Kolme potilasta menehtynyt Suomessa koronarokotteen saamisen jälkeen – rokote ei kuitenkaan liene syynä

Koronarokote ei tietenkään takaa sitä, etteikö piikin saanut esimerkiksi iäkäs henkilö voisi menehtyä pian piikityksen jälkeen. Suomessa tapauksia on toistaiseksi kolme.
Koronarokote ei tietenkään takaa sitä, etteikö piikin saanut esimerkiksi iäkäs henkilö voisi menehtyä pian piikityksen jälkeen. Suomessa tapauksia on toistaiseksi kolme. Kuva: Mauri Ratilainen

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan on ilmoitettu ensimmäiset sellaiset suomalaiset kuolemantapaukset, jotka ovat tapahtuneet ajallisesti pian koronarokotteen antamisen jälkeen.

Tapauksia on maanantaisen tiedon mukaan kolme.

Niissä kaikissa potilaan epäillään menehtyneen sairauteen, joka hänellä on ollut jo ennen rokotteen saamista. Rokotteen ei siis epäillä aiheuttaneen menehtymistä, eikä suosituksia rokottamisen suhteen olla muuttamassa.

Hauraiden rokotukset tapauskohtaisia

Fimea kertoi asiasta tiedotteella tiistaina aamupäivällä.

Siinä todetaan, että koska tapauksia on vähän ja haittavaikutusilmoituksiin sisältyy salassa pidettäviä terveystietoja, viranomaiset voivat antaa tapausten yksityiskohdista vain niukasti tietoja.

Suomessa THL suosittelee, että saattohoitovaiheessa olevia henkilöitä ei rokoteta. Muutoinkin heikkokuntoisten ja hauraiden henkilöiden rokottamisesta päätetään tapauskohtaisesti yhteistyössä hoitavan lääkärin, rokotettavan ja hänen omaistensa kanssa.

Suomessa iäkkäät hoivakotiasukkaat ovat suurelta osin saaneet ensimmäisen rokoteannoksen.

Iäkkäiden hoivakotiasukkaiden riski menehtyä perussairauksiinsa lyhyelläkin aikavälillä on suuri. Normaalioloissa Suomessa menehtyy hoivakodeissa noin 400 asukasta viikossa. Koska rokottaminen koronavirusta vastaan ei estä sairastumista tai menehtymistä muihin sairauksiin, näitä menehtymisiä tulee tapahtumaan rokottamisen jälkeen.

Turvallisuutta arvioidaan jatkuvasti

Fimea korostaa, että rokotteiden turvallisuusseuranta on jatkuvaa maailmanlaajuista toimintaa.

Turvallisuustietoa kertyy esimerkiksi haittavaikutusilmoituksista, tutkimuksista ja kirjallisuudesta. Kertyvästä tiedosta etsitään signaaleja mahdollisista turvallisuusongelmista. Myös Suomessa ilmoitetut haittavaikutukset ovat osa kansainvälistä turvallisuusseurantaa.

Mikäli turvallisuusongelma tieteellisen arvioinnin jälkeen varmistuu, ryhdytään tarvittaviin toimenpiteisiin.