Jos kuuntelet Hiljaiset neliömetrit kuulokkeilla, tunnet hiljaisuuden

Eero Aho löysi Suomen hiljaisimman neliömetrin. Suomesta alkaa olla vaikea löytää paikkaa, jossa ei kuulu ihmisen aiheuttamia ääniä.
Eero Aho löysi Suomen hiljaisimman neliömetrin. Suomesta alkaa olla vaikea löytää paikkaa, jossa ei kuulu ihmisen aiheuttamia ääniä. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Radio Variaatio: Hiljaiset neliömetrit

★★★★ Jos et koskaan ole pysähtynyt äänimaisemaan, tee se nyt. Jos et ole tullut ajatelleeksi, millaisessa jatkuvassa melussa elämme, tee se nyt.

Hiljaiset neliömetrit kestää vajaan tunnin. Se voi riittää avaamaan silmät ja ennen kaikkea korvat nykymaailmassa liian arkiseksi unohtuneeseen ympäristöongelmaan, meluun.

Yli 300 000 suomalaista elää nimittäin päivittäin ohjearvot ylittävässä melussa – hiljaisuus kun merkitsee niin usein tehottomuutta, teknistä häiriötä tai kuolemaa.

Missä on Suomen hiljaisin paikka?

Eero Aro etsii Suomesta mahdollisimman hiljaista paikkaa ja aprikoi samalla äänimaiseman ja melun olemusta sekä hiljaisuutta analyyttisesti ja paikoin jopa filosofisesti pohdiskellen.

Kuulomatkalla kuljetaan Helsingin keskustasta metsään ja meren rannalle, kelluntatankista luostarin kautta saunaan ja Pohjois-Karjalan perukoille.

Käsikirjoituksesta ja äänisuunnittelusta vastannut Aro yhdistää omiin havaintoihinsa korrekteja tietolähteitä ja mielenkiintoisia, epätieteellisempiä poimintoja erilaisista tavoista tarkastella äänimaisemaa. Tulokulma vaihtuu äärestä toiseen harvinaisen luontevasti.

Kuuntele kuulokkeilla

Ohjelma kannattaa kuunnella kuulokkeilla, jolloin hiljaisuuskin lähes sattuu. Televisiossa kuva olisi pilannut kaiken.

Antti Virmavirran kertojaääni ja luonnonäänet voivat toisin osalle olla nukuttava yhdistelmä.

Yle Radio 1 sunnuntai 28.7. klo 18.00