Koronavirus leviää kiihtyvällä tahdilla Euroopassa

Italiassa Roomassa muistutettiin tiistaina turvaväleistä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.
Italiassa Roomassa muistutettiin tiistaina turvaväleistä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Kuva: ANGELO CARCONI

Euroopassa todettiin maanantaina lähes 231 000 uutta koronavirustartuntaa, mikä on tähän asti suurin määrä päivittäisiä tartuntoja, kertoi Reuters. Hallitukset eri puolilla Eurooppaa varautuivat tiistaina uusien koronarajoitusten käyttöönottoon.

Koronalle altistuneiden ihmisten jäljittäminen ei toimi Euroopassa kuten joissakin Aasian maissa. Se voi johtaa synkkään vaiheeseen taudissa, totesi Reutersin haastattelema Maailman terveysjärjestö WHO:n johtava viranomainen nimettömästi.

Pandemian alkamisesta on aikaa noin kahdeksan kuukautta. Maat yrittävät tasapainotella rajoitusten kanssa niin, että tartunnat pysyisivät kurissa mutta talous ei kärsisi. Koronavirusrokote saadaan asiantuntijoiden mukaan käyttöön ensi vuoden puolivälin tienoilla.

Euroopassa on tähän mennessä todettu 8,54 miljoonaa koronavirustartuntaa. Noin 251 000 ihmistä on kuollut.

Ranskalaisille varoitus rajoituksista

Uudet rajoitukset turhauttivat italialaisia, jotka protestoivat maanantaina eri puolilla maata baarien ja ravintoloiden aikaisempaa sulkemisaikaa vastaan. Niiden lisäksi myös teatterit, uimahallit ja kuntosalit sulkeutuvat kuudelta illalla.

Pääministeri Giuseppe Conten mukaan tartunnat ovat kohonneet "huolestuttavalle tasolle".

Milanossa poliisi vastasi kyynelkaasulla protestoijien polttopulloihin. Torinossa pidätettiin kymmenen ihmistä. Protestoijat rikkoivat kauppojen ikkunoita.

Ranskassa sisäministeri Gérald Darmanin varoitti kansalaisia tulossa olevista "vaikeista päätöksistä". Vaikka Ranskassa on jo voimassa Euroopan tiukimmat rajoitukset, covid-19 -taudin leviäminen ei ole pysähtynyt. Maan suurimmissa kaupungeissa on voimassa öinen ulkonaliikkumiskielto.

Maanantaina uusia tapauksia oli todettu vuorokauden aikana lähes 27 000. Ranskassa on koronaviruksen takia tehohoidossa 2 770 potilasta, joista 186 uusia. Ranskan johtavan tartuntatautiasiantuntijan Gilles Pialouxin mukaan koko maa on pantava koronasulkuun.

Leviäminen kiihtyy Saksassa

Tilanne synkkeni myös Saksassa, jossa tartunnat ovat pysyneet rajoitustoimilla kurissa koko pandemian ajan. Liittokansleri Angela Merkel tapaa osavaltiojohtajat keskiviikkona tarkoituksenaan päättää uusista rajoituksista.

Talousministeri Peter Altmaier varoitti, että päivittäisten tartuntojen määrä kohoaa loppuviikosta 20 000:een. Tiistaina uusia tapauksia vahvistettiin noin 11 400.

– Virus leviää nyt eksponentiaalisesti, Altmaier sanoi.

Venäjällä viranomaiset kehottivat tiistaina kansalaisia käyttämään kasvomaskeja julkisilla paikoilla. Ravintoloita, baareja ja yökerhoja suositellaan sulkemaan ovensa kello 23. Öisiä ulkonaliikkumiskieltoja harkitaan alueilla, joissa tartunnat ovat kasvussa. Kasvomaskit olivat valmiiksi pakolliset Moskovan julkisessa liikenteessä.

Venäjällä todettiin tiistaina 16 550 uutta tartuntaa. Kreml ei halua turvautua uuteen koronasulkuun, joka oli voimassa aiemmin tänä vuonna.