Kovia kokeneella Viking Linella vihdoin myös ilon aihe: Uusi Turun linjan laiva sai vettä alleen Kiinassa

Viking Glorya lasketaan vesille XSI-telakalla Kiinan Xiamenissa.
Viking Glorya lasketaan vesille XSI-telakalla Kiinan Xiamenissa.

Viking Gloryn vesillelasku Kiinassa välitetään tänään videostriimin välityksellä. Lisäksi varustamo paljastaa millaiselta aluksen sisällä näyttää. Ensimmäiset sisäkuvat laivasta kertovat pohjoismaisesta vaaleasta ja avarasta sisustuksesta.

Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnströmin mukaan uusi alus on herättänyt paljon kiinnostusta. Asiakkaat ovat kysyneet mahdollisuuksia ostaa lippuja laivan kuukauden pituiselle siirtomatkalle Kiinan Xiamenista Turkuun. Uuden laivan tuo Kiinasta Turkuun Viking Gloryn kapteeni Ulf Lindroos miehistöineen.

Boijer-Svahnström kertoo, että siirtomatkalle ei oteta matkustajia, sillä laiva valmistuu vasta matkan aikana. Osa hyttien varusteista, kuten patjat tulevat laivaan vasta Turusta. Matkavarauksia Viking Gloryn tuleville reittimatkoille aletaan myydä aikaisintaan kesän jälkeen.

Vuonna 2017 tilatun laivan piti alun perin olla valmis vuonna 2020. Luovutus on siirtynyt noin vuodella eteenpäin. Viking Gloryn arvioidaan aloittavan liikennöinti ensi vuoden alussa Turku–Maarianhamina–Tukholma-reitillä.

– Kukaan ei osannut odottaa Kiinasta alkavaa pandemiaa ja myöhästyminen on suurelta osin siitä kiinni. Työt etenevät siellä nyt hyvin ja laatu on odotuksien mukaista, Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses sanoo Lännen Median haastattelussa.

Viking Line ei ole vielä päättänyt minkä lipun alle uusi laiva tulee. Miehistöä on noin 200.

– Lähtökohta on Suomen lippu, vaihtoehto Ruotsin lippu.

Viking Glory korvaa Turun linjalla Amorella-aluksen. Hanseksen mukaan Viking Linen suunnitelmana on myydä Amorella. Kiinnostusta laivaan on jo ollut. Viime kesän lopulla Viking Line laittoi myyntiin Helsingin linjan Mariella-aluksensa, mutta kauppoja ei ole kiinnostuksesta huolimatta vielä syntynyt.

Polttoaineena LNG

Viking Line kertoo uuden aluksen energiatehokkuuden olevan maailman huippua. Alus käyttää polttoaineenaan nestemäistä maakaasua, LNG:tä. Viking Gloryn lasketaan kuluttavan noin kymmenen prosenttia vähemmän polttoainetta kuin 2013 Turun linjalla aloittanut LNG-alus Viking Grace.

Viking Glory on syntynyt tiiviissä yhteistyössä suomalaisten ja pohjoismaisten kumppanien kanssa. Ympäristötekniikassa ja sisustuksessa merkittävinä pohjoismaisina yhteistyökumppaneina ovat muun muassa Wärtsilä, ABB Marine, Koncept, Climeon, Kone, Deltamarin, Almaco, Evac, Pointman ja Projektia.

Ruotsalainen arkkitehtitoimisto Koncept Stockholm vastaa Viking Linen uuden aluksen sisustussuunnittelusta.

Markkinoita Vikingin reiteille on

Itämeren liikenteen varustamot ovat olleet yksi pandemiasta kovimmin kärsineistä toimialoista. Matkustajamäärät laivoilla ovat pudonneet jopa 70-80 prosenttia edellisestä vuodesta. Osa laivoista on pois liikenteestä ja henkilökuntaa on paljon lomautettuina. Reittiliikenteeseen jääneet laivat pyörivät rahdista saatujen tulojen ja valtion tuen turvin.

Viking Linen Hanses uskoo, että edellytyksiä laivaliikenteen palaamiseksi entiselleen on.

– Markkinat näille meidän reiteille on, lähimatkailu tulee olemaan kiinnostavaa. Olemme oppineet paljon tilanteesta, ja opit pitää ottaa mukaan tulevaisuuteen. Esimerkiksi laivoja pitää miehittää joustavasti kysynnän mukaan. Tarkkoja hygieniasääntöjä noudatetaan myös jatkossa.

Hallitus päätti uusista matkustusrajoituksista viime perjantaina. Rajoitukset ovat samankaltaisia kuin viime keväänä eli vain välttämätön työmatkaliikenne maiden välillä sallitaan. Laivayhtiöille uudet matkustusrajoitukset tarkoittavat vähienkin matkustajien vähenemistä entisestään.

Hanseksen mukaan hallituksen viestit vaikuttavat myös mielialaan ja kysyntään, vaikka kaikkea matkustamista, kuten Ahvenanmaalla käyntejä ei ole kielletty.

Varustamo ymmärtää tilanteen vakavuuden, mutta toivoo niin nopeaa rokotustahtia kuin mahdollista. Se olisi valopilkku.

– Kun on hyvin määrätietoisesti pystytty tekemään rajoituksia, toivoisimme, että yhtä innokkaasti ja tehokkaasti toimittaisiin rokotusten toteuttamiseksi, Hanses sanoo.

Itämeren liikenteen varustamojen tuloskehitys on ollut surkea pandemian vuoksi. Yhtiöt tekivät tappiota jopa yleensä parhaan kolmannen vuosineljänneksen aikana. Hanses sanoo, että Viking Linen kestokyky riittää, jos ei tule yllätyksiä. Ensi kesän korkeasesonkiin on kuitenkin pakko saada liikennettä.

Viking Glory

Rakennetaan Kiinassa Xiamen Shipbuilding Industry Co., Ltd:n telakalla.

Toimitetaan vuoden 2021 lopussa.

Arvioitu liikennöinnin aloitus on vuoden 2022 alussa Turku–Ahvenanmaa–Tukholma-reitillä.

Matkustajamäärä 2 800 henkilöä.

Hyttejä 922.

Miehistö noin 200 henkilöä.

Pituus 222,6 metriä, bruttovetoisuus 63 800 tonnia.

Rahtikapasiteetti 1 500 kaistametriä.

Jääluokka 1 A Super.

Polttoaine LNG eli nesteytetty maakaasu.