Kalervo Kummola kommentoi julkisuudessa salaiseksi merkittyä asiaa – Tampereen kaupunki aloitti sisäisen selvityksen

Kalervo Kummola kiistää kertoneensa julkisuuteen salaista tietoa. Arkistokuva.
Kalervo Kummola kiistää kertoneensa julkisuuteen salaista tietoa. Arkistokuva. Kuva: Ossi Ahola

Tampereen kaupungin lakiasioista vastaava yksikkö selvittää Kalervo Kummolan (kok.) julkisuuteen antamaa lausuntoa, joka koskee salassa pidettävää kokoustietoa. Asia vahvistettiin Lännen Medialle Tampereen konsernihallinnosta.

Kyse on tiistaina pidetystä Tampereen konsernijaoston kokouksesta, jonka esityslistalle oli merkitty salaiseksi risteilyliiketoimintaan erikoistunutta Suomen Hopealinjat Oy:tä koskeva kohta.

Kummola avasi esityslistan salaista kohtaa Aamulehden haastattelussa ennen kokousta. Hän kertoi muun muassa Tampereen kaupungin haluavan ainakin väliaikaisesti Hopealinjat Oy:n enemmistöomistajaksi. Kummola on Tampereen konsernijaoston puheenjohtaja.

Esityslistassa salaamisperusteena viitattiin julkisuuslain kohtaan, jonka perusteella esimerkiksi liikesalaisuuksia sisältävät asiakirjat ovat salassa pidettäviä. Tapauksen selvittelystä vastaava kaupunginlakimies Jouko Aarnio on niukkasanainen tapahtuneesta.

– Selvittelemme mitä on tapahtunut ja palaamme sitten asiaan, Aarnio sanoo.

Harkitaanko asiassa tutkintapyyntöä?

– Selvitän, mitä on tapahtunut ja kommentoin vasta sen jälkeen, hän toteaa.

Lännen Media tavoitti puhelimitse Kalervo Kummolan.

Oletko kertonut julkisuuteen ennen konsernijaoston kokousta salassa pidettävää tietoa Hopealinjoista?

– En ole. Tiedän ihan tarkkaan, mitä minä kerron. Olen itse ollut tekemässä sen listan ja se kohta mistä puhuin, ei ollut ollenkaan salainen, Kummola sanoo.

Oletko tietoinen, että kaupunki on aloittanut selvityksen lausumastasi?

– Minä tiedän ihan tarkkaan missä mennään, eikä minun tarvitse sen enempää tästä sinun kanssasi keskustella, Kummola toteaa ja päättää haastattelun.

Tampereen kaupunginhallitus on aiemmin huomauttanut Kummolaa vastaisen varalle, että kaupungin ohjeita, hallintosääntöä ja hallintolain säännöksiä on noudatettava. Huomautttaminen liittyi Tampereen kaupungin tytäryhtiön Finnparkin puheenjohtavalintaan. Lännen Media kertoi aiemmin laajasti Tampereen vallankäytöstä artikkelissa Hyvien veljien kaupunki.

Jääkiekkovaikuttajana tunnetuksi tullut Kummola on konsernijaoston lisäksi Tampereen kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja. Hän on myös jäsenenä Tampereen kaupungin tarkastustoimikunnassa, joka muun muassa valvoo hyvän johtamis- ja hallintotavan toteutumista sekä ohjaa ja valvoo sisäistä tarkastusta.