Marinin mukaan riskiarvio on kohonnut, pääministeri itse suosii kirurgisia maskeja

Pääministeri Sanna Marin (sd.) antoi Säätytalon portailla kommentteja tiedotusvälineille. Hänen mukaansa Suomi pyrkii löytämään naapurimaidensa kanssa kestäviä ja pidempiaikaisia ratkaisuja koronarajoituksiin.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) antoi Säätytalon portailla kommentteja tiedotusvälineille. Hänen mukaansa Suomi pyrkii löytämään naapurimaidensa kanssa kestäviä ja pidempiaikaisia ratkaisuja koronarajoituksiin. Kuva: Arttu Laitala

Hallitus kokoontui maanantaina puoliltapäivin Helsinkiin Säätytalolle keskustelemaan muun muassa siitä, pitääkö muuntoviruksen takia Suomessa ottaa nykyistä aikaisemmassa vaiheessa käyttöön koronatoimia, joita noudatetaan nyt epidemian leviämisvaiheessa olevilla alueilla.

Kyse on siis toimintasuunnitelman päivityksestä siltä varalta, että muuntovirus alkaa levitä nykyistä enemmän.

– Käsittelemme hybridistrategiaa. Riskiarvio on kohonnut, koska muuntovirus on levinnyt Suomeen ja muualle Eurooppaan, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi.

Marinin mukaan neuvottelut pyritään saamaan valmiiksi tänään, vaikka monella ministerilläkin olisi illalla kotikunnan valtuuston kokous odottamassa.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan hallituksen hybridistrategian toimintasuunnitelmaa on tarpeen täydentää epidemian nopean kiihtymisen ja tartuttavampien virusmuunnosten yleistymisen estämiseksi.

Hallituksen hybridistrategia on toimintasuunnitelma, jolla ohjataan sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoita koronavirusepidemian hillinnässä.

Vähäisin vaurion tulevalle sukupolvelle

Myös lasten ja nuorten harrastukset ja niitä koskevat rajoitukset ovat todennäköisesti hallituksen pöydällä maanantaina.

Lasten harrastustoiminnan rajoitukset ovat herättäneet runsaasti keskustelua.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan rajoitukset tulee olla mieluummin ennaltaehkäiseviä, mutta samalla sellaisia, että tuleva sukupolvi selviää mahdollisimman vähäisin vaurioin.

Hän ei ottanut mitään kantaa siihen, onko voimassa olevia rajoituksia mahdollisuutta höllentää.

Perjantaina hallitus päätti rajatarkastusten kiristämisestä.

Marinin mielestä nyt otettava huomioon, että Suomen naapurimaissa koronatilanne on paljon pahempi.

– Tämänkin vuoksi joudutaan rajoituksia tekemään, hän sanoi.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan tärkeintä on saada Suomen testausjärjestelmä rajoilla mahdollisimman kattavaksi.

Pääministeri Marinilta kysyttiin myös Saksan päätöksestä, jossa kangasmaskit pitää vaihtaa joukkoliikenteessä tehokkaampiin maskeihin.

– Pyrin itse käyttämään kirurgisia maskeja, koska ne ovat suojaavampia kuin kangasmaskit, Marin totesi.

Marinin mukaan on myös perusteltua tarkastella sitä, että pitäisikö Suomessakin kiristää linjaa niin, että nämäkään eivät enää riittäisi, vaan tarvittaisiin vielä korkeamman tason suojain.

Hän jatkoi, että mahdolliset päätökset asiassa ovat Suomessa terveysviranomaisten tehtävä.

Asunnolla tai vapaa-ajan asunnolla pääsee maahan

Hallituksen loppuviikon päätösten mukaan ulkomaalaiset pääsevät Suomeen 27. tammikuuta alkaen vain välttämättömästä syystä.

Tämä tarkoittaa muun muassa huoltovarmuuden tai yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätöntä työmatkaliikennettä, eli muun muassa terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstöä, tavaraliikennettä sekä kansainvälisten organisaatioiden henkilöstöä.

Lisäksi maahan pääsee muun muassa jos henkilöllä on Suomessa asunto tai vapaa-ajan asunto tai jos hän on ulkomailla asuvan Suomen kansalaisen perheenjäsen.

Hallitus teki tiukan linjauksen erityisesti hillitäkseen koronavirusmuunnosten tartuntoja.

Sisärajavalvontaa jatketaan 25. helmikuuta saakka.

Hallitus päätti lisäksi poistaa rajayhteisöjä koskevat, rajan ylittämistä koskevat erivapaudet. Hallituksen mukaan tämä koskee ainoastaan muita kuin Suomen kansalaisia.

Rajayhteisöjen alueella rajaa ei myöskään saa ylittää muualla kuin rajanylityspaikalla. Tämä koskee myös Suomen kansalaisia, mutta ei saamelaisten elinkeinonharjoittamista.

Imatran rajanylityspaikka Venäjälle puolestaan suljetaan henkilöliikenteeltä kokonaan. Pohjois- ja länsirajojen ylityspaikkojen aukioloaikoja puolestaan rajoitetaan.

Toimenpiteillä mahdollistetaan koronatestien tekeminen kaikille maahantulijoille.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) väläytti myös jo perjantaina mahdollisuutta sanktioihin, mikäli henkilö ei suostu noudattamaan viranomaisten ohjeistusta omaehtoisesta karanteenista.

– Toimimme olemassa olevan lainsäädännön puitteissa, sanktiot ovat viranomaistoimintaa, pääministeri Marin sanoi sanktioista maanantaina.

Edit: Tarkennettu Sanna Marinin maskikommentteja klo 14.20.