Marin kommentoi illan EU-kokousta: Suomi pitää kiinni heinäkuun sovusta, jossa oikeusvaltiomekanismi on osa EU:n rahankäyttöä

Sanna Marin ei lähtenyt ennakoimaan, miten Unkarin ja Puolan kanssa edetään. Keskustelut jatkuvat ja hän toivoo nopeaa ratkaisua. Kuva on EU:n lokakuun kokouksesta Brysselistä.
Sanna Marin ei lähtenyt ennakoimaan, miten Unkarin ja Puolan kanssa edetään. Keskustelut jatkuvat ja hän toivoo nopeaa ratkaisua. Kuva on EU:n lokakuun kokouksesta Brysselistä. Kuva: JOHANNA GERON / EPA

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi myöhään torstai-iltana, että Suomi tulee pitämään kiinni heinäkuun sovusta, jossa hyvin selvästi on sovittu, että oikeusvaltiomekanismi on osa unionin varojen käyttöä.

Unkari ja Puola estivät maanantaina EU:n budjetin ja elpymispaketin hyväksymisen veto-oikeudellaan. EU-maiden johtajat yrittivät nyt löytää EU-budjetin ja elpymisrahaston pattitilanteeseen ratkaisua myöhään torstai-iltana videokokouksessa.

– Oikeusvaltioperiaatteen kytkeminen osaksi EU:n monivuotista rahoituskehystä ja elpymisvälinettä on ollut meille aivan keskeisimpiä tavoitteita neuvotteluissa, Marin kommentoi medialle EU-kokouksen jälkeen puhelinkokouksessa.

Marin ei kuitenkaan lähtenyt ennakoimaan, miten Unkarin ja Puolan kanssa EU:ssa edetään. Keskustelut jatkuvat ja hän toivoo nopeaa ratkaisua.

– Unkari ja Puola ovat sitoutuneet oikeusvaltioperiaatteeseen heinäkuun sovussa, pääministeri muistutti.

Keskustelu tästä asiasta oli torstaina lyhyt, sillä oikeusvaltiomekanismi ei ollut varsinaisena asiana asialistalla.

– Tarvitsemme fyysisen kokouksen. Seuraava kokous on joulukuun alkupuolella ja näillä näkymin se on tarkoitus pitää fyysisenä kokouksena.

Euroopan unionin jäsenmaiden johtajat kokoontuivat torstaina videokokoukseen. Asialistalla oli pandemian hillitseminen.

– Testaaminen ja rokottaminen olivat keskusteluissa ja keinot estää uudet tautiaallot vuodenvaihteen lomakaudella. Kävimme laajan keskustelun, Marin kertoi.

Marin on vaatinut Euroopan yhteistä strategiaa pandemian hillitsemisessä. Politico-lehden julkaisemassa kirjoituksessa Marin korosti erityisesti tehokkaan testauksen tärkeyttä. Hän myös peräsi yhtenäistä linjaa matkustamista koskeviin rajoituksiin, kuten karanteenien pituuksiin