Kotikonnuilla on väliä – keskustassa nähtiin nopea kiihdytys viime metreillä

Keskustan kansanedustaja Markus Lohi koukkasi puoluejohtoon viime tingassa.
Keskustan kansanedustaja Markus Lohi koukkasi puoluejohtoon viime tingassa. Kuva: Jussi Leinonen

Viime viikonlopun puoluekokoukset näyttivät jälleen, että vaalipiirillä on väliä.

Keskustassa on perinteisesti totuttu siihen, että puolueen johtopestit jaetaan tarkasti ympäri Suomen.

Nyt tapetille nousi Pohjois-Suomi. Puoluetta vuoden verran johtanut pohjoisen Katri Kulmuni taisteli raivokkaasti puheenjohtajuudestaan. Taistelu ja tukijoukkojen vyörytys eivät riittäneet; puheenjohtajaksi valittiin ensimmäisellä kierroksella Annika Saarikko Varsinais-Suomesta.

Hiukan ennen äänestystä alkoi puoluekokouksessa kiertää tieto, että kansanedustaja Markus Lohi heittäytyy viime metreillä mukaan kisaamaan varapuheenjohtajuudesta.

Näin myös tapahtui, ja Lohi sai toiseksi eniten ääniä.

Kun Lapin väki alkoi uumoilla, että valtikka on siirtymässä Saarikolle, Lappi jäisi tyhjän päälle. Lohi kärrättiin pelastajaksi.

Lohen viime hetken kaasutus ohituskaistalle on herättänyt keskustelua ja närkästystä. Tulos olisi toisenlainen, jos kisa olisi käyty etukäteen ilmoittautuneiden Hilkka Kempin, Pasi Kivisaaren ja Riikka Pakarisen välillä. He kaikki olisivat tulleet valituiksi.

Nämä ehdokkaat kiersivät maata, valmistautuivat ja kirjoittivat esittelypuheitaan. Kolmikosta vain Pakarinen ylsi puheenjohtajistoon.

Odotetun käännöksen teki myös Petri Honkonen. Hän kisasi puheenjohtajuudesta, mutta vaalin selvittyä lähti mukaan taistoon varapuheenjohtajuudesta ja sai eniten ääniä.

Mukana oli myös puolueen kestoehdokas Jari Tasanen, joka kilpaili niin vara- kuin varsinaisesta puheenjohtajuudesta. Hän sai muutaman äänen.

Pudonneet ehdokkaat eivät näyttäneet pettymystään ulospäin. Mukanaolo kisassa tuo kokemusta ja eväitä jatkoon. He myös tietävät, että näin keskustassa tehdään.

Elämä on peliä politiikassa: välillä juonikasta, välillä reilumpaa.

Oman sivujuonteensa peliin tuo Lapin väen äänestyskäyttäytyminen.

Väitöskirjatutkija Olli-Pekka Salminen kirjoitti tuoreeltaan Uuden Suomen blogissaan kahtiajaosta.

Hänen mukaansa Rovaseutu eli Rovaniemi ympäristöineen ja Meri-Lappi ovat käyneet kädenvääntöä vuosia esimerkiksi sote-uudistuksesta.

Kärhämä näkyi myös äänestyksessä.

– Rovaniemeläinen Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja Lohi tuli valituksi varapuheenjohtajistoon. Rovaseutu pyyhki Meri-Lapilla puoluekokouksessa pöytää ja Kulmuni meni pesuveden mukana. Omat koirat purivat, hän muotoili.

Kulmuni on kotoisin Torniosta.

Episodi todistaa, että johtajan vaihdos on kaikkea muuta kuin taputeltu. Työtä puolueen eheyttämiseksi riittää niin valtakunnan kuin paikallisella tasolla.

Kokoomuksessa jännitystä riitti vain varapuheenjohtajavaalissa. Valituksi tulivat odotetusti Antti Häkkänen äänikuninkaana ja Elina Lepomäki äänikuningattarena.

Kolmannesta sijasta kisasivat Pirkanmaan Anna-Kaisa Ikonen sekä Mari-Leena Talvitie Oulun vaalipiiristä. Edellinen valittiin.

Ennen varapuheenjohtajan valintaa kokousväki valitsi puheenjohtajan puoluevaltuustoon. Valituksi tuli Heikki Autto Lapin vaalipiiristä.

Ehdolla oli myös Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen.

Kun tulos oli selvä, moni veikkasi, ettei Talvitie tule valituksi. Edustus Oulun ja Lapin vaalipiiristä jättäisi liikaa tyhjää muuhun maahan.

Kokoomuslähteistä arvioidaan, että mikäli Pakarinen olisi valittu puoluevaltuuston johtoon, Talvitie olisi voinut saada muutamia kymmeniä ääniä lisää. Vaalipiiri ei ole kuitenkaan määräävä tekijä.

Ikosen valintaa puolsi sekin, ettei Pirkanmaalta ole ollut aikoihin edustajaa puoluejohdossa. Paine kasvoi.

Alueelliset painotukset ovat tärkeitä myös sdp:ssä. Siellä vartioidaan erityisesti sitä, että vahvalta Kaakkois-Suomen alueelta on edustus johdossa.

Nyt sitä on kaksin verroin, kun puoluevaltuustoa johtaa Sirpa Paatero ja ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Niina Malm.

Muu johto jakaantuu Pirkanmaalle, Päijät-Hämeeseen ja Vaasaan.