
Kiinalaisille Yhdysvaltain uusi presidentti Joe Biden ei ole arvoitus. Hän on toistuvasti arvostellut Kiinan ihmisoikeustilannetta ja kauppapolitiikkaa, ja vaalikampanjassaan Biden lupasi kovaa linjaa maata vastaan.
Biden on myös nimittänyt Kiinan autoritaarista johtajaa Xi Jinpingiä roistoksi. Bidenin edeltäjä Donald Trump kehui sen sijaan usein Xitä ja vakuutti heidän olevan ystäviä.
Kiinassa suhtaudutaan silti varovaisen toiveikkaasti Bidenin kauteen. Ulkoministeri Wang Yi totesi esimerkiksi hiljattain uskovansa, että Kiina ja Yhdysvallat aloittavat pian uuden vuoropuhelun lievittääkseen maiden suhteisiin syntyneitä jännitteitä.
Suhteita pidetään nyt kireämpinä kuin milloinkaan sitten vuoden 1979, jolloin Yhdysvallat tunnusti Kiinan kansantasavallan. Suhteet ovat olleet vapaassa pudotuksessa varsinkin sen jälkeen, kun Trump nimitti Kiinaan erityisen vihamielisesti suhtautuneen Mike Pompeon ulkoministeriksi vuonna 2018.
Sen jälkeen Yhdysvallat on entistä voimakkaammin syyttänyt Kiinaa muun muassa ihmisoikeuksien polkemisesta muodollisesti autonomisessa Hongkongissa sekä läntisessä Xinjiangin maakunnassa. Yhdysvallat on myös todennut pitävänsä Kiinan aluevaatimuksia Etelä-Kiinan merellä laittomina.
Tehoton kauppasota jatkunee
Trumpin vuonna 2018 aloittama kauppasota on lisäksi ollut omiaan ärsyttämään Kiinaa. Yhdysvallat on asettanut lukuisille kiinalaistuotteille korkeat tuontitariffit ja vaikeuttanut menestyksekkäiden teknologiayritysten, kuten Huawein toimintaa.
Trumpin kannalta pettymyksen tuottanut kauppasota on vahingoittanut kummankin maan taloutta. Trumpin ensisijaisena tavoitteena oli supistaa maansa valtavaa kauppavajetta Kiinan kanssa, mutta vaje on sen sijaan lisääntynyt entisestään.
– Trump onnistui nostamaan Kiinan aiheuttamat vääristymät tapetille. Muilta osin kauppasotaa voidaan pitää epäonnistuneena, analyysiyritys Economist Intelligence Unitin Hongkongin osaston tutkija Nick Marro toteaa.
Biden silti tuskin lopettaa kauppasotaa ainakaan lähitulevaisuudessa. Hänen tiedetään haluavan sen sijaan Yhdysvaltojen liittolaisia liittymään yhteiseen rintamaan painostaakseen Kiinaa luopumaan epäreilusta kauppapolitiikastaan.
Ilmastopolitiikka antaa toivoa
Vaikkei presidentti Xi odota Bidenista ystävää, hänen oletetaan toivovan Yhdysvaltojen suhtautuvan jatkossa kiistakysymyksiin vähemmän hyökkäävästi kuin Trumpin kaudella. Xi piti Trumpia arvaamattomana vastapuolena ja vähensi kanssakäymisen amerikkalaisten kanssa minimiin.
Kiinan katsotaan toisaalta myös hyötyneen Trumpin Amerikka ensin -politiikasta. Kun Trump irtautui kansainvälisestä yhteistyöstä, Kiina pystyi vahvistamaan asemaansa täyttämällä osittain Yhdysvaltain jättämää valtatyhjiötä.
Kiina onnistui myös käyttämään hyväkseen Trumpin päätöstä erota Pariisin ilmastosopimuksesta. Kiina on painottanut sopimuksen tärkeyttä ja vakuuttanut panostavansa kasvihuonepäästöjensä vähentämiseen.
Biden on ilmoittanut tavoitteekseen nostaa Yhdysvaltojen kansainvälisen ilmastodiplomatian uudelle tasolle. Ilmastopolitiikan oletetaankin olevan harvoja aloja, joilla Kiinan ja Yhdysvaltain välinen yhteistyö on mahdollinen jatkossa.
Kiina tavoittelee ideologista selkävoittoa
Kiinan hallitsevan kommunistipuolueen äänitorvet kävivät ylikierroksilla mielenosoittajien hyökättyä Yhdysvaltain kongressiin loppiaisena. Virallinen uutistoimisto Xinhua totesi esimerkiksi tapahtumien paljastaneen länsimaisen demokratian heikkouden ja osoittaneen sen olevan täydellisesti epäonnistunut.
Viralliset tiedotusvälineet ovat myös toistuvasti ihmetelleet länsimaiden kyvyttömyyttä saada koronapandemia hallintaansa. Muun muassa pää-äänenkannattaja Kansan päivälehti on todennut tämän todistavan Kiinan sosialistisen järjestelmän ylivoimaisuutta.
Tiedotusvälineet saivat uuden syyn riemuita, kun Kiinan tilastotoimisto ilmoitti hiljattain maan talouden kasvaneen 2,3 prosenttia viime vuonna. Vaikka kasvu on vaatimattomin pitkään aikaan, Kiina on ainoa merkittävä maa, jonka talous ei supistunut viime vuonna.
– Saavutus on historiallinen. Se osoittaa, mihin Kiina pystyy kommunistipuolueen opastuksella, tilastotoimiston johtaja Ning Jizhe totesi tiedotusvälineiden mukaan.
Lännessä itsekehulle kohautetaan olkapäitä, mutta yhä useammissa kehitysmaissa Kiinan edistykseen kiinnitetään paljon huomiota. Bidenilla sanotaankin olevan tekemistä vakuuttaakseen ne länsimaisen järjestelmän oivallisuudesta.