Hyväntekijänä esiintynyttä Brother Christmas -yhdistystä epäillään rahankeräys- ja kirjanpitorikoksista – Kiistää syytteet ja syyttää mustamaalauskampanjasta

Hyväntekeväisyyttä harjoittava Brother Christmas, eli Ari Koponen, piti tiedotustilaisuuden huhtikuussa, jossa hän kiisti yhdistyksensä väärinkäytökset.
Hyväntekeväisyyttä harjoittava Brother Christmas, eli Ari Koponen, piti tiedotustilaisuuden huhtikuussa, jossa hän kiisti yhdistyksensä väärinkäytökset. Kuva: Joel Maisalmi, arkisto

Hyväntekeväisyyden harjoittajana Brother Christmas -nimellä esiintyneen Ari Koposen yhdistystä epäillään kolmesta rahankeräysrikoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos on saanut esitutkinnan valmiiksi ja tiedotti asiasta maanantaina.

Yhdistyksen puheenjohtajana toimiva Ari Koponen kiistää väärinkäytösepäilyt.

– Kiistän kaikkien tällaisten väitteiden paikkansapitävyyden, Koponen sanoo lähettämässään tiedotteessa.

Poliisi on tutkinut Brother Christmas -yhdistyksen toimintaa vuosilta 2016–2017.

– Tilikaudella 2017 yhdistyksen pankkitilillä on ollut yhteensä 764 kappaletta maksuja, yhteismäärältään 867 982,12 euroa. Esitutkinnassa on selvinnyt, että yhteensä 471:stä maksusta, yhteismäärältään 390 091,25 euroa puuttui kirjanpitolain mukainen tosite, tai kirjanpitolain mukainen peruste, Itä-Uudenmaan poliisin talousrikostutkintayksikkö kertoo törkeän kirjanpitorikosepäilyn taustoista.

Rahankeräysrikoksiin yhdistys on poliisin mukaan syyllistynyt, kun ei ole hankkinut rahankeräyskampanjoihinsa rahankeräyslupia.

Ennen poliisitutkintaa, Brother Christmas teetti omasta toimeksiannostaan hallinnollisen tarkastuksen.

– Tilintarkastusyhteisö RSM Finland Oy:n tekemässä tarkastuksessa ei löytynyt minkäänlaisia laittomuuksia eikä esimerkiksi tilisiirtoja muille kuin avuntarvitsijoille, Koponen toteaa tiedotteessaan.

Hän pitää poliisitutkintaa jatkona mustamaalauskampanjalle.

– Poliisihallitus on keskeyttänyt uusimman rahankeruuluvan käsittelyn, joten yhdistykseni toiminta on miltei kokonaan seisahduksissa, Koponen sanoo tiedotteessa.