Hallitus esitti ravintoloita suljettavaksi kesään asti – ruuan ulosmyynti on sallittu, mutta alkoholin myynti ravintoloista pääosin loppumassa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tiistaina hallituksen sulkevan Suomen ravintolat. Ruuan ulosmyyntioikeus jää.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tiistaina hallituksen sulkevan Suomen ravintolat. Ruuan ulosmyyntioikeus jää. Kuva: Mauri Ratilainen

Eduskuntaan vietiin tiistai-iltana valtioneuvoston esitys ravintoloiden sulkemiseksi pika-aikataululla.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tiistaina hallituksen kokouksen jälkeen medialle, että työ- ja elinkeinoministeriö on saanut nopeasti valmisteltua lain ravintoloiden sulkemiseksi.

Laki aiotaan säätää niin, että ravintolat olisivat kiinni 31. toukokuuta asti.

– Jos rajoitukset voidaan aiemmin purkaa, olemme siihen valmiita, Marin sanoo.

Hallitus pyrkii Marinin mukaan myös siihen, että ravintolayrittäjiä voitaisiin auttaa taloudellisesti.

Koskee kaikkia ravintoloita paitsi työpaikkaruokaloita

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoi, että hallituksen esitys koskee ravintoloiden lisäksi kahviloita, pubeja ja yökerhoja.

Tarkoituksena on estää koronaviruksen leviäminen ravintoloissa. Ainoa poikkeus laissa olisivat työpaikkojen yhteydessä olevat työpaikkaruokalat.

Tarkoitus on, ettei ravintoloissa syödä tai juoda enää sisätiloissa eikä terasseilla.

Ravintoloille tarjottaisiin mahdollisuutta myydä ruokaa ulos mukaan otettavaksi.

– Keittiö voi toimia, mutta sinne ei voi jäädä syömään, sanoo Haatainen.

Tämä ei kuitenkaan koskisi alkoholia, jota ei tälläkään hetkellä saa anniskelulain mukaan myydä ulos ravintolasta. Alkoholia ravintolat eivät siis saisi myydä lain voimassaoloaikana.

Ainoastaan ne harvat ravintolat, joilla on alkoholin ulosmyyntilupa, voivat myydä maksimissaan 5,5 prosentin vahvuisia alkoholituotteita ulos.

Aamiaista ei saisi enää tarjota hotellien ravintolatiloissa, mutta asiakkaille voisi toimittaa aamiaisen pakattuna.

Eduskunta tuki esitystä

Työministeri Haatainen esitteli lain eduskunnalle kello yhdeksän jälkeen tiistai-iltana.

Hänen mukaansa laki perustellaan koronaviruksen hillitsemisellä. Koronavirus tarttuu pisaratartuntana herkästi lähikontaktissa, ja ravintolatilojen sulkemista asiakkailta perustellaan juuri lähikontaktien rajoittamisella.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä piti hyvänä, että pienellä osalla ravintoloista on alkoholin ulosmyyntioikeus, jotta ne voivat myydä enintään 5,5 prosentin vahvuisia alkoholijuomia. Tässä tilanteessa Kärnä antaisi kaikille ravintoloille alkoholin ulosmyyntioikeuden ja mieluummin myös vahvemmille juomille ravintoloiden pelastamiseksi.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen piti päätöstä hyvänä, mutta myöhäisenä.

– Haluan kiittää hallitusta, että vihdoinkin annatte ravintoloille luvan sulkea, vaikka asiakasvirrat ovat romahtaneet, mutta tiloja ei ole kannattanut sulkea vakuutusrahojen menettämisen pelossa, Tynkkynen sanoi.

Kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko vaati selkeitä pelisääntöjä työpaikkaruokaloille, joihin lasketaan myös muun muassa vanhainkotien, vankiloiden ja varuskuntien ravintolat. Näissäkin voi kokoontua jopa satoja ihmisiä.

– On tärkeää, että meillä on huomenna säännöt, mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä, Risikko vaati lain valiokuntakäsittelyä varten.

Terveysnäkökulma pitää olla huomioitu myös auki jäävissä ravintoloissa. Keskiviikkona lakiesitys menee talousvaliokuntaan ja perustuslakivaliokuntaan.

Voimaan ehkä jo lauantaina

Tiistai-iltaisen eduskuntakäsittelyn tarkoituksena on, että laki ehtisi kiertää valiokunnat ja eduskunnan niin, että se olisi voimassa lauantaina.

– Mahdollisimman pian voimaan, minimissään lauantaina eduskuntakäsittelyprosessin läpi, totesi Haatainen.

Tiistai-iltana ei Marinin mukaan käsitelty vielä liikkumisrajoituksia hallituksen kokouksessa.