Indie-elokuvia, teatteriesityksiä ja klassikkosarjoja – suoratoistopalveluista löytyy katsottavaa lähes jokaiseen makuun

Tietoja yleisistä suoratoistopalveluista.
Tietoja yleisistä suoratoistopalveluista. Kuva: Tiina Pudas

Joko Netflix ja Yle Areena puuduttavat?

Kiinnostaisiko kokeilla japanilaisia mustavalkoelokuvia, suomalaista teatteria tai kokopitkiä lumilautailuelokuvia?

Moni on täyttänyt poikkeusoloissa sosiaalisen kanssakäymisen jättämää aukkoa nauttimalla viihteestä kotisohvalla. Onneksi katsottava ei lopu.

Suoratoistopalveluiden kirjo on nykyään niin valtava, että jokaiselle löytyy jotakin ja vähän enemmän. Lisäksi moni taho on avannut sisältöjään katsottavaksi juuri nyt pandemian aikaan.

Lännen Media päivitti aikaisemmin julkaistun suoratoistoartikkelinsa ajantasaisilla tiedoilla ja muutamilla palvelu-uutuuksilla. Tässä artikkelissa on esitelty erilaisia suoratoistopalveluja ja koottu perustiedot, kuinka sarjojen ja elokuvien aarreaittoihin pääsee käsiksi.

Ei muuta kuin rainat pyörimään.

Kirjastokino

Kirjastokortilla toimivan Kirjastokino-elokuvapalvelun kautta on tarjolla aikuisten ja lasten elokuvia, sarjoja ja dokumentteja. Palvelu on käytössä Helle- Kyyti, Lastu-, Piki-, Ratamo- ja Satakirjastoissa.

Tällä hetkellä valikoimassa on suomalaisia elokuvia, kuten Ihmisen osa, Puluboin ja ponin leffa sekä Tyhjiö. Tarjolla on myös paljon ulkomaista valikoimaa, kuten maailman katsotuin anime-elokuva Your Name. Tekstitykset ainakin suomeksi ja ruotsiksi.

https://www.kirjastokino.fi

Viddla

Suomalaisia ja eurooppalaisia laatuelokuvia tarjoava suoratoistopalvelu, jonka on toteuttanut Kirjastopalvelu Oy ja NorgesFilm AS. Määrän sijaan keskittynyt tarjoamaan elokuvia, joita ei ole muissa palveluissa.

Nähtävissä yli 30 dokumenttielokuvaa. Elokuvien katselu vaatii kirjautumisen kirjastokortilla. Kuukaudessa voi katsoa rajoitetun määrän elokuvia.

https://viddla.fi

Mubi

Taide-elokuvaa, indie-tuotantoja, art house -filmejä ympäri maailmaa. Palvelu keskittyy laatuun ja tarjoaa lähinnä kriitikoiden ylistämiä elokuvia sekä harvinaisuuksia.

Palveluun lisätään uusi elokuva päivittäin. Samalla yksi elokuva poistuu, kun se on ollut palvelussa 30 päivää.

Uusi käyttäjä voi tällä hetkellä kokeilla palvelua ilmaiseksi seitsemän päivän ajan. Normaali kuukausimaksu on 9,99 euroa.

Tekstitykset vaihtelevat eri elokuvien kohdalla. Tekstitykset on yleensä saatavilla englanniksi, joskus harvoin myös suomeksi.

www.mubi.com

Karanteeniteatteri

Teatteriesityksiä kotisohvalla. Karanteeniteatteri-sivusto toimii kuin oikea teatteri, jolla on ohjelmisto.

Katsottavissa on niin suomalaisten ammattiteatterien striimattuja näytöksiä kuin myös tallenteita vanhoista esityksistä. Osa tallenteista on maksullisia, mutta tarjolla on myös ilmaisia.

