
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL suosittaa kansalaisille kasvomaskien käyttöä muun muassa joukkoliikenteessä ja tilanteissa joissa turvavälien pitäminen on mahdotonta.
Maskia suositellaan myös tilanteissa, joissa henkilö on matkalla koronatestiin tai odottaa testin tulosta ja hänellä on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Lisäksi kasvomaskia suositellaan ihmisille, jotka palaavat riskialueelta Suomeen.
THL:n mukaan kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.
– Koronaviruksen leviämisen riski kasvaa nyt kun arki alkaa ja ihmiset alkavat liikkua enemmän. Nyt on lisäksi selvää, että tartuntariski on erityisen suuri tungoksessa. Kasvomaskit ovat yksi keino lisää ehkäistä epidemian kiihtymistä, sanoo THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta tiedotteessa.
Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Maskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti, THL korostaa.
Maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai muut terveyteen liittyvät syyt estävät maskin käytön. Kasvomaski ei sovellu lapsille. Maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu 15 vuoden iästä alkaen.
Vähävaraisille maskeja valtion piikkiin
Hallitus puoltaa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen antamaa suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Asiasta kertoi pääministeri Sanna Marin (sd.) valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa torstaina iltapäivällä.
Ihmisten tulee hankkia kasvomaskit lähtökohtaisesti omalla kustannuksellaan. Marinin mukaan kunnat kuitenkin huolehtivat siitä, että maskeja on saatavilla kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville vähävaraisille kansalaisille ilmaiseksi.
– Valtio korvaa kustannukset kunnille täysimääräisesti, Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.
Uusien koronavirustartuntojen tapausmäärät ja ilmaantuvuus ovat selvästi nousseet heinäkuun alun mataliin lukemiin verrattuna. Tästä huolimatta tapausten määrä on valtakunnallisesti edelleen kohtalaisen pieni, kerrotaan Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).
Tapausmäärät ovat nousseet erityisesti Helsingin ja Uudenmaan alueella Viimeisen seurantaviikon aikana 3.-9. elokuuta tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 139 uutta tapausta. Edellisellä viikolla tartuntoja ilmoitettiin 81. Sitä edellisillä viikoilla määrät olivat tätä pienempiä.