Kohu puolustusvoimain komentajan nimityksestä saa outoja piirteitä – aiemmin toimitusministeristö on voinut nimittää kenraaleita

Kun Juha Sipilän (kesk.) hallituksesta tuli toimitusministeristö, niin heti alkuun nousi huoli siitä, miten käy tärkeiden nimitysten.

Viikolla uutisoitiin, että puolustusvoimain komentajan nimitys jää seuraavalle hallitukselle.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin linjauksen mukaan valtioneuvoston ratkaisuesitys komentajan nimityksessä ei ole rutiiniluonteinen tai juokseva asia, joka sisältönsä perusteella kuuluisi toimitusministeristön toimivaltaan ainakaan tässä vaiheessa.

Sen sijaan tiedusteluvalvojan virka voidaan täyttää toimitusministeristön voimin.

Linjaukset ovat alkaneet ihmetyttää puolustushallinnon ulkopuolellakin ja syystä. Mistä oikein on kyse, ja mitä tarkoittaa tässä vaiheessa -lausunto?

Vielä erikoisemmaksi asetelman tekee se, että aiemmin toimitusministeristö on voinut nimittää kenraaleita.

Ilta-Sanomissa muistutetaan, että neljä vuotta sitten keväällä toimitusministeristö hoiteli uuden merivoimien komentajan Veijo Taipaluksen nimityksen. Tasavallan presidentti nimitti hänet silloisen puolustusministeri Carl Haglundin (rkp.) esittelemänä.

EI tule mieleen, että tuolloin olisi käyty minkäänlaista keskustelua pelisäännöistä.

Kaiken lisäksi merivoimien komentaja aloitti virkakautensa tammikuussa 2016, joten kovin kiire nimityksellä ei olisi ollut.

Nyt tilanne on toinen. Nykyinen puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg väistyy elokuun alussa. Silloin pitäisi uuden ketjun olla remmissä. Näin ei välttämättä ole, tai ainakin tulee kova kiire.

Oman lonkeronsa jupakkaan toi gallup-kuningas, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Hän toi esiin alkuviikosta mielipiteensä, jonka mukaan puolustusvoimien uuden komentajan nimitys vaatisi puolueiden välisen keskustelun, jotta esityksen takana olisi mahdollisimman laaja yhteisymmärrys.

Asia ei kuulu eduskunnalle, eikä ole koskaan kuulunutkaan.

Puolustusvoimain uusi komentaja oli määrä nimittää tässä kuussa.

Lindberg ei hae jatkokautta, vaikka hänellä ikänsä puolesta olisi ollut mahdollisuus.

Puolustusvoimien ylipäällikkö, tasavallan presidentti Sauli Niinistö on pelannut varman päälle nimityksissä.

Lännen Media kertoi aiemmin, että presidentti järjesti muutama viikko sitten kandidaateille henkilökohtaisia haastatteluja. Hän toimi samoin myös Lindbergin valinnan aikoihin.

Komentajakilvassa on ollut neljä varteenotettavaa ehdokasta.

He ovat pääesikunnan päällikkö Timo Kivinen, maavoimien komentaja Petri Hulkko, operaatiopäällikkö Eero Pyötsiä sekä strategiapäällikkö Kim Jäämeri. Kaikki ovat kenraaliluutnantteja.

Tästä nelikosta kärkikaksikoksi on valikoitumassa Kivinen ja Hulkko. Kivinen täyttää tänä vuonna 60 vuotta, Hulkko on häntä pari vuotta nuorempi. Käytännössä Kivinen ehtisi toimia komentajana lähes täyden kauden.

Viime päivien spekulaatiossa Hulkko olisi nousemassa askeleen edelle.

Molemmilla kenraaleilla on näyttävä urakehitys.

Kivisen puolesta puhuu se, että pääesikunnan päällikkyydestä on luontevaa siirtyä komentajaksi. Lisäksi hän on ollut nykyisen pestinsä takia paljon tekemisissä ylipäällikön kanssa.

Hulkon merkittävä työrupeama osuu vuosille 2008–2011, jolloin hän oli puolustusministerin sotilasneuvonantajana ministeriössä. Hulkko oli ensimmäinen uudessa tehtävässä. Tämän ansiosta hänellä on näkemys siitä, miten poliittiset prosessit etenevät. Tämä voi olla yksi merkittävä kannus nimitykselle.