Kevään aikana palveluun on tulossa monologeja, improvisaatiota, lauluiltoja ja lastenteatteria. Yksittäistä esitystä tai sivustoa voi tukea kannatuslipuilla.

www.karanteeniteatteri.fi

Viittomakielinen kirjasto

Viittomakielisen kirjaston valikoimassa on viitottuja videoita. Uutisten lisäksi esimerkiksi satuja.

https://viittomakielinenkirjasto.fi

Yle Areena

Keväällä Yle Areenassa on entistä enemmän lastenohjelmia, kokonaisia sarjoja ja klassikkoja. Muun muassa Metsolat-sarjan kaikki 41 jaksoa on katsottavissa. Tulossa on myös klassikkosarja Pieni talo preerialla.

Palvelussa voi katsella tai kuunnella muun muassa Ylen esittämiä televisio- ja radio-ohjelmia sekä television suoria lähetyksiä. Suurin osa Ylen kanavilla näytetyistä kotimaisista ohjelmista on katsottavissa palvelussa.

Areenan uumenista löytyy muun muassa elokuvahistorian klassikkoja, kuten Buster Keatonin elokuvia ja Aki Kaurismäen tuotantoa.

https://areena.yle.fi

Elonet

Suomen Kansallisen audiovisuaalisen instituutin tarjoama tietokanta ja suoratoistopalvelu. Valikoimassa on vanhoja suomalaisia elokuvia Komisario Palmuista Suomisen perheeseen. Lisäksi palvelussa on paljon arkistopätkiä, uutisfilmejä, mainoksia ja katsauksia.

https://elonet.finna.fi

IDFA

Hollantilainen dokumenttielokuvaan keskittynyt leffafestivaali, joka on avannut kokoelmastaan elokuvia kaikille katsottavaksi ilmaiseksi tai pienellä maksulla. Katsottavissa satoja elokuvia, joissa osassa tekstitykset ovat ainakin englanniksi.

https://www.idfa.nl/en

Red Bull Tv

Jos laskettelukausi jäi vajaaksi, täältä löytyy lumilautailuelokuvia. Joukossa nykyisin juontajana tunnetun, lumilautailija Eero Ettalan uraa luotaava Ender-filmi.

https://www.redbull.com/fi-fi/katso-maailman-parhaat-lumilautaleffat-red-bull-tvsta

Viaplay

Sarjoihin, elokuviin ja urheiluun keskittynyt suoratoistopalvelu. Palvelussa voi valita, minkä kolmesta paketista haluaa ostaa: peruspaketin, urheilupaketin tai kaikki.

Ohjelmia voi tallentaa esimerkiksi matkapuhelimeen tai tablettiin, jolloin niitä voi katsoa ilman internet-yhteyttä.

Mahdollisuus myös ostaa tai vuokrata elokuvia.

https://viaplay.fi

Netflix

Palvelun tarjontaan kuuluu sarjoja, dokumentteja ja elokuvia. Yritys tuottaa nykyään entistä enemmän itse sarjoja. Ohjelmia voi ladata iOS-, Android- tai Windows 10 -sovelluksella varustettuihin laitteisiin, jolloin niitä voi katsella ilman internet-yhteyttä.

Palvelu suosittelee käyttäjälle katsottujen sarjojen ja elokuvien perusteella ohjelmia, jotka saattaisivat kiinnostaa katsojaa.

www.netflix.com

HBO Nordic

HBO Nordic on keskittynyt laatusarjojen tarjoamiseen. Palvelusta löytyvät tämän hetken suosituista sarjoista muun muassa Chernobyl, Handmaid Tale's ja Game of Thrones.

Osasta tarjolla ovat kaikki tuotantokaudet ja osasta vain uusin tai uusimpia.

https://fi.hbonordic.com

C More

C More on MTV:n maksullinen suoratoistopalvelu, joka jakautuu kolmeen erihintaiseen tuotevaihtoehtoon. Mahdollisuus katsoa koti- ja ulkomaisia sarjoja ja elokuvia, urheilua, dokumentteja sekä lastenohjelmia.

Palvelussa voi katsoa MTV3:n, Subin ja AVAn suosituimpia ohjelmia ilman mainoksia.

https://www.cmore.fi

Elisa Viihde Aitio

Palvelu on keskittynyt erityisesti kotimaisiin sarjoihin ja elokuviin. Katsottavissa on myös ulkomaisia sarjoja ja elokuvia sekä lastenohjelmia.

Palvelu tuottaa omia sarjoja. Ohjelmakirjastossa voi verestää muistoja vuosikymmenien takaa katsomalla kotimaisia klassikkosarjoja, kuten Kyllä isä osaa, Tankki Täyteen ja Pulkkinen.

https://elisaviihde.fi/aitio

Ruutu +

Kevään aikana katsojilla on mahdollisuus päästä seuraamaan suorassa lähetyksessä suomalaisten suosikkiartistien soittoa ja oleskelua treenikämpillä. Live-lähetyksissä vieraillaan muun muassa Olavi Uusivirran, Samuli Edelmanin ja Chisun soittotuokioissa.

Katselukirjastosta voi seurata televisiokanava Nelosen, Jimin, Heron ja Livin sarjoja ilman mainoskatkoja. Jotkin ohjelmat katsottavissa ennen kuin ne näytetään televisiossa ja maksuttomassa suoratoistopalvelussa.

Tarjolla sarjoja, elokuvia ja urheilua. Tuottaa myös itse sarjoja.

www.ruutu.fi

Blockbuster

Blockbuster on elokuvien ja sarjojen vuokraus- ja ostopalvelu. Ohjelmia voi katsella joko palvelun verkkosivuilla tai sen kehittämillä sovelluksilla.

Vuokrattua ohjelmaa voi katsella niin monta kertaa kuin haluaa 48 tunnin aikana. Ostettuja elokuvia, sarjoja tai kokonaisia tuotantokausia voi katsella niin kauan kuin yrityksellä on oikeudet sarjojen esittämiseen.

https://blockbuster.fi

Dplay +

Katselukirjasto, jossa voi katsella kotimaisia ja ulkomaisia sarjoja, tositelevisiota ja dokumentteja Discoveryn kanavilta, kuten TV5:ltä, Discovery Channeliltä ja Animal Planetilta. Peruspaketti Dplay on maksuton.

Maksullisessa pluspalvelussa on laajempi tarjonta ohjelmia ilman mainoksia.

www.dplay.fi

Juttu perustuu suoratoistopalveluja ja niiden käyttöä esitelleeseen juttuun, joka julkaistiin heinäkuussa vuonna 2019. Lisätty suoratoistopalveluja ja päivitetty tietoja.

Suoratoistopalvelu

Suoratoistopalvelu on internetissä oleva katselukirjasto, josta voi vapaasti katsoa palvelun tarjoamia ohjelmia.

Useat suoratoistopalvelut ovat maksullisia. Niiden ohjelmatarjontaa voi katsoa rajattomasti, kunhan on maksanut palvelun kuukausimaksun.

Tarjolla on myös ilmaisia suoratoistopalveluja, joita ovat muun muassa Kirjastokino, Elonet ja Yle Areena. Koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten takia on avattu uusia palveluja, kuten teatteriesityksiä näyttävä Karanteeniteatteri.

Moniin maksullisiin suoratoistopalveluihin voi tutustua ilmaiseksi.

Laitevaatimukset

Suoratoistopalvelujen käyttämiseen tarvitset internet-yhteydellä varustetun tietokoneen, matkapuhelimen, tabletti-tietokoneen tai älytelevision.

Ohjelmia voi katsella myös tavallisesta televisiosta, jos sen liittää johonkin verkkoyhteydellä varustettuun laitteeseen. Perinteinen keino on kytkeä tietokone johdolla televisioon. Nykyään verkkoyhteydellä varustetun laitteen voi yhdistää televisioon langattomasti televisioon kiinnitettävällä Chromecast-osalla.

Älytelevisiosta voi katsella suoratoistopalvelujen ohjelmia, kunhan television liittää internetiin joko verkkokaapelilla tai langattomalla yhteydellä.

Uusissa televisioissa tietokoneen tai muun verkkoyhteydellä varustetun laitteen kuvan voi siirtää langattomasti television ruudulle.