Mediat: pääministeri Antti Rinne valmis eroamaan – Seuraajaksi arvailtu Marin palasi Suomeen: "En väistä vastuuta tässä vaikeassa tilanteessa"

Pääministeri Antti Rinne (sd.) saapui eduskuntaan sdp:n eduskuntaryhmän kokoukseen maanantaina kello 10 jälkeen. Tänään selviää, eroaako pääministeri.
Pääministeri Antti Rinne (sd.) saapui eduskuntaan sdp:n eduskuntaryhmän kokoukseen maanantaina kello 10 jälkeen. Tänään selviää, eroaako pääministeri. Kuva: Joel Maisalmi

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on valmis eroamaan, kertovat iltalehden, Helsingin Sanomien ja Ylen tiedot. Medioiden mukaan pääministeri pyytää tänään eroa tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä jo ennen eduskunnan välikysymyskeskustelua, jonka olisi tarkoitus alkaa tänään kello 14.

HS:n tietojen mukaan Rinne on jo sopinut Niinistön kanssa audienssin Mäntyniemeen.

Ylen lähteiden mukaan Rinne odottaa nyt, että keskusta vaatisi suoraan hänen eroaan. Myös Iltalehti kertoo, että pääministeri ja sdp vaativat keskustalta kirjallisia perusteluita sille, miksi puolue vaatii pääministerin vaihtamista.

Pääministeri Rinne tapasi tiistaiaamuna keskustan johtoa Valtioneuvoston linnassa. Tapaamisen jälkeen keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi, ettei puolueen eduskuntaryhmällä tai puoluehallituksella ole luottamusta pääministeriin.

Matkalla keskustan eduskuntaryhmän kokoukseen Kulmuni sanoi, että keskusta on toistanut samaa viestiä jo kolme päivää ja Rinteelle ja sdp:lle on annettu kirjallinen vastaus epäkohdista.

Suomeen palannut Marin "ei väistä vastuuta"

Demarien ensimmäinen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin saapui Suomeen Brysselistä kesken EU:n televiestintäkokouksen, jossa hänen oli määrä toimia puheenjohtajana.

Marinia pidetään sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin ohella vahvimpana ehdokkaana Antti Rinteen seuraajaksi Suomen pääministerinä.

Lentokentällä Marin kertoi, että sdp:n puoluejohto on keskustellut suoraan ja yksituumaisesti siitä, miten toimitaan, jos pääministeri joutuu pyytämään eroa

– Mikäli meillä puoluevaltuusto ja puolue ovat sitä mieltä, en väistä vastuuta tässä vaikeassa tilanteessa.

Toimittajajoukko tarkensi, tarkoittaako Marin sitä, etät hän voisi olla Suomen seuraava pääministeri.

– Jos tilanne menee tähän, niin en väistä vastuuta.

Marinin mukaan näistä kysymyksistä tiedotetaan aikanaan. Hän piti tilannetta valitettavana ja erittäin harmillisena, kuten hän uskoi muidenkin puolueessa ajattelevan.

Sdp:n eduskuntaryhmän kokous on parhaillaan käynnissä, ja Marin on matkalla sinne suoraan lentokentältä.

Suomen Kuvalehti kertoi maanantaina, että Rinne olisi valmis pakon edessä eroamaan pääministerin tehtävästä ja nostamaan Sanna Marinin pääministeriksi. Lehden mukaan Rinne kertoi maanantaina puoluetovereilleen, että hän jatkaisi sdp:n puheenjohtajana ainakin kesäkuun puoluekokoukseen saakka.

Poikkeuksellisesta tilanteesta johtuen lennän Brysselistä Suomeen jo aamukoneella. Televiestintäneuvoston kokousta johtaa tämän hetkisen tietoni mukaan seuraava puheenjohtajamaa Kroatia. Suomen ministereiltä edellytetään läsnäoloa kotimaassa.

— Sanna Marin (@MarinSanna) December 3, 2019

Iltalehden tietojen mukaan SDP:n puoluevaltuusto valitsisi uuden pääministeriehdokkaan kokouksessaan ensi viikolla 12. joulukuuta. SDP:n sääntöjen mukaan pääministeriehdokkaan valitsee nimenomaan puoluevaltuusto.

Marinin lisäksi muita varteenotettavia ehdokkaita on ainakin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Keskusta ei ottanut selvää antaa Rinteen eroon

Maanantaina kello 10 jälkeen Rinne saapui eduskuntaan sdp:n eduskuntaryhmän kokoukseen. Hän kertoi medialle, ettei halua vielä kommentoida asiaa.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi, että ryhmä käsittelee keskustalta saatua selvitystä. Kun kokous alkoi, ryhmähuoneesta kuului kahdesti aplodeja.

Kello 14 on tarkoitus aloittaa välikysymyskeskustelu, jossa Rinteen on määrä vastata oppositiopuolueiden välikysymykseen hänen toiminnastaan Posti-kohun aikana. Ennen tätä hallituksen pitäisi saada selvyys tilanteeseensa.

Pääministeripuolue sdp:n ja hallituskumppani keskustan välit ovat kiristyneet, kun on kuljettu kohti tiistaiksi suunniteltua välikysymyskeskustelua.

Pääministeri Antti Rinne arvosteli myöhään maanantai-iltana sdp:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen kovin sanoin keskustaa, koska puolueen viestintä on epäselvää. Hän vaati keskustalta selvää vastausta siitä, onko puolueella valmiutta jatkaa yhteistyötä pääministerin kanssa vai ei.

– Jos minun viestintääni on haukuttu epäselväksi, keskustalla se on vielä epäselvempää. Haluan oikeusturvanikin takia saada selvän vastauksen kyllä vai ei ja mitkä ovat sen perusteet, Rinne sanoi.

Eilen maanantaina keskusta ilmoitti, että heillä on "henkilöön liittyvää epäluottamusta". Puolueen puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni ei kuitenkaan maininnut pääministeri Antti Rinnettä nimeltä tai antanut selvää vastausta siihen, vaatiiko puolue pääministerin eroa.

Hän totesi, että puolue toivoo nykyisen hallituspohjan jatkavan, mutta odottaa sdp:n "vetävän johtopäätökset tästä tilanteesta".

Rinteen asemaa puitiin maanantaina sekä keskustan eduskuntaryhmän että puoluehallituksen kokouksessa. Puoluehallituksen tiedotteessa kerrotaan, että keskusta toivoo, että sdp tekee tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

MTV Uutiset kertoo, että keskusta olisi kertonut epäluottamuksestaan pääministeri Antti Rinnettä kohtaan jo sunnuntaina hallituspuolueiden viisikon ja eduskuntaryhmien kriisikokouksen jälkeen.

Lisäksi Rinne on MTV:n tietojen mukaan saanut tiedon epäluottamuksesta jo maanantaina pidetyssä palaverissa eli ennen keskustan eduskuntaryhmän kokousta.

Sdp:n puoluehallitus Rinteen tukena

Kun Rinteen asemaa pääministerinä oli käsitelty sdp:n puoluehallituksen kokouksessa myöhään sunnuntai-iltana, Rinne kertoi medialle, että hänellä on puoluehallituksen täysi tuki.

– Tämän päivän puoluehallituksen tuki on täydellinen näissä sdp:n puheenjohtajan ja pääministerin asioissa. On erittäin helppoa olla tällä hetkellä sdp:n puheenjohtaja ja pääministeri, Rinne totesi.

Myös puoluesihteeri Antton Rönnholm vakuutti, että puoluehallitus seisoo Rinteen tukena

Muut hallituspuolueet ovat olleet vaitonaisempia pääministerin asemasta kuin keskusta.

Li Andersson (vas.) sanoi tiistaina aamupäivällä, että Rinteellä on yhä vasemmistoliiton luottamus. Vasemmiston ryhmäkokous alkoi kello 11.

Iltalehden tietojen mukaan myös vihreät olisivat tukemassa Rinnettä.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoi maanantaina, että puolue tukee pääministeriä.

Mitä seuraavaksi?

Tänään eri puolueiden eduskuntaryhmät ovat kokoontuneet ennen välikysymyskeskustelua, jonka on ollut tarkoitus alkaa kello 14. Esimerkiksi pääministeripuolueen sdp:n kansanedustajat olivat tiistaihin asti tähän asti hiljaa mahdollisesta kritiikistä puolueen puheenjohtajaa kohtaan.

Maanantai-iltana Rinne ei ollut valmis eroamaan, vaan korosti oman puolueensa tukea. Esimerkiksi Ilta-Sanomien haastattelemien nimettömät keskustan kansanedustajat kuitenkin toivoivat, että Rinne ilmoittaisi erostaan jo ennen välikysymyskeskustelua.

Välikysymyskeskustelun on tarkoitus alkaa tänään kello 14. Pääministeri Rinne on sanonut, että hän vastaa oppositiopuolueiden välikysymykseen itse.

Kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin välikysymyksessä on kyse valtion omistajaohjauksesta, työmarkkinapolitiikasta ja eduskunnalle annetuista tiedoista. Perussuomalaiset ei ole mukana välikysymyksessä, mutta sekin on vaatinut pääministerin eroa.

Hallituksen luottamuksesta on määrä äänestää huomenna keskiviikkona. Jos hallitus ei saa eduskunnan enemmistöä taakseen äänestyksessä, hallitus kaatuu.

Rinteen hallituksella on eduskunnassa 117 kansanedustajan enemmistö. Hallituspuolueet tukevat yleensä hallitusta, mutta ainakin keskustan kohdalla tilanne on nyt epäselvä.

Välikysymys on johtanut hallituksen kaatumiseen viimeksi yli 60 vuotta sitten.

Juttua päivitetty kello 11.49, 10.17, 10.01 ja kello 9.36: Lisätty Sanna Marinin kommentteja ja tuore kuva.

Aiemmin lisätty tuoreita tietoja aamun kokouksista ja tuoreita kuvia. Aiemmin lisätty medioiden tiedot pääministerin valmiudesta eroon, tieto Rinteen ja Kulmunin tapaamisesta sekä tietoa Sanna Marinin paluulennosta ja Suomen Kuvalehden uutisesta.

Tie hallituskriisiin

Jupakassa on kyse pääministeri Antti Rinteen (sd.) toiminnasta Posti-kiistassa.

Rinne on sanonut, että Postin hallitus toimi vastoin maan hallituksen kantaa suunnitellessaan pakettilajittelijoiden siirtoa tytäryhtiöön ja halvempaan työehtosopimukseen.

Epäselvyyttä ovat aiheuttaneet muun muassa Rinteen eduskunnassa antamat vastaukset, joita on pidetty ristiriitaisina sen osalta, miten hän ja entinen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ovat asiassa toimineet.

Tilanne kärjistyi entisestään perjantaina, kun Postin hallituksen lähetti tiedotteen, jossa se sanoi pitäneensä omistajaohjausta koko ajan tietoisena tilanteesta.

Rinne on puolestaan syyttänyt Postin hallitusta huonosta tiedonkulusta.

Postin ympärillä vellonut kohu johti jo perjantaina Paateron eroon ministerintehtävistä.