Korona romutti Netanjahun suosion – mielenosoittajat vaativat Israelin pääministerin eroa ja hallitukselta nopeampia taloustoimia

Mielenosoittajat protestoivat Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kodin ulkopuolella viime viikolla Jerusalemissa. He vaativat pääministerin eroa.
Mielenosoittajat protestoivat Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kodin ulkopuolella viime viikolla Jerusalemissa. He vaativat pääministerin eroa. Kuva: epa08553877

Israelin televisiokatselijat ovat seuranneet kuukausia pääministeri Benjamin Netanjahun päivityksiä koronaviruksesta ja sen takia määrätyistä rajoituksista.

Kun Israelin tartuntamäärät putosivat, Netanjahu esiintyi televisiossa 26. toukokuuta ja ylpeili saavutuksellaan.

– Juokaa olut, nauttikaa, hän sanoi ja monet israelilaiset tekivät juuri niin.

Tartuntamäärät ampaisivat kuitenkin nousuun ja mielipidekyselyt näyttivät, että luotto Netanjahuun laski. Pääministerillä oli vastassa maanlaajuiset protestit, joissa osoitettiin mieltä koronan kuristaman talouden tilan takia.

Nuoret menettäneet uskonsa järjestelmään

Nuoret mielenosoittajat eivät välttämättä muista ketään muuta johtajaa, sillä Netanjahu on ollut pääministerinä vuodesta 2009. He heiluttavat kylttejä pääministerin Jerusalemin asunnon ulkopuolella ja vaativat tämän eroa.

– Me olemme sukupolvi, joka on menettänyt kokonaan uskonsa järjestelmään. Ihmiset taistelevat toimeentulonsa puolesta, kertoi Costa Black, 30, joka pidätettiin protestien aikana. Hän menetti työnsä ravintolassa pandemian talousvaikutusten takia.

Heinäkuun 12. Israel Democracy Instituten tekemässä mielipidekyselyssä selvisi, että 29,5 prosenttia luottaa 70-vuotiaan Netanjahun taitoihin hoitaa koronakriisiä. Tulos putosi huhtikuun 57,5 prosentista ja kesäkuun 47 prosentista.

Koronakriisi ei ole pääministerin huomion keskipiste

Kriitikot sanovat, että Netanjahu vaikuttaa olevan menettänyt kiinnostuksensa koronakriisin hallintaan. Hän ei onnistunut luomaan selkeää strategiaa, jonka avulla koronarajoitukset olisi poistettu.

Yritykset taas kertovat, että luvattujen taloustukien saapumisessa on mennyt kauan ja niitä on seurannut byrokratia.

Jotkut israelilaiset uskovat, että Netanjahun huomion vei suunnitelma liittää osa Israelin miehittämästä Länsirannasta maahan. Toiset sanovat, että pääministerin huomio kiinnittyi häntä vastaan nostettuun korruptiosyytteeseen.

Netanjahu sivuttaa kritiikin. Hän vastasi taloustukien tarjoamisen viivästyksiin Facebookissa tällä viikolla: "Rahat ovat matkalla. Me jatkamme Israelin kansalaisista huolehtimista ja tuomme pian lisää suunnitelmia".

Israelilaiset pelkäävät, etteivät pysty maksamaan laskujaan

Yhdeksän miljoonan asukkaan Israel on kirjannut 68 000 koronavirustartuntaa, joista 75 prosenttia on todettu maan avautumisen jälkeen.

Monet rajoituksista on lopetettu, jotta liiketoiminta voi elpyä, mutta työttömyysluku leijailee 21,5 prosentissa ja talouden odotetaan supistuvan kuusi prosenttia tänä vuonna. Israelin tilastoviraston (CBS) tekemä kysely näytti, että 55 prosenttia israelilaisista pelkää, että heille tulee vaikeuksia laskujen maksamisen kanssa. Määrä on noussut siitä, kun maa oli kiinni, jolloin asiaa pelkäsi 46 prosenttia kansasta.

– Israelilaiset ymmärsivät maalis-huhtikuussa, että tilanne on vaikea ja olivat valmiita hyväksymään sen, sillä heistä tuntui siltä, että hallitus tekee kaikkensa, kertoo Israel Democracy Instituten johtaja Yohanan Plesner.

– Nyt on tunne siitä, ettei hallitus enää hallitse, taloudellisesta ja terveydellisestä näkökulmasta, kriisiä

Mielenosoitukset kasvavat

Vaikka mielenosoitukset eivät ole saavuttaneet vuoden 2011 tasoa, jolloin korkeat elinkustannukset toivat sadattuhannet ihmiset kaduille, ne kasvavat.

– Ne jotka ovat varttuneet Netanjahun vallan alla (pohtivat) miksi nyt ei ole rahaa huolehtia taloudestamme, kun tämä on suurin kriisi minkä olemme tienneet, sanoi vuoden 2011 mielenosoitusten johtaja ja entinen parlamentin jäsen Stav Shaffir.

Israelin politiikan tervaskanto

Benjamin Netanjahu syntyi 21. lokakuuta 1949 Tel Avivissa, Israelissa. Hänet tunnetaan lempinimellä ”Bibi”.

Bibi asui teini-ikäisenä Yhdysvalloissa ja opiskeli myöhemmin Massachusettsin ja Harvardin yliopistoissa.

Hän on toiminut Israelin pääministerinä vuodet 1996–1999, ja vuodesta 2009 nykypäi- vään. Hän on Israelin pisimpään virassa ollut pääministeri.

Netanjahu on toiminut myös valtiovarainministerinä, ulkoministerinä ja Israelin YK-edustajana.

Bibi edustaa oikeistolaista Likud-puoluetta. Puolue on ottanut palestiinalaisten suhteen kovan linjan.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa, jotka käsittelevät terrorismin vastaista taistelua.

Marraskuussa 2019 Netanjahua vastaan nostettiin syyte lahjusrikoksista ja petoksesta. Sen jälkeen hän on ollut jatkuvasti poliittisten kriisien keskiössä.