo perjantaina mahdollisuutta sanktioihin, mikäli henkilö ei suostu noudattamaan viranomaisten ohjeistusta omaehtoisesta karanteenista.

– Toimimme olemassa olevan lainsäädännön puitteissa, sanktiot ovat viranomaistoimintaa, pääministeri Marin sanoi sanktioista maanantaina.

Juttua muokattu 25.1. klo 17.40: Juttua päivitetty kauttaaltaan hallituksen infotilaisuuden tiedoilla.

Juttua muokattu 25.1. klo 14.20: Tarkennettu Sanna Marinin maskikommentteja.

Suomessa 86 muuntovirustartuntaa

Maanantaina Suomessa varmistui 192 uutta koronavirustartuntaa.

Viimeisen 14 vuorokauden aikana Suomessa on todettu yhteensä 3 926 tautitapausta eli 356 tapausta enemmän kuin edeltävän kahden viikon jakson aikana.

Tartuntatautirekisterin tiedot päivittyvät muutamien päivien viiveellä.

Suomessa perjantaihin mennessä todetuista muuntuneen koronaviruksen aiheuttamista tapauksista 80 on Britanniassa havaittua muuntunutta virustyyppiä ja kuusi Etelä-Afrikassa havaittua virustyyppiä.

Uudet koronavirusmuunnokset voivat tarttua ja levitä aiempia koronaviruskantoja nopeammin.

Karanteenit pidemmiksi

Koronavirustartunnan saaneiden lähikontakteille määrättävä karanteeni piteni perjantaina 10 vuorokaudesta 14 vuorokauteen.

Kyseessä on tartuntatautilääkärin määräämä virallinen karanteeni, josta saa myös tartuntatautipäivärahaa.

Perhealtistuksissa karanteenin pituus on 21 vuorokautta.

Tartuntatautilääkärin sairastuneelle määräämän eristyksen vähimmäispituus piteni 7 vuorokaudesta 10 vuorokauteen.

Lentokiellot ohi

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ei tehnyt uutta päätöstä lentorajoituksista Ison-Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta, eli matkustajalentojen keskeytys näihin maihin päättyi maanantaina puoliltapäivin.

THL katsoo lausunnossaan, ettei matkustajalentoliikenteen keskeyttämisen välttämättömyyden edellytys enää täyty, sillä lentoasemilla on nyt riittävät resurssit torjua virusmuunnoksia.

Matkustajat kyseisistä maista ohjataan koronatestiin ja karanteeniin.

THL suosittelee, että lentoyhtiöt edellyttäisivät Suomen ulkopuolelta tulevilta matkustajilta negatiivista koronavirustestitodistusta ennen lennolle nousua.

Jos matkustajalla on lääkärintodistus sairastetusta mutta jo parantuneesta COVID-19-taudista ja sairastumisesta on kulunut aikaa alle 6 kuukautta, ei negatiivista koronavirustestitodistusta tarvita.

Koronavirusrokotustodistuksia ei vielä hyväksytä korvaamaan koronavirustestitodistusta.