"Kaikki kokkarit ja kepulaiset eivät olekaan kommareita" – Näin poliitikot kommentoivat Mäenpää-äänestystä Twitterissä

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari iloitsi eduskunnan perjantaisesta äänestystuloksesta.
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari iloitsi eduskunnan perjantaisesta äänestystuloksesta. Kuva: Joel Maisalmi

Eduskunta ei antanut perjantaiaamun äänestyksessä lupaa kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) syytesuojan poistamiseen. Perustuslain mukaan kansanedustajan syytesuojan poistamiseen olisi tarvittu viiden kuudesosan enemmistö. Nyt syytesuojan poistamisen puolesta äänesti 121 kansanedustajaa ja sitä vastaan 54 kansanedustajaa.

Mäenpään oma eduskuntaryhmä perussuomalaiset sekä kristillisdemokraatit äänestivät kokonaisuudessaan syytesuojan purkamista vastaan. Kokoomuksen ja keskustan riveistä annettiin hajaääniä syytesuojan purkamista vastaan.

Poliitikot ovat kommentoineet äänestystulosta ja koko prosessia ahkerasti pikaviestipalvelu Twitterissä. Europarlamentaarikko Laura Huhtasaari (ps.) oli iloinen muutamien kokoomuksen ja keskustan edustajien ratkaisusta äänestää syytesuojan purkamista vastaan.

– Tämänpäiväisen äänestyksen perusteella kaikki kokkarit ja kepulaiset eivät olekaan kommareita, Huhtasaari tviittasi.

Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) kuvaili äänestystä "valtakunnansyyttäjän hyökkäykseksi Suomen eduskuntaa vastaan" ja totesi tämän päättyneen "noloon mahalaskuun".

– Silti jopa 121 edustajaa äänesti demokratiaa vastaan. Häpeällistä, Mäkelä tviittasi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-Aho kiinnitti tviitissään huomiota runsaaseen poissaolijoiden määrään. Etenkin kokoomuksen riveissä oli poissaolijoita, kun yhteensä 13 kokoomusedustajaa oli poissa äänestyksestä.

– Poissa paljon sellaisia, jotka ennen äänestystä kyllä pyörivät kahvilassa, Halla-Aho kirjoitti.

Oman puolueensa runsaisiin poissaoloihin kiinnitti huomiota myös Wille Rydman (kok.), joka oli yksi neljästä syytesuojan purkamista vastaan äänestäneestä kokoomuslaisesta.

– Kansanedustajat olivat aktiivisesti läsnä Mäenpää-äänestyksessä. Eduskuntaryhmistä oli poissa vain 0-3 edustajaa. Paitsi kokoomuksen ryhmästä, josta poissa oli jopa 13 edustajaa. Läsnäolleista 21 äänesti syyteluvan puolesta, neljä vastaan (ml. minä). Ehkä luvut kertovat jostain, Rydman arvioi.

"Synkkä päivä Suomen historiassa"

Sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmät äänestivät kokonaisuudessaan syyteluvan antamisen puolesta. Kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas.) kuvaili perjantaita "synkäksi päiväksi Suomen historiassa".

– Näin legitimoidaan vihapuhetta ja venytetään normaaliuden rajoja taas kerran, Honkasalo totesi tviitissään.

Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) totesi tviitissään olevansa pettynyt.

– Rasismia ei voi hyväksyä vetoamalla kansanedustajan puhevapauteen, Alanko-Kahiluoto totesi.

Kansanedustaja Hussain al-Taee (sd.) muistutti, ettei syytesuoja tarkoita, että kansanedustajat olisivat oikeutettuja käsitellyn kaltaiseen kielenkäyttöön. Hän toivoi, että edustajat olisivat entistä viisaampia lausunnoissaan.

– Eduskunta ei ole paikka jakaa vaan yhdistää, al-Taee kirjoitti tviitissään.

Satu Hassi (vihr.) äänesti muun vihreän eduskuntaryhmän tavoin syytesuojan purkamisen puolesta. Hassi totesi "historian osoittavan, että vihapuhe ja ihmisryhmien epäinhimillistäminen voivat viedä vaarallisille poluille".

– Sille ei tulisi olla sijaa eduskunnassa, päättäjillä on vastuu sanoistaan, Hassi totesi.

Juttua korjattu kello 14.43: Kokoomus ei ole hallituspuolue.