"Kyse ei ole protestista vaan ilkivallasta" – poliisi otti yhteen väkivaltaisten rähinöitsijöiden kanssa eri puolilla Hollantia

Poliisit ottivat kiinni mellakkaan osallistujan Rotterdamissa maanantaina. Kaupungissa otettiin kiinni kuusikymmentä ihmistä, ja noin kymmenen poliisia loukkaantui.
Poliisit ottivat kiinni mellakkaan osallistujan Rotterdamissa maanantaina. Kaupungissa otettiin kiinni kuusikymmentä ihmistä, ja noin kymmenen poliisia loukkaantui. Kuva: MARCO DE SWART

Hollannissa poliisi pidätti tiistain vastaisena yönä yli 180 ihmistä kolmatta päivää jatkuneissa mellakoissa useissa kaupungeissa eri puolilla maata, kertoivat Reuters ja BBC. Poliisi sanoi levottomuuksien olleen vakavimpia neljään vuosikymmeneen ja piti mahdollisena, että ne jatkuvat.

Protestoijat ottivat yhteen mellakkapoliisin kanssa pääkaupungissa Amsterdamissa, Rotterdamissa, Amersfoortissa ja Geleenissä. Osallistujat sytyttivät tulipaloja, heittelivät kiviä ja ryöstivät kauppoja.

Rotterdamissa loukkaantui noin kymmenen poliisia, ja kaupungissa otettiin kiinni 60 ihmistä, kertoi hollantilainen uutistoimisto ANP. Poliisi ampui varoituslaukauksia ja käytti vesitykkiä ja kyynelkaasua mellakoitsijoihin.

– Kyse ei ollut mielenosoituksista, vaan silkasta ilkivallasta, kommentoi Rotterdamissa asuva suomalainen Sari van Bregt Lännen Medialle.

Osallistujat hyvin nuoria

Samoin totesi maan pääministeri Mark Rutte, joka sanoi Reutersin mukaan, että osallistujia kohdellaan väkivaltaisina rikollisina.

– Tapahtumia ei voi hyväksyä. Kukaan järkevä ihminen ei käyttäytyisi näin, pääministeri Rutte sanoi.

– Rotterdamissa noin kahdenkymmenen ihmisen porukka lähti tarkoituksellisesti hajottamaan paikkoja, ja se keräsi paikalle ihmisiä, jotka tulivat seuraamaan tapahtumia ja osallistumaan, van Bregt sanoi.

Rotterdamissa pidätetyt ovat 14–56-vuotiaita. Kaupungin pormestari Ahmed Aboutaleb määräsi kaupunkiin poikkeustilan ja kutsui mellakoitsijoita "häpeämättömiksi varkaiksi".

– Uutiskuvia kun katsoo, niin siellä oli ihan lapsia heittelemässä katukiviä, van Bregt sanoi.

95 euron sakko kieltoa rikkoville

Hollanti julisti lauantaina ulkonaliikkumiskiellon ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen, minkä arvioitiin saaneen ihmiset kaduille. Kielto on voimassa kello 21 ja 04.30 välisenä aikana, ja sitä rikkova voi saada 95 euron sakon.

Maan pohjoisosassa Urkissa sytytettiin lauantaina palamaan koronatestausasema. Amsterdamin pormestari Femke Halsema vetosi vanhempiin, jotta he pitäisivät nuorison neljän seinän sisällä.

– Nuoret ovat väsyneitä jatkuviin koronarajoituksiin, van Bregt arvioi.

Pääkaupungissa Amsterdamissa on protestoitu koronarajoituksia vastaan aiemminkin. Koronarajoitusten vastaisia mielenosoituksia on nähty lähes jokaisessa Keski-Euroopan maassa.

Viikonloppuna protesteja oli myös Espanjassa ja Tanskassa. Madridissa tuhannet ihmiset marssivat kaduilla huutaen tulleensa petetyiksi, koska virusta ei heidän mukaansa ole olemassa.

Koulut kiinni joulukuusta lähtien

Hollannissa loukkaantui kaksi valokuvaajaa Amsterdamin alueella, kun protestoijat ottivat heidät silmätikuiksi ja heittivät kivillä.

Amsterdamin itäpuolella poliisi pidätti yhdeksän ihmistä. Mellakoitsijat rikkoivat kivillä ikkunoita ja kävivät poliisiauton kimppuun.

Vaikka uusien tartuntojen määrä on ollut laskussa, Hollannissa hallitus kiristi koronarajoituksia brittiläisen virusmuunnoksen aiheuttaman riskin vuoksi.

Koulut ja osa kaupoista suljettiin joulukuussa. Baarit ja ravintolat ovat olleet kiinni lokakuusta lähtien. Lennot Britanniasta, Etelä-Afrikasta ja Etelä-Amerikasta on pysäytetty.

Hollannissa on Johns Hopkins -yliopiston tilastojen mukaan todettu yli 960 000 koronavirustartuntaa, ja kuolleita on yli 13 500.