Syytäjä vaatii Kuopion turmabussin kuljettajalle rangaistusta törkeistä kuoleman- ja vammantuottamuksista – "ajo oli holtitonta ja poukkoilevaa"

Neljän ihmisen hengen vaatinut vakava bussionnettomuus tapahtui elokuussa 2018, kun Kuopion moottoritieltä poistumassa ollut tilauslinja-auto suistui junaradalle.
Neljän ihmisen hengen vaatinut vakava bussionnettomuus tapahtui elokuussa 2018, kun Kuopion moottoritieltä poistumassa ollut tilauslinja-auto suistui junaradalle. Kuva: Tanja Nuotio

Pohjois-Savon käräjäoikeus aloitti maanantaina aamulla kaksi vuotta sitten Kuopiossa tapahtuneen bussiturman käsittelyn. Suuronnettomuudessa kuoli neljä ihmistä ja loukkaantui yli kaksikymmentä ihmistä.

Syyttäjän haastehakemuksesta selviää, että kuolleista kolme oli naisia ja yksi mies. Kuljettajan lisäksi turmassa loukkaantui 17 linja-autossa ollutta matkustajaa. Lisäksi vammoja saivat useat henkilöautoissa olleet ihmiset.

Useiden onnettomuudessa loukkaantuneiden vammat olivat vakavia.

Syyttäjä vaatii linja-auton vuonna 1951 syntyneelle kuljettajalle rangaistusta muun muassa neljästä törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä liikenteen vaarantamisesta ja 13 törkeästä vammantuottamuksesta.

Syyttäjän mukaan kuljettaja syyllistyi törkeään huolimattomuuteen laiminlyömällä pitkällä ajomatkan vaatiman riittävän levon, jota hänen sairautensa vaati tarkkaavaisuuden ja vireystilan säilyttämiseksi.

Syyttäjän mukaan noin 450 kilometrin yhtämittainen ajomatkalla kuljettajan ajo oli muuttunut holtittomaksi ja poukkoilevaksi.

Haastehakemukseen listaamien todisteiden mukaan kuljettaja ei jarruttanut poistuessaan Kuopion moottoritieltä ja lähestyessään risteystä. Tiehen jääneiden jälkien perusteella linja-auton vauhti hiljeni vain vähän ennen suistumista junaradalle.

Käräjäoikeus on varannut jutun käsittelyyn kaksi viikkoa.

Turmabussi kuljetti eläkeläisiä

Suuronnettomuudeksi luokiteltava turma tapahtui elokuussa 2018, kun tilausliikennebussi syöksyi moottoritien liittymästä poistuessaan sillalta alas ja putosi junaraiteille. Ennen noin 7–10 metrin pudotusta linja-auto törmäsi viiteen paikalla olleeseen henkilöautoon.

Kaikki ajoneuvot vaurioituivat törmäyksissä pahasti.

Turma tapahtui Kuopion moottoritien ja Kolmisopen liittymässä.

Linja-autoa kuljetti pohjoissuomalainen mies. Onnettomuusbussin kyydissä oli Ruotsin Kalixissa asuvia eläkeläisiä ja he olivat matkalla Kuopiossa sijaitsevaan kylpylään.

Poliisin lisäksi myös Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) otti tapauksen selvittääkseen, jotta vastaavat turmat voitaisiin välttää jatkossa.

Bussista ei löytynyt teknistä vikaa, mutta Otkesin mukaan onnettomuuden taustalla olivat kuljettajan pitkäaikainen sairaus ja terveydentilaan suhteutettuna raskas työtehtävä.

Otkesin mukaan turma-auton kuljettajalla oli vain vähäinen kokemus ajamastaan linja-autosta ja hän tunsi sen hallintalaitteet huonosti.