Kaja Kallas on nousemassa Viron pääministeriksi – Kallas on seurannut politiikan tekemistä lapsesta asti, koska hänen isänsä on Viron mahtimiehiä

Viron presidentti Kersti Kaljulaid asetti Kaja Kallaksen tammikuun puolivälissä hallitustunnustelijaksi sen jälkeen, kun maan hallitus oli kaatunut.
Viron presidentti Kersti Kaljulaid asetti Kaja Kallaksen tammikuun puolivälissä hallitustunnustelijaksi sen jälkeen, kun maan hallitus oli kaatunut. Kuva: MATTIAS TAMMET / EPA

Viroon saatiin sunnuntaina uusi hallitus, kun reformipuolue ja keskusta vahvistivat tulevan hallituksen paikkajaon. Vuoden alussa kaatuneen hallituksen pääministeripuolueena toiminut keskusta saa seitsemän ministeripaikkaa ja reformipuolue kahdeksan. Asiasta uutisoi Yle.

Hallituksen pääministeri on oikeistoliberaalin reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallas. Reformipuolue saa pääministerin lisäksi muun muassa valtiovarain-, oikeus- ja puolustusministerin salkut. Keskustalle tulee esimerkiksi ulko-, sisä-, ympäristö- ja terveysministerin tehtävät.

Viron hallitus kaatui tammikuun puolessavälissä keskustapuolueeseen kohdistuneiden korruptioepäilyjen takia.

43-vuotiaasta Kallasista tulee Viron ensimmäinen nainen pääministerinä. Lännen Media tapasi Kallasin Tallinnassa syksyllä 2018, kun oppositioon ajautunut reformipuolue oli valmistautumassa keväällä pidettäviin riigikogun eli parlamentin vaaleihin.

Kallas oli huolissaan Yhdysvaltojen roolista

Haastattelussa Kallas puhui muun muassa Viron turvallisuustilanteesta.

Se parani vuonna 2014, kun Barack Obama julisti Tallinnassa, ettei Viro enää koskaan jää yksin. Donald Trumpin presidenttikaudella turvallisuudentunne kuitenkin järkkyi.

– Uhka ei ole kadonnut minnekään. Se on ihan naapurissa, Kaja Kallas sanoi vuonna 2018.

Silti hän ei uskonut, että virolaiset eläisivät arkeaan pelon vallassa.

– Nyt on mietittävä entistä enemmän, mitä voimme tehdä itse. Liittolaisten apu ei ole vastaus kaikkeen.

Kallas oli myös huolissaan Trumpin vaikutuksesta Yhdysvaltoihin ja siihen, miten se näkyy Yhdysvaltain roolissa maailmanpolitiikassa. Poliitikon tehtävä ei kuitenkaan ole Kallaksen mielestä huolien lietsominen vaan toivon levittäminen.

Kallasin mielestä oli tärkeää valaa luottamusta eurooppalaisiin arvoihin: kansanvaltaan, sananvapauteen, oikeuslaitokseen ja markkinatalouteen.

Varttui politiikan keskellä

Media on pysytellyt Kallasin kintereillä tämän poliittisen uran alusta lähtien.

Kaja Kallaksen isä Siim Kallas on Viron mahtimiehiä, joka on perustanut reformipuolueen ja toiminut pääministerinä, keskuspankin johtajana ja eurokomissaarina.

Kaja pääsi todistamaan politiikan tekemistä jo pikkutyttönä. Häntä ei häädetty keittiönpöydän äärestä, kun Lennart Meri, Edgar Savisaar ja kumppanit ilmestyivät Kallaksille pitämään palaveria.

Ennen reformipuolueen puheenjohtajuutta Kallas toimi Euroopan parlamentin jäsenenä vuosina 2014–2018. Puolueen puheenjohtaja hänestä tuli vuonna 2018.

Viron parlamenttiin Kallas nousi vuoden 2019 vaaleissa, joissa reformipuolue piti paikkansa Viron suurimpana puolueena. Jo silloin Kallas toimi hallitusneuvottelijana, muttei onnistunut muodostamaan hallitusta.

Toisella kerralla Kallas onnistui.