Iskä haluaa olla nainen, mutta ketä haittaa? Dokumentti seuraa sukupuolenkorjauksia

Simon eli viisikymppiseksi asti miehenä ja oli vuosikymmeniä naimisissa naisen kanssa. Sitten hän ymmärsi olevansa transsukupuolinen.
Simon eli viisikymppiseksi asti miehenä ja oli vuosikymmeniä naimisissa naisen kanssa. Sitten hän ymmärsi olevansa transsukupuolinen. Kuva: TV 5

Muutos minuksi

★★★ Sukupuolesta ja sukupuoli-identiteetistä on puhuttu viime vuosina niin paljon, että sukupuolten moninaisuuden luulisi jo vähitellen olevan tuttua myös valtaväestölle eli cis-sukupuolisille – miehille ja naisille.

Syntymässä määritelty sukupuoli ei aina vastaa henkilön omaa kokemusta sukupuolestaan, ja moni on valmis hormonihoitoihin ja jopa sukupuolenkorjausleikkaukseen.

Brittidokumentti Muutos minuksi seuraa muutamien tällaisten henkilöiden elämää kolmen vuoden ajan.

Katsoja voi omin silmin arvioida leikkausten tulosta

Ensimmäisessä jaksossa tavataan kaksi perheellistä miestä, jotka ryhtyvät muuttamaan kehoaan naiseksi. Kolmas päähenkilö on nuori nainen, joka ymmärtää olevansa mies ja haluaa muuttua myös ulkoisesti sellaiseksi.

Ohjelman juju on pitkä seurantajakso. Päähenkilöitä on kuvattu muutamien kuukausien ja jopa vuoden välein, jolloin katsoja voi omin silmin nähdä hormonihoitojen vaikutukset tai arvioida leikkausten tulosta.

Myös lähipiiri joutuu usein identiteettikriisiin. Miltä tuntuu, kun aviomies 30 yhteisen vuoden jälkeen lakkaa olemasta mies? Miltä isä vaikuttaa, kun hän onkin nainen?

Ainakaan ensimmäisen jakson lapsiperheessä suurempia ongelmia ei näytä olevan. Kun toimittaja kysyy, millainen "uusi isä" on, lasten suurin huoli on lähinnä siinä, ovatko iskän vaatteet nolot vai eivät.

TV5 perjantai 20.9. klo 20.00