Joidenkin ihmisten puolustusjärjestelmät ylireagoivat koronavirukseen, mikä voi tehdä taudista vakavamman

Petrus Säilän mukaan ei ole varmaa tietoa, miksi joidenkin ihmisten elimistöt ylireagoivat viruksiin. Arkistokuva.
Petrus Säilän mukaan ei ole varmaa tietoa, miksi joidenkin ihmisten elimistöt ylireagoivat viruksiin. Arkistokuva. Kuva: Timo Marttila

Koronaviruksen aiheuttamasta taudista voi seurata pysyvä keuhkovaurio, jos potilaalle tulee hengitysvajausoireyhtymä ards. Se on vakava hengitysvajauksen muoto, joka vaatii usein tehohoitoa.

Osa covid-19-taudin aiheuttamista kuolemista on johtunut juuri ards-oireyhtymästä. Joskus tavallinen influenssakin voi tosin aiheuttaa potilaalle oireyhtymän.

Ards-oireyhtymä aiheuttaa keuhkoihin voimakkaan tulehdusreaktion, jonka seurauksena keuhkoihin muodostuu sidekudosta. Pienelle osalla potilaista sidekudoksesta jää keuhkoihin pysyviä muutoksia, kertoo Tampereen yliopistollisen keskussairaalan infektiotautien erikoislääkärin Petrus Säilä.

– Se ei ole iso ongelma, mutta se on mahdollinen niin kuin kaikissa vaikeissa keuhkoinfektioissa, Säilä sanoo.

Oireyhtymän syntymekanismia ei tunnetta tarkalleen, mutta se liittyy Säilän mukaan muun muassa influenssoihin, keuhkokuumeeseen ja verenmyrkytykseen.

Siihen ei ole varsinaista lääkettä, mutta sen aiheuttamia vaurioita voidaan vähentää asiantuntevan hengityskonehoidon avulla, jolla vähennetään keuhkojen vaurioitumista hengityskonehoidon aikana. Sitä voidaan hoitaa myös kortisonilla, mutta koronaviruksen hoidossa sitä on vältetty taudin alkuvaiheessa, koska kyseessä on virusinfektio, ja kortisoni voi heikentää elimistön puolustusmekanismeja.

Pysyviä keuhkovaurioita oireyhtymästä jää Säilän arvion mukaan hyvin pienelle osalle potilaista. Vaurioiden riski lisääntyy iän myötä.

Ards:n aiheuttamia vaurioita voivat olla keuhkojen hengityskapasiteetin heikkeneminen ja alttius saada keuhkotulehduksia.

Suurin osa koronavirustartunnan saaneista selviää taudista lievin oirein, mutta jotkut tarvitsevat sairaalahoitoa ja pieni osa tehohoitoa.

Ihmisten puolustusjärjestelmä reagoivat eri tavalla

Dosentti ja vanhempi tutkija Heikki Repo kertoo, että covid-19-taudin aiheuttamista pysyvistä vaurioista keuhkoihin ei ole vielä tutkimustietoa, mutta vastaavanlaisten virusten sarsin ja mersin pysyviä seurauksia on tutkittu. Ilman ards-oireyhtymän kehittymistä virusinfektiot eivät vaurioita keuhkoja pysyvästi.

Perintötekijät määrittävät Revon mukaan pitkälti sen, kuinka vahvasti elimistöä puolustava tulehdusreaktio käynnistyy ja kuinka vakava rasitus infektiotaudista tulee keuhkoille. Jos elimistön puolustusjärjestelmä reagoi voimakkaasti virukseen, se voi tuhota viruksen lisäksi tervettä keuhkokudosta.

– Ihmisen puolustusjärjestelmä ei pysty kohdentamaan hyökkäystä puhtaasti virusta vastaan, vaan voi vaurioittaa myös omia kudoksia, Repo sanoo.

Hän kuvailee ihmisen puolustusjärjestelmää vertauksella: tykistö ampuu sodassa periaatteessa vihollista kohti, mutta jos vihollisen lähellä on omia joukkoja, niitäkin kuolee. Samoin toimii ihmisen puolustusjärjestelmä, kun se taistelee virusta vastaan.

Revon mukaan joillain ihmisillä on voimakkaasti reagoiva puolustusjärjestelmä, mikä voi aiheuttaa sen, että taudista tulee erittäin vakava.

Infektiotautien erikoislääkäri Säilän mukaan ei ole varmaa tietoa, miksi joidenkin keho reagoi viruksiin liian voimakkaasti, koska immunologista järjestelmää ei pystytä tarkasti mittaamaan. Myös ards-oireyhtymässä keho reagoi liian vahvasti. Siinä keuhkot ylireagoivat tulehdukseen.

Koronavirus voi olla vakava myös nuorilla

Koronaviruksen aiheuttama tauti on ollut vakava pääosin vanhoille ja henkilöille, joilla on perussairauksia.

Revon mukaan tauti voi olla vakava myös nuorille varsinkin siinä tapauksessa, jos kehon reaktio virukseen on "yliampuva" ja suuntautuu liikaa omaan kudokseen.

– Siinä tapauksessa tauti voi olla yhtä vaarallinen nuorille kuin ikäihmisille.

Hän muistuttaa, että tavallisen influenssankin takia nuoria joutuu joskus tehohoitoon. Pääosin koronanvirus on kuitenkin vakava vanhoille ihmisille, Repo sanoo.