Kaikkea hyväksi väitettyä ei kannata uskoa – hyvinvointimarkkinoilla kuka tahansa voi julistaa itsensä guruksi

Muutama vuosi sitten tuli mietittyä ravintoasioita astetta tarkemmin. Jopa niin tarkasti, että jossain mielenhäiriössä tuli varattua aika ravintovalmentajalle. Jos jokin kävi selväksi, niin se, että tarjontaa oli yllin kyllin ja lupaukset toivat kuun taivaalta.

Tovin jälkeen istuin ravintovalmentajaksi ja personal traineriksi itseään kutsuvan naisen vastaanotolla. Oma ajatukseni oli, että saisin palautetta siitä, mitä jo nyt teen oikein ja missä olisi petrattavaa. Toisin kävi.

Ravintovalmentaja aloitti oman monologinsa. Hänen ainoa tarkoituksensa oli edistää sitä, mikä hänelle itselleen oli ollut toimivinta. Loppujen lopuksi kädessäni oli pitkä -ton-ton-lista ruuista, joita ei saisi syödä, ja vielä pidempi lista pillereistä ja lisäravinteista sekä vitamiineista, joita olisi pitänyt ostaa luontaistuotekaupasta. Perään tuli reilun satasen lasku.

Oma järkeni pelasi vielä sen verran, että pillerilista lensi saman tien roskikseen. Ruokavalio, joka koostui kielloista ja rajoituksista, ei ollut tästä maailmasta eikä varsinkaan minua varten.

Elävästä elämästä oppineena sitä tietää, mihin järkyttävän ahdistavaan noidankehään johtaa tie, jolla punnitaan kurkkuviipaleista lähtien jokainen suupala. Se tie ei edistä terveyttä, ja vielä vähemmän se edistää hyvää ja elämäniloista vointia.

Erilaisten ravinto-, liikunta- ja elämäntaidon valmentajien tarjonta on nykyisin runsasta ja värikästä. Ja monen lupaukset ovat yhtä juhlavia. Pahimmillaan luvataan, että hunajaa maksava valmennus kääntää asiakkaan elämässä uuden onnen lehden. Silloin on syytä kysyä, lieköhän näin.

Ammattinimikkeiden kirjo on laaja, ja asiaan perehtymättä on vaikea tietää, millaiselta koulutuspohjalta ihmiset tekevät työtä. Valmentajaksi pääsee, kun valmentajaksi itsensä nimittää. Siihen ei välttämättä tarvita muuta kuin oma harrastuneisuus ja riittävä hurahtaminen sellaiseen ismiin, joka sopii juuri itselle. Sen jälkeen voikin julistaa omaa ilosanomaansa laskun kera.

Vielä vaikeampaa on ymmärtää, miten tarjotut ravinto-opit soveltuvat itselle. Eikä sitä lopulta tiedäkään kuin kokeilemalla ja luottamalla terveeseen järkeen. Kaikkea, mitä kalliilla hinnalla todeksi väitetään, ei kannata uskoa.

Hyvinvointimarkkinoilla kuluttajan tärkein seuralainen on tiukka kriittisyys ja järki. On siis syytä katsoa kauniin paketin sisälle ja tutkia, millaiselta taustalta erilaisia valmennuksia myydään.

En väitä, etteikö alalla ole niitäkin ammattilaisia, jotka osaavat hommansa. He tuntevat ravitsemukseen liittyvät tutkimustulokset ja osaavat soveltaa niitä arkeen sopivasti. He tietävät tekevänsä työtä yksilöiden kanssa, jolloin sama metodi ei istu jokaiselle asiakkaalle. Ammattilainen tajuaa senkin, että syyllistämällä ja kieltolistoilla ei synny mitään muuta kuin lisää vahinkoja ja huonoja tuloksia.