Mitä "ukko bunkkerissaan" pelkää? Putinin valtiokoneisto uhkaa rangaistuksilla pienimmästäkin tuesta Aleksei Navalnyille

Aleksei Navalnyi onnistui maanantaina puhumaan videoitse venäläisyleisölle Himkin poliisiaseman oikeussalista, minne oppositiojohtaja tuotiin vangitsemispäätöstä kuulemaan.
Aleksei Navalnyi onnistui maanantaina puhumaan videoitse venäläisyleisölle Himkin poliisiaseman oikeussalista, minne oppositiojohtaja tuotiin vangitsemispäätöstä kuulemaan. Kuva: epa08946656

Ennen viime sunnuntain vapaaehtoista paluutaan Venäjälle halpalennon kyydissä Aleksei Navalnyi sanoi, että "ukko bunkkerissaan tutisee pelosta" ja "inisee kaikille palvelijoilleen" hänen kotimatkansa estämiseksi keinolla millä hyvänsä.

Kun Navalnyin halpalento ohjattiin harhautuksena Vnukovosta toiselle, Sheremetjevon kentälle, ja Navalnyi pidätettiin siellä heti passintarkastuksessa, hän oli jo ennättänyt pitää pienen mediatilaisuuden lentokentän neutraalilla alueella Punaisen torin sipulikirkon kuvan edessä.

Navalnyin sanoma oli, että tämä on hänen loistavin päivänsä eikä hän pelkää kotimaassaan.

Seuraavana päivänä Navalnyin vangitsemisoikeudenkäynti järjestettiin – harhautuksen jatkamiseksi – Moskovan naapurikaupungissa Himkissä ja oikeustalon sijasta poliisiasemalla. Navalnyi puhui suoraan puhelinkameralle maskipäinen tuomari ja vartijoita taustanaan. Navalnyin viesti tiivistettynä oli: "Se ukko bunkkerissa tosiaan pelkää kaikkea niin paljon, että lakikirja on heitetty romukoppaan ja mitä tahansa voi tapahtua."

– Ketä hän pelkää?" Navalnyi kysyi edelleen.

– Hän pelkää teitä. Lähtekää kotikaupunkienne kaduille lauantaina.

Ensimmäiset kuvat protestoijista ja heitä retuuttavista mellakkapoliiseista pamppuineen ovat jo alkaneet virrata Venäjän kaukoidästä, missä ilta koittaa suuren maan aikavyöhykkeistä ensimmäiseksi.

Väkevä johtaja kitkee pienimmänkin kritiikin

Venäjän johto näyttää syöksyneen kaikkivoipuudesta silkkaan paniikkiin.

Kaiken sai aikaan Putinin "berliiniläiseksi potilaaksi" vähättelemä Navalnyi, joka kertoo tavallisesti olevansa ammatiltaan poliitikko.

Korruption vastaisen organisaationsa taitavasti rakentanut Navalnyi yrittääkin olla nimenomaan poliitikko mitä kunnioitettavimmalla tavalla maassa, jossa politiikkaan osallistuminen ei ole sallittua muille kuin valtaeliitin uskollisille jäsenille. Juuri siksi Navalnyia ja hänen joukkueensa jäseniä vainotaan.

Juuri siksi ukkoa, empimättä siis presidentti Vladimir Putinia, suojaava virkakoneisto näyttää tekevän kaikkensa todistaakseen pelkonsa maailmalle. Kreml haluaa estää pienimmänkin protestoinnin, epäilyksen siemenen, tuen ilmauksen Navalnyin vapauttamiselle tai edes perustavanlaatuisille ihmisoikeuksille.

Nuoria otetaan kiinni tai puhutellaan, koska he ripustavat seinälle Navalnyin kuvan tai poistavat Putinin potretin luokkahuoneensa liitutaulun päältä kuvaten teon Snapchatiin tai Tiktokiin. Kalterien taakse voi joutua tviitistä, jossa jaetaan eteenpäin viestiä kadulle lähtemisestä lauantaina iltapäivällä. Ihmisten pelottelemiseksi Navalnyilla vedotaan sotaveteraanien kunniaan tai lapsia demokratiaprotesteissa muka uhkaaviin vaaroihin.

Pidätyksiä, sakkoja ja 65 miljoonaa katselukertaa

Vaaroja on ilmassa, mutta monen oikeuspäätöksen taustalta taitaa tosiaan pilkistää pelko. Jostakin syystä Venäjän johto ei voi sietää ajatusta vastustajiensa kokoontumisesta.

Vapauttakaa Navalnyi -protestien edellä pidätettiin ja vangittiin kymmeneksi vuorokaudeksi hänen mukanaan Siperian myrkytyslennolla ja myös paluulennolla Moskovaan ollut lehdistösihteeri Kira Jarmysh. Kymmenkunta muuta Navalnyin organisaation jäsentä joutui pidätetyksi samana torstai-iltana. Vain tunnettu juristi Ljubov Sobol pääsi isolla sakolla, koska hän on pikkulasten äiti ja huoltaja.

Navalnyi yritettiin elokuussa myrkyttää Novitshok-nimisellä huippusalaisella hermomyrkyllä, jollaista Venäjällä ei edes pitäisi olla.

Aiemmin valtiolliset toimijat ovat käyttäneet harvinaisia myrkkyjä jopa Britanniassa, kun ex-agentti Aleksandr Litvinenko murhattiin poloniumilla 2006 ja ex-kaksoisagentti Sergei Skripal tyttärensä kanssa myrkytettiin Novitshokilla 2018. Venäjän lähihistoriasta muistetaan iso joukko epämääräisiä allergiaoireita ja sydänkohtauksia.

Murhat ja myrkytykset ovat oma karmea lukunsa, mutta miksi ihmeessä Putin tosiaan näyttää pelkäävän, vaikka hänelle on keskitetty kaikki mahdolliset ja mahdottomat valtaoikeudet, jatkokaudet ja koskemattomuudet? Hänen hallinnassaan on Venäjän keskitetty mediaympäristö. Parlamentti ja tuomioistuimet tekevät jatkuvasti melkeinpä yksinomaan mieluisia päätöksiä.

Navalnyin paljastavaa dokumenttielokuvaa Palatsi Putinille – suurimman lahjuksen tarina on katsottu YouTubessa yli 65 miljoonaa kertaa ensimmäisen vajaan viikon aikana. YouTuben omistaa amerikkalainen jättiyhtiö Google, joka tuskin taipuu poistamaan kaksituntista hittiään internetistä.

Janukovitsh kertaa tuhat

Kun Ukrainassa kansa kasvoi aikuiseksi ja kyllästyi jatkuviin nöyryytyksiin korruptoituneen presidenttinsä Viktor Janukovitshin taholta, ihmiset rynnistivät tutustumaan tämän ökyhuvilaan vain puolen tunnin ajomatkan päässä Kiovasta. Janukovitsin talo ja tilukset ovat nykyään maan kansallinen korruptiomuseo, vaikka hän rakennutti valtionvaroilla "vain" absurdisti ylisuuren suomalaisen honkalinnan ja sen ympärille viehättävän wieniläispuiston eksoottisine strutsitarhoineen.

Putinin megapalatsi 1 500 kilometrin päässä Moskovasta Gelendzhikissä on Janukovitsh kertaa tuhat. Murhiinkin sotkeutunut turvallisuuspalvelu FSB vartioi 39 kertaa Monacon kokoista aluetta, joka on kaunis ja ylellinen kuin henkilökohtainen Riviera Venäjän sisällä.

Kun valta Venäjällä ennemmin tai myöhemmin vaihtuu ja nykyinen painekattila alkaa rakoilla, Putinin palatsista voi tulla Romanian Nicolae Ceausