Kännissä keskimäärin kerran viikossa – britit ja amerikkalaiset ovat juomareista humalahakuisimpia

Brittipubin henkilökunta tarjosi olutta suuren brittiläisen olutfestivaalin aikana Lontoon Kensingtonissa elokuussa 2018. Tutkimuksen mukaan briteille maistuu alkoholi paremmin kuin kenellekään muulle.
Brittipubin henkilökunta tarjosi olutta suuren brittiläisen olutfestivaalin aikana Lontoon Kensingtonissa elokuussa 2018. Tutkimuksen mukaan briteille maistuu alkoholi paremmin kuin kenellekään muulle. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA

Ihmisten päihteiden käyttöä eri maissa selvittänyt Global Drug Survey 2019 kertoo, että humalahakuisinta juomista maailmassa harrastavat britit. He joivat itsensä vuoden aikana humalaan 51 kertaa. Heti heidän kannoillaan olivat amerikkalaiset 50 kerralla.

Britannian ja Yhdysvaltojen jälkeen humalahakuisimmin juotiin Kanadassa ja Australiassa. Neljän kärjen kaikki maat ovat siis englanninkielisiä. Viidentenä tulee "paras" Pohjoismaa, Tanska. Suomi on listalla vasta kymmenentenä.

Tutkimusta varten haastateltiin 123 814 ihmistä yli 30 maasta. Keskimäärin vastaajat olivat juopuneet 33 kertaa viimeisten 12 kuukauden aikana.

Verkkokysely oli suunnattu suoraan päihteiden käyttäjille. Tutkimuksen tekijät painottavat, että tutkimusta ei voida käyttää sen määrittelemiseen, mikä on kunkin päihdyttävän aineen käytön yleisyys tietyn populaation keskuudessa.

Britanniassa vastaajat kertoivat juopuneensa viimeisen vuoden aikana 51 kertaa, Tanskassa 42 ja Suomessa 35 kertaa.

Kaikkein selväpäisimpiä alkoholin kulutuksen suhteen olivat chileläiset, he kertoivat juopuneensa vain 16 kertaa viimeisen vuoden aikana. Vähän juovuttiin myös Kolumbiassa ja Saksassa, 22 kertaa vuodessa.

"Emme tajua maltillisuutta"

Global Drug Surveyn perustaja, psykiatri Adam Winston kertoo, että Britanniassa ryypätään liian paljon, liian usein ja humalahakuista juomista pidetään maassa hyväksyttävänä tapana viettää iltaa.

– Me emme ole tajunneet maltillisuutta. Se ei kuulu kulttuuriimme tai keskusteluumme, Winston sanoi uutiskanava CNN:n mukaan.

– Meidän on opittava iloitsemaan terveellisemmin ja paksummalla lompakolla. Se on seurausta siitä, että ottaa hiukan vähemmän, hiukan harvemmin.

Winstonin mukaan alkoholin käyttäjien pitäisi ottaa huomioon, että alkoholista johtuvat tappavat maksasairaudet ja syövät ovat nousussa. Sama koskee sairaalloista ylipainoisuutta ja henkisen terveyden järkkymistä.

Lancet-lehden tutkimuksen mukaan vuosien 1990 ja 2017 välillä alkoholin kulutus henkeä kohden on lisääntynyt liki 0,7 litralla 6,9 litraan vuodessa maailmalla.

Kolmannes naisista joutui ahdistelluksi

Nyt julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin myös huumeiden käyttöä, erityisesti keskityttiin kokaiiniin.

Tähän vastaajista 65 prosenttia kertoi käyttäneensä kokaiinia vuoden aikana 10 kertaa tai vähemmän vuoden sisällä. 8,9 prosenttia kertoi käyttäneensä kokaiinia vähintään 50 kertaa.

Kokaiinikysymyksiin vastanneista 30,4 prosenttia kertoi saaneensa kokaiinitoimituksen alle 30 minuutissa – samassa ajassa kuin pizzan kotiin.

Global Drug Surveyn mukaan kolmannes naisista on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi ollessaan juovuksissa tai huumeen vaikutuksen alaisena. Suurin osa tapauksista oli jonkun tutun kotona.

Kahdeksan prosenttia heistä kertoi tämän tapahtuneen viimeisen vuoden aikana. Lähes kaikki heistä kertoivat, että he eivät olleet raportoineet tapauksesta poliisille. 43 prosenttia heistä jätti ilmoituksen tekemättä siksi, että he kokivat olevansa osittain vastuussa tapahtuneesta.

Humalassa vuoden sisällä

Global Drug Survey -tutkimusta varten haastateltiin noin 124 000 ihmistä yli 30 maasta. Keskimäärin vastaajat olivat juopuneet 33 kertaa viimeisten 12 kuukauden aikana.

Kärkimaat olivat:

1. Britannia (51 kertaa),

2. Yhdysvallat (50),

3. Kanada (48),

4. Australia (47),

5. Tanska (42),

6. Intia (41),

7. Irlanti (41),

8. Meksiko (38),

9. Tshekki (37),

10. Suomi (35).

29. Chile (16).

Joka viides humalaan itsensä juonut kertoi katuvansa tekoaan. Yleisimmin tätä mieltä olivat yli 25-vuotiaat naiset, harvimmin alle 25-vuotiaat miehet.

Kolmannes naisista kertoi joutuneensa seksuaalisen ahdistelun kohteeksi ollessaan humalassa, 8 prosenttia viimeisen vuoden aikana.