Katso upea uutuusdokumentti lajien selviytymisestä – ohjaaja Suvi Sinervo lähti lapsuutensa metsään etsimään merkkejä uhanalaisesta pyystä

Pyyn metsä -dokumenttielokuva kuvaa pyyn kautta luonnon tilaa.
Pyyn metsä -dokumenttielokuva kuvaa pyyn kautta luonnon tilaa. Kuva: Ari Räsänen / Planeetan rajat

Vilahtiko siellä pyy vai heilutteliko jokin muu saniaisten lehtiä? Pyy viihtyy hämyisissä metsissä, joissa se voi rauhassa vihellellä ja syödä marjoja, mutta nykyään siihen törmää entistä harvemmin, koska sen kanta on pienentynyt.

WWF:n julkaisi tällä viikolla raportin, jonka mukaan maapallon luonnon monimuotoisuus on vähenemässä merkittävää vauhtia. Living Planet -raportissa tarkasteltujen selkärankaisten villieläinpopulaatiot ovat pienentyneet keskimäärin lähes 70 prosenttia vuodesta 1970 lähtien.

Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen näkyy myös Suomessa. Esimerkiksi Suomen lintulajeista kolmannes on uhanalaisia. Yksi näistä on pyy, jonka ympärille kietoutuu luonnon tilaa ja lajien selviytymistä käsittelevä lyhytdokumentti Pyyn metsä.

Dokumentissa Suomen ympäristökeskuksen Biodiversiteettikeskuksen johtaja Petri Ahlroth kertoo, että ihmisten hyvinvointi riippuu ekosysteemien säilymisestä ja toimivuudesta. Puut tuottavat happea, luonto tarjoaa ravintoa ja vesi puhdistuu luonnon prosessissa.

–  Luonnossa tapahtuu kaikki se, mitä tarvitsemme elämisen perusedellytyksiin, Ahlroth sanoo.

Luontodokumentin on ohjannut toimittaja Suvi Sinervo ja tuottanut journalistinen Planeetan rajat -toimisto.

Kuvaus teoksesta Pyyn metsä

Näin Sinervo esittelee dokumenttielokuvansa:

"– Äiti, miksi sanotaan, että pyy pienenee maailmanlopun edellä? kahdeksanvuotias tyttö kysyy metsässä saniaisten keskellä satumaisena kesäpäivänä, joka on täynnä valoa ja kahinaa.

Sanonta viittaa vanhaan suomalaiseen taruun, jossa Jumala suuttuu töyhtöpäiselle, pienelle metsäkanalinnulle niin, että määrää sen pienenemään entisestään, maailman loppuun asti.

Oikeasti pyyt eivät ole pienentyneet, mutta pyykanta on, ja nopeasti. Pyy on siirtynyt elinvoimaisesta vaarantuneeksi eli uhanalaiseksi lajiksi 2010-luvun aikana.

Tämän voi nähdä niinkin, että pyy pystyy kertomaan, mitä kuuluu Suomen metsille. Nämä linnut kun tarvitsevat elääkseen oman reviirin kerroksisen metsän siimeksestä."

Kolme asiantuntijaa avaamassa taustoja

Henkilökohtaisessa ja tieteeseen perustuvassa dokumentissa ohjaaja Sinervo haluaa löytää pyyn lapsuutensa metsästä. Vilahdus piilottelevasta linnusta kelpaisi merkiksi siitä, että elämä jatkuu ja metsä voi yhä hyvin.

Kolme asiantuntijaa – lintututkija Heidi Björklund, populaatiobiologian professori Juha Merilä ja Suomen ympäristökeskuksen Biodiversiteettikeskuksen johtaja Petri Ahlroth – liittävät pyyn suureen kuvaan siitä, mitä planeetallamme tapahtuu.

Elokuva julkaistaan yhteistyössä Lännen Median kanssa. Kesto noin 20 minuuttia.

Pyyn metsän tekijät

Ohjaus: Suvi Sinervo

Käsikirjoitus: Suvi Sinervo ja Ilkka Pernu

Kuvaus: Ari Räsänen

Ilmakuvaus: Cinepic

Äänisuunnittelu: Tuomas Skopa / Artlab

Musiikki: Niklas Nybom ja Epidemic sound

Leikkaus: Ari Räsänen

Värimäärittely: Jussi Myllyniemi / Whitepoint

Miksaus: Tuomas Skopa / Artlab

Asiantuntija: Juha Kauppinen

Tuottaja: Ari Räsänen, Planeetan rajat

Ensiesitys Lännen Median osakasmedioissa 12. syyskuuta 2020.