Kiellettyjen jengien tunnuksia ei saa enää näkyä

Oikeudenkäynti United Brotherhoodin lakkauttamiseksi käynnistyi Porvoossa tammikuun alussa. Poliisi pitää Tero "Kukkis" Holopaista (vas.) jengin johtajana. Holopainen osallistui oikeudenkäyntiin avustajansa Ilkka Ukkosen kanssa.
Oikeudenkäynti United Brotherhoodin lakkauttamiseksi käynnistyi Porvoossa tammikuun alussa. Poliisi pitää Tero "Kukkis" Holopaista (vas.) jengin johtajana. Holopainen osallistui oikeudenkäyntiin avustajansa Ilkka Ukkosen kanssa. Kuva: Joel Maisalmi

United Brotherhoodin (UB) ja siihen kuuluvan Bad Unionin (BU) toiminta ja jengitunnusten käyttö halutaan estää poliisin valvonnalla. Poliisihallitus julkaisi maanantaina ohjeet kiellettyjen rikollisjärjestöjen toimintaan puuttumisesta.

Jengien toiminta määrättiin viime perjantaina väliaikaiseen kieltoon. Toimintakiellon toteutumisesta ja tarvittavista toimenpiteistä vastaavat poliisilaitokset ja Keskusrikospoliisi. Kiellon rikkomisesta voidaan määrätä sakkorangaistus.

Kiellettyä on muun muassa yhdistysten edustaminen, niiden puolesta toimiminen, uusien jäsenien ottaminen, toiminta sosiaalisessa mediassa, support-tuotteiden myynti ja yhdistysten kokousten järjestäminen sekä jengitunnusten käyttö.

Poliisitarkastaja Teemu Saukoniemen mukaan UB:n ja BU:n sekä niiden muodostaneiden Rogues Gallery, Natural Born Killers ja Me Olemme Rikollisten Eliittiä (More) -tunnusten käyttöä voidaan lähtökohtaisesti epäillä laittomaksi.

– Ryhmän vaikutusvaltaan kuuluu keskeisesti ulkoisten tunnusten käyttäminen. Joissain tapauksissa pelkkä ryhmän väriyhdistelmä voi toimia vaikutusvallan ilmaisemisena ja painostuskeinona. Näin voi olla esimerkiksi vankilassa tai rikoksen tekemisen tai sillä uhkaamisen yhteydessä.

Saukoniemi myöntää, että rajanveto puna-mustan väriyhdistelmän käytön laittomuudesta voi olla vaikeaa. Jokainen tapaus on yksittäinen, ja mahdollinen laittomuus selviää tapausta tutkittaessa.

Kielletyistä tunnuksista saatetaan tehdään myös muunnelmia, joilla yritetään kiertää kieltoa. Siitä on havaintoja ulkomailta.

Poliisille voi tulla tutkittavaa myös kiellettyihin järjestöihin kuuluvien kokoontumisista. Jengien tilojen käyttämistä on valvottava, mutta jäsenten kanssakäymistä tai yhteydenpitoa ei ole kielletty.

Jos kansalainen näkee kiellettyjä jengitunnuksia tai epäilee toimintakieltoa muuten rikotun, hän voi ilmoittaa asiasta poliisille.

– Ei kuitenkaan hätänumeroon, vaan jollakin kiireettömällä tavalla, esimerkiksi sähköpostilla, Saukoniemi neuvoo.

Vaarallisin jengi

United Brotherhood perustettiin kymmenen vuotta sitten Moren, Rogues Galleryn ja Natural Born Killersin yhdistyessä.

Viranomaiset pitävät UB:tä Suomen vaarallisimpana jenginä.

Toimintakieltoa perustellaan sillä, että jengin tarkoituksena on hankkia taloudellista hyötyä rikosten avulla.

UB ja BU ovat kertoneet lakkauttaneensa toimintansa ja luopuneensa toimitiloistaan ja jengitunnuksistaan.

Toimintaa on ollut ainakin Helsingissä, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä ja Lahdessa.

Jäseniä arvioidaan olevan noin sata. Heistä suurin osa on vankilassa.

Keskusrikospoliisi tarkkailee UB:n ja Helvetin Enkeleiden mahdollista yhteistyötä.