Internetissä Sipulikanava-sivustoa pyörittäneelle tuomio avunannosta huumerikoksiin – Syyttäjän vaatimus törkeästä huumausainerikoksesta kaatui

Sipulikanavan perustaja saapui vapaalta jalalta tammikuussa 2019 vastaamaan syytteeseen törkeästä huumausainerikoksesta.
Sipulikanavan perustaja saapui vapaalta jalalta tammikuussa 2019 vastaamaan syytteeseen törkeästä huumausainerikoksesta. Kuva: Joel Maisalmi

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut Tor-verkossa Sipulikanava-sivustoa pyörittäneen miehen vankeuteen avunannoista lukuisiin huumausainerikoksiin.

Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa maanantai-iltapäivällä. Oikeus tuomitsi Kim Hjalmar Holvialan 3 vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi vankeuteen avunannosta 11 huumausainerikokseen ja 7 törkeään huumausainerikokseen.

Syyttäjä vaati alun perin Sipulikanavan perustajalle ja sivustoa pyörittäneelle vantaalaismiehelle tuomiota yhdestä törkeästä huumausainerikoksesta tai avunannosta lukuisiin huumausainerikoksiin. Sivuston perustaja on myöntänyt tienneensä, että hänen pyörittämällään sivustolla oli huumausaineilmoituksia.

Alun perin syyttäjä vaati miehelle seitsemän vuoden vankeusrangaistusta.

Hän kuitenkin kiisti oikeudessa syyllistyneensä rikokseen. Oikeudessa Sipulikanavan perustaja puolustautui sillä, ettei sivustolla pystynyt varsinaisesti käymään kauppaa, ainoastaan julkaisemaan ilmoituksia huumeista.

Oikeus: osallistui välityksiin

Käräjäoikeus toteaa ratkaisussaan, että "pelkästään passiivinen tai salliva suhtautuminen Sipulikanavan avulla käytävään huumausainekauppaan ei lausuttua tunnusmerkkiä voi täyttää."

Oikeus katsoi kuitenkin, että perustaja on sivuston vuoksi osallistunut huumausaineiden välityksiin joissain niistä yksittäisistä syytteistä, joista syyttäjä vaati toissijaisesti Holvialalle rangaistusta. Osan tapauksista oikeus kuitenkin hylkäsi.

– Sipulikanava on mahdollistanut laajan, kaikkien siitä kiinnostuneiden helposti käytettävissä olevan keinon myydä ja hankkia huumausaineita täysin anonyymisti kiinnijäämisriskin ollessa varsin pieni, ja sellaisena Sipulikanava on ollut omiaan helpottamaan ja edistämään kaupankäyntiä huumausaineilla ylipäätään, tuomion perusteluissa todetaan.

Holviala ei itse hyötynyt taloudellisesti huumekaupasta. Ainoa poikkeus on niin sanottujen keskustelulankojen erillinen nostopalvelu, jossa hän oli nostanut keskusteluja muita näkyvämmälle paikalle bitcoinilla tehtävää maksua vastaan.

Oikeus myös hylkäsi Holvialan välittömän vangitsemisvaatimuksen tapauksen vuoksi.

Ensimmäinen laatuaan Suomessa

Sipulikanava toimi keväästä 2014 aina syksyllä 2017 siihen saakka, kunnes poliisi ja tulli tekivät ratsian Sipulikanavan perustajan kotiin. Kotietsinnän seurauksena sivusto suljettiin.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden päätös on Suomessa ensimmäinen laatuaan, jossa puidaan, onko verkkosivuston ylläpitäjä vastuussa sivustolla käydystä huumekaupasta.

Käräjäoikeus huomioi tämän myös ratkaisussaan, koska sillä ei ollut mitään oikeuskäytäntöä, johon pääsyytteen kohdalta viitata. Oikeus viittaakin ratkaisussa paljon oikeuskirjallisuuteen, koska tapauksia ei ole.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden maanantaina antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Jo oikeusprosessin aikana Holviala ilmoitti valittavansa oikeuden ratkaisusta hovioikeuteen, jos hänet tuomitaan.