Miksi työsuojeluviranomaisena esiintynyt Google valitsi kymmenistä kaupungeista Haminan jätti-investoinneilleen? – Lännen Media paljastaa, mitä kulisseissa tapahtui

Googlen Haminan palvelinkeskus käyttää jäähdytyksessä merivettä. Jäähdytysjärjestelmä on yhtiön edistyneimpiä.
Googlen Haminan palvelinkeskus käyttää jäähdytyksessä merivettä. Jäähdytysjärjestelmä on yhtiön edistyneimpiä. Kuva: Joel Maisalmi

Jättimäinen, puolen miljardin investointi meni Suomelta sivu suun, kiroili Jari Ängeslevä Helsingin rautatieaseman vastapäisessä toimistossaan tammikuussa 2008.

Kaiken lisäksi sen taitaa viedä nenän edestä länsinaapuri Ruotsi, hän ajatteli.

Nykyään suomalaisessa it-yrityksessä Eficodessa johtajana työskentelevä Ängeslevä oli tuolloin investointijohtajana ulkomaisia investointeja edistävässä Invest in Finlandissa. Hän oli etsinyt kuukausikaupalla suomalaisia kuntia kohteeksi amerikkalaiselle it-alan yritykselle.

Kyse oli Googlesta, mutta tuolloin sen tiesi vain kourallinen ihmisiä, joilta yhtiö edellytti tiukkaa vaitioloa.

– Kiersimme heidän kanssaan parikymmentä suomalaista kohdetta parinsadan kilometrin säteellä Helsinki-Vantaan lentokentästä, mutta mikään kohteista ei ollut täysin sopiva.

Yhdysvaltoihin palannut Googlen tiimi sanoi Ängeslevälle, että yhtiö voisi tehdä Suomeen noin 50 miljoonan "back-up-investoinnin". Tavallisesti 50 miljoonaa olisi ilonaihe, mutta 500 miljoonaan verrattuna se merkitsi epäonnistumista.

Sadattelut keskeytti Ängeslevän kollgea, joka työskenteli metsä- ja paperiteollisuuden parissa.

Ängeslevän avustama firma muistutti sähkön- ja vedentarpeiltaan paperitehdasta, esimerkiksi sellaista, joka Haminassa suljettiin puoli vuotta aiemmin, tokaisi kollega.

Vanha paperitehdas arvelutti

Kun Google lähestyi eurooppalaisia valtioita vuosi aiemmin, se haki nimenomaan tyhjää tonttia. Ehdokaspaikkakuntia oli useita kymmeniä.

Suljetusta paperitehtaasta kuullut Ängeslevä tarjosi sitä silti vaihtoehdoksi – viimeisenä oljenkortena.

Parina viikkona ennen Googlen Haminan vierailua Invest in Finlandissa, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursorissa ja tehdastaan myyvässä Stora Ensossa tehtiin pitkää päivää, että tarvittavat tiedot ja esittelyt saatiin kasaan, Ängeslevä sanoo.

– Jos Cursorin väeltä pyysi perjantai-iltapäivänä vaikkapa jotakin selvitystä, se oli maanantaiaamuna valmis. Sama jatkui läpi hakuprosessin, Ängeslevä sanoo.

Cursorilla Google-hanketta vetänyt Harri Eela sanoo, että sähköposteja luettiin lähes 24 tuntia vuorokaudessa.

– Tajusimme, että kyse on isosta kalasta, joten olimme jatkuvassa valmiudessa aikaerosta huolimatta.

Helmikuussa 2008 Googlen edustajat vierailivat suljetussa paperitehtaassa. Googlelaiset esiintyivät työsuojeluorganisaation henkilöinä vuotojen ehkäisemiseksi.

Ehdotus vanhasta 50-luvun paperitehtaasta sai huippumoderniin tekniikkaan tottuneen piilaaksolaisyhtiön edustajat epäluuloisiksi ennen tutustumista, Ängeslevä sanoo.

– Mutta paluumatkalla Helsinkiin Googlen kaveri sanoi, että kohde oli juuri sellainen kuin he etsivät.

Mainehyötyä, verotuloja ja töitä

Nykyään Googlen merkitys Haminalle on huomattava, sanoo kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

Puolitoista vuotta ennen kuin yhtiö oli kertonut palvelinkeskuksen perustamisesta kaupunkiin, noin 450 ihmistä oli menettänyt työpaikkansa paperitehtaan sulkemisessa.

Nyt Google ja sen alihankkijat työllistävät Haminassa pysyvästi noin 300 henkilöä.

Runsas viikko sitten julkistettu investointi ja toukokuinen investointi nostavat pysyvien työntekijöiden määrää noin sadalla.

Suurin työllisyysvaikutus on rakennusvaiheella, jolloin töitä on Googlen mukaan noin 1 500 henkilölle.

– Näin suuri rakentajien määrä tuo samalla paljon töitä myös esimerkiksi hotelleille, ravintoloille ja pubeille, Muhonen toteaa.

Muhonen korostaa myös Googlen tuomaa mainehyötyä.

– Googlen nimen mainitseminen on todella kovan luokan referenssi alueellemme.

Yhtiö ei maksa Suomeen yhteisöveroa. Se tuo Haminalle Muhosen mukaan kuitenkin tuntuvat kiinteistöverot.

– Kiinteistöveroissa näkyy selkeä porras ylöspäin aina niissä kohdin, kun Google on ottanut uuden hallin käyttöönsä.

Muhosen mukaan Google osallistuu nykyään aktiivisesti kaupungin toimintaan. Alkuvuosina sen läsnäolo ei näkynyt edes tienviitoissa.

– Google on muun muassa rakentanut liikuntapaikkoja kouluihin ja jakanut yhteisötukiohjelmassaan yli miljoona euroa apurahoja järjestöille, Muhonen sanoo.

Ammattiopisto Ekami taas on rakentanut pääasiassa sponsorirahalla Googlen keskusta simuloivan datacenterin, jossa on lähes kaikki samat toiminnot kuin Googlella.

Erinomainen tontti ja rakennus

Mikä lopulta teki Haminasta ykkösvaihtoehdon Googlen datakeskukselle useiden kymmenien eurooppalaiskaupunkien joukosta?

Yhtiö itse perusteli valintaa energiainfrastruktuurilla, sopivalla tontilla sekä työvoimalla. Myös Ängeslevä ja Eela organisaatioineen saavat kiitosta.

– Meidät tervetulleiksi toivottanut paikallinen työryhmä on ponnistellut poikkeuksellisen kovasti valintaprosessin aikana, Google perustelee verkkosivuillaan.

Eelan ja Ängeslevän mukaan Summan paperitehdas täytti lähes kaikki Googlen tarpeet ja oli yhtiölle tyhjän tontin mallia kannattavampi sijoituskohde.

Meri vieressä jäähdyttämistä varten, paljon palvelimille sopivaa avointa hallitilaa, valmiit sähkön syöttölinjat, laajennustilaa tontilla, alueella osaavaa työvoimaa, miehet listaavat.

– Tontilla oli lisäksi oma sähkön siirtoverkko suoraan kiinni runkoverkossa, joten Google vältti siirtomaksut, Ängeslevä sanoo.

Myös kaupunki teki osansa.

Se esimerkiksi osti yksityiset maat tontin ympäriltä, koska Google ei halunnut kaupungin lisäksi muita naapureita.

– Ratkaisevat päätökset tehtiin nopeasti, ja kaupunginhallitus piti tarvittaessa ylimääräisiä kokouksia, ettei hanke jäänyt ainakaan siitä kiinni, kaupunginjohtaja Muhonen sanoo.

"Luottamuksellisuus oli ratkaisevaa"

Googlen aidattu tontti Haminassa on tarkoin vartioitu. Yhtiö ei kaipaa ylimääräisiä silmäpareja alueilleen.

Yhtiö halusi pitää myös investointisuunnitelmansa vuonna 2007 visusti salassa. Neuvotteluosallistujien tuli allekirjoittaa tiukat salassapitosopimukset.

Googlen potentiaalinen ehdokaskaupunki Liettuassa putosi listalta pois heti, kun paikallinen talouslehti uutisoi asiasta verkossa.

Samoin Google sanoi tekevänsä Suomessa, jos suunnitelma vuodetaan.

– Ymmärsimme asian salassapidon olevan Googlelle tärkeää, ja pidimme siitä tiukasti kiinni. Uskon, että luottamuksellisuutemme oli ratkaisevaa Googlen valinnan kannalta, kehitysyhtiö Cursorin Eela sanoo.

Samoin uskovat Ängeslevä ja kaupunginjohtaja Muhonen.

Esimerkiksi Haminan kaupungin työntekijöille Googlesta puhuttiin peitenimellä Allison, ettei tieto leviä.

Googlen edustajat taas esiintyivät Suomessa alkuvaiheessa pelkillä etunimillään.

Osa investoinneista valuu ulkomaille

Tällä hetkellä Google rakennuttaa Haminaan viidettä palvelinkeskustaan.

Lännen Median tietojen mukaan rakenteilla on myös uusi vedenpumppaamo, jota tarvitaan tulevien palvelinkeskusten jäähdyttämisessä.

Osa investoiduista summista valuu pois Suomesta, koska monet Googlen ilmoittamista 1 500:sta rakentamisvaiheen työntekijöistä tulevat ulkomailta, kuten Britanniasta ja Irlannista.

Tästä henkilömäärästä suomalaisia on yli puolet, kenties jopa kaksi kolmasosaa, kertoo rakentamiseen osallistuva taho.

Uudet rakennukset suunnitellaan pääosin ulkomailta käsin, esimerkiksi Intiassa.

Se on hidastanut rakentamista, koska suunnitelmat eivät aina täytä suomalaisia rakennusmääräyksiä tai sovellu Suomen talveen.

– Alihankkijat joutuvat tällöin selostamaan pääurakoitsijalle, miten suunnitelmia on korjattava, ja sieltä viesti kulkee suunnittelijoille, sanoo rakentamisessa mukana oleva henkilö.

Viikko sitten perjantaina julkistettu investointi tuo Haminaan jo kuudennen palvelinhallin. Rakentaminen alkaa vuoden lopussa, yksi rakentajatahoista kertoo.

– Valmista on luultavasti vuonna 2021.

Edistyksellinen jäähdytysjärjestelmä

Haminan datakeskus on Googlen kehittyneimpiä, yhtiön toimitusjohtaja Sundar Pichai sanoi uusimman investoinnin tiedotustilaisuudessa Helsingissä viikko sitten.

Etenkin merivettä käyttävä jäähdytysjärjestelmä on edistyksellinen. Pichain mukaan Haminan keskus toimii esikuvana Googlen muille uusille keskuksille.

Se selittää, miksi Google on investoinut kymmenen vuoden aikana jatkuvasti lisää Haminaan.

– Kun investointeja on tullut tätä tahtia, odotamme ja toivomme tietysti taas uusia, kaupunginjohtaja Muhonen sanoo.

Tuhansia neliömetrejä palvelintilaa

Google kertoi 20. syyskuuta investoivansa Haminan palvelinkeskuksiin uudet 600 miljoonaa euroa toukokuussa ilmoittamiensa 600 miljoonan lisäksi.

Vuodesta 2011 Haminassa toimineissa palvelinkeskuksissa tallennetaan käyttäjien tietoja ja käsitellään esimerkiksi Google-hakuja, karttapalveluita ja Gmail-sähköpostia.

Haminan-keskukset työllistävät tällä hetkellä noin 300 henkilöä ja uusien investointien valmistuttua noin 400.

Keskuksessa työskentelee esimerkiksi laitosteknikoita, järjestelmänvalvojia, kiinteistöhuoltajia ja vartijoita.

Google investoi Haminan lisäksi kahteen suomalaiseen tuulivoimapuistoon.