EU:lta ei vielä pakotteita Venäjälle – ulkoministerit keskustelivat Aleksei Navalnyin pidätyksestä

Aleksei Navalnyi puhui videolle viime maanantaina moskovalaisella poliisiasemalla, jossa oikeus määräsi hänet pidätettäväksi 30 vuorokaudeksi. Navalnyi pidätettiin edellisenä päivänä passintarkastuksessa lentokentällä, kun hän oli saapunut kotimaahansa Berliinistä.
Aleksei Navalnyi puhui videolle viime maanantaina moskovalaisella poliisiasemalla, jossa oikeus määräsi hänet pidätettäväksi 30 vuorokaudeksi. Navalnyi pidätettiin edellisenä päivänä passintarkastuksessa lentokentällä, kun hän oli saapunut kotimaahansa Berliinistä. Kuva: epa08946656

Euroopan unioni ei aseta uusia Venäjän-vastaisia henkilöpakotteita, jos Venäjä vapauttaa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin, uutistoimisto Reuters kertoo. EU:n ulkoministerit keskustelivat asiasta maanantaina.

Välittömien pakotteiden sijaan EU aikoo lähestyä Venäjän hallintoa asiassa askel askeleelta. Korkea ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell matkustaa Moskovaan ensi viikolla, Reutersin diplomaattilähteet kertovat.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas kertoi, että EU odottaa, vapautetaanko Navalnyi 30 vuorokauden kuluessa. Hänet määrättiin vangituksi oikeuden päätöksellä 30 vuorokaudeksi 18. tammikuuta.

Liettuan ulkoministeri Gabrelius Landsbergis kommentoi ennen kokousta, että ”Venäjällä puhaltavat muutoksen tuulet, joita unionin on tuettava, erityisesti sen jälkeen, kun Navalnyi pidätettiin tämän palatessa Venäjälle Saksasta.”

– EU:n on lähetettävä erittäin selkeä ja päättäväinen viesti, että tämä ei ole hyväksyttävää, Landsbergis sanoi Reutersin mukaan ja vaati lisää henkilöpakotteita.

EU on jo asettanut talouspakotteita Venäjän energia-, finanssi- ja asesektoreille vuoden 2014 Krimin valtauksesta. EU on myös asettanut pakotteita presidentti Vladimir Putinia lähellä oleville henkilöille, joiden katsotaan olevan vastuussa Navalnyin elokuisesta Novitshok-myrkytyksestä.

Myös kaksi muuta Baltian maata, Latvia ja Viro, ovat kannattaneet uusia henkilöpakotteita. Italian ulkoministeri sanoi sunnuntaina, että maa olisi valmis asettamaan matkustuskieltoja ja jäädyttämään pakotelistalle joutuvien varoja. Romania antoi tukensa pakotteille maanantaina. Saksan ja Ranskan suhtautumisella uusiin pakotteisiin katsotaan olevan paljon painoarvoa siinä, mitä EU asian suhteen tekee. Saksa on suhtautunut uusiin pakotteisiin varauksella.

Venäjä on keskeinen öljyn ja maakaasun tuoja EU:n alueelle.

EU vaatii myös lauantain mielenosoituksissa pidätettyjen vapauttamista. Kymmenet tuhannet kokoontuivat eri puolilla Venäjää osoittamaan mieltään ja vaatimaan Navalnyin vapauttamista lauantaina. Noin 3000 henkilöä pidätettiin rauhanomaisissa mielenosoituksissa.

Reutersin toimittajat arvioivat noin 40 000 henkilön kokoontuneen yksinomaan Moskovan keskustaan. Kyseessä oli suurin luvaton mielenosoitus vuosiin. Toimittajien mukaan ihmisiä pidätettiin kovaotteisesti.

Putin: Protestit laittomia ja vaarallisia

Navalnyi syyttää Putinia Novitshok-murhayrityksestään. Kreml on kiistänyt väitteen.

Venäjän hallinto sanoo, ettei se ole nähnyt todisteita siitä, että Navalnyi olisi myrkytetty. Venäjä ei ole myöskään vastannut EU:n vaatimuksiin Navalnyin vapauttamisesta, sillä kyseessä on Kremlin mukaan maan sisäinen asia.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on vaatinut kattavaa tutkintaa myrkyttämisestä.

Putin kommentoi Reutersin mukaan maanantaina, että lauantain protestit olivat laittomia ja vaarallisia. Hän lisäsi, ettei kenenkään tulisi käyttää laittomia keinoja omien poliittisten päämääriensä saavuttamiseen.

Presidentti myös kommentoi Navalnyin tiimin viime viikolla julkaisemaa paljastusvideota, jossa esitellään väitetysti Putinille rakennettua palatsia Mustanmeren rannalla. Putinin mukaan palatsi ei kuulu hänelle eikä hänen perheelleen.

Päivitetty kauttaaltaan klo 19.50: Ei vielä pakotteita EU:lta.