Kotona ja koulussa kiusatun tytön mitta täyttyy – Brian De Palma nosti Carrien tarinan isojen sarjaan

Brian De Palman kauhuklassikossa koulukiusattu teinityttö kostaa helvetillisesti kaikille. Kuvassa Carrie (Sissy Spacek) ja hänen äitinsä Margaret White (Piper Laurie).
Brian De Palman kauhuklassikossa koulukiusattu teinityttö kostaa helvetillisesti kaikille. Kuvassa Carrie (Sissy Spacek) ja hänen äitinsä Margaret White (Piper Laurie). Kuva: MGM International Television Distribution Inc.

Carrie

★★★★ Kotona ja koulussa kiusatun tytön tarinasta tuli läpimurto kirjailija Stephen Kingille, ja ohjaaja Brian De Palma nosti sen isojen sarjaan. Rankka ja riipaiseva se on vieläkin. Kiihkouskovaisen äidin (Piper Laurie) tytär, jolle kuukautisten alkaminen merkitsee sekä painajaista että kätkettyjen voimien löytämistä. Nuori John Travolta on mukana järjestämässä armotonta pilaa, jossa piinatun raivo purkautuu ikimuistoisesti. (USA 1976)

Yle Teema & Fem klo 22.35

Race

★★★ Berliinin olympialaisista kesällä 1936 piti tulla Hitlerin Saksan näytöstä, jossa arjalainen rotu osoittaisi ylemmyytensä. Musta amerikkalainen Jesse Owens pilasi ne juhlat, kun voitti kultaa pituushypyssä ja kaikilla lyhyillä matkoilla. Stephen Hopkinsin parituntinen elämäkertaelokuva on tosin lähempänä maratonia, mutta onhan ”toisen luokan kansalaisen” uroteoissa hehkuttamisen varaa. Stephan James kerää sisua roolissa. (USA 2016)

Hero klo 19.00

Life

★★★★ Scifi-jännäreiden vieraat avaruusoliot ovat usein kuin dinosauruksen ja panssarivaunun jälkeläisiä: torahampaisia monstereita, joiden aikomuksista ei jää epäilyksiä. Daniel Espinosan elokuva keksii esitellä toisenlaisen elämänmuodon. Jake Gylllenhaal ja muut Mars-matkailijat kohtaavat pienen, höyhenmäisen eliön. Lähtökohta kiehtoo ja hirvittää väkisin, vaikka jossain vaiheessa avataan myös kliseepurkin kansi. Ensiesitys. (USA 2017)

Sub klo 21.00