Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa

Hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski puhui sunnuntaina toimittajien kanssa Varsovassa käytyään äänestämässä.
Hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski puhui sunnuntaina toimittajien kanssa Varsovassa käytyään äänestämässä. Kuva: Tomasz Gzell

Puolassa Laki ja oikeus -puoluetta (PiS) johtava Jaroslaw Kaczynski julisti vaalivoiton sunnuntain parlamenttivaaleissa. Tulos perustui yksityisen televisiokanavan TVN24: laskelmiin, kertoi Reuters.

Ovensuukyselyissä PiS-puolueen äänisaalis oli 43,6 prosenttia. Oppositiopuolueiden ryhmä Kansankoalitio sai ovensuukyselyiden mukaan 27,4 prosenttia äänistä.

Puolalaiset äänestivät sunnuntaina parlamenttivaaleissa, joissa valtaapitävän kansallismielisen Laki ja oikeus (Pis)-puolueen ennakoitiin kasvattavan kannatustaan.

Vaalihuoneistot sulkeutuivat Suomen aikaa iltakymmeneltä. Kun äänestysaikaa oli jäljellä neljä tuntia, äänestysaktiivisuus oli 45,94 prosenttia eli 7 prosenttiyksikköä enemmän kuin viime vaaleissa.

Vaaleissa valitaan 480 alahuoneen edustajaa ja 100 senaattoria.

Kahtiajakautunut Puola

Viime vaalit vuonna 2015 voittaneelle PiS-puolueelle ennakoitiin mielipidemittausten mukaan 40–46 prosentin äänisaalista, mikä lujittaisi sen enemmistöasemaa parlamentissa.

PiS on kampanjoinut vaaleissa perinteisillä katolilaisilla arvoilla, joita liberaali maailmankuva sen mukaan horjuttaa.

– Mielipiteet ovat jakautuneet jyrkästi kahtia, sanoi varsovalainen Krzysztof Michalec, 56.

– Kun puhun äitini kanssa, yritän välttää herkkiä aiheita, etten ajautuisi ideologisiin väittelyihin hänen kanssaan, entinen oppositioaktivisti sanoi.

Oppositiota kannatetaan kaupungeissa

PiSon hyökännyt näkyvästi vähemmistöjä vastaan. Vaalikampanjassaan PiS on nimittänyt seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ulkomaiseksi vaikutukseksi, joka uhkaa Puolan kansallista identiteettiä.

– Takaamme, että puolalaisia perheitä suojellaan, Puolan vapautta suojellaan ja Puolan kirkkoa suojellaan hyökkäyksiltä, puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski sanoi perjantaina vaalitilaisuudessa.

Puolan merkittävin oppositiopuolue on liberaalikonservatiivinen Kansalaisfoorumi PO, joka on vaaliliitossa muiden muassa vihreiden kanssa. Kansalaiskoalitiolle ennakoitiin 19–26 prosenttia äänistä.

Kansalaiskoalition pääministeriehdokas Malgorzata Kidawa-Blonska syytti Kaczynskia äänestyksen alla demokratian tuhoamisesta.

– Hän rakentaa valtavaa muuria ja luo suuria jännitteitä. Siksi vetoan ihmisten hyvään tahtoon, riippumatta poliittisesta näkemyksestä: puolustetaan Puolaa vihalta.

Nobelisti pelkäsi tulosta

Kirjallisuuden tuore nobelisti, puolalainen Olga Tokarczuk sanoi pelkäävänsä vaalien tulosta ja kehotti äänestämään demokratian puolesta.

– Pelkään että vaalit voittavat ne, joilla on hyvin epätavallinen tapa nähdä Puola. He ajattevat Puolan olevan täysin erillään muusta Euroopasta, hän sanoi.

Opposition kannatus on suurinta kaupungeissa, joissa on nähty viime aikoina tuhansien ihmisten PiS-puolueen vastaisia protesteja.

PiS on onnistunut vetoamaan erityisesti huonommin toimeen tuleviin puolalaisiin. Se on kasvattanut suosiotaan jakamalla avokätisemmin sosiaalietuuksia talouskasvusta nauttineessa Puolassa.

Arvovaltainen kirkko ei tue puoluetta avoimesti, mutta sillä on siihen kiinteät suhteet. Puolueen johtohahmot osallistuvat näkyvästi ja säännöllisesti kirkon tapahtumiin.

Puolue on myös kääntynyt EU:ta vastaan sen ulkopolitiikassa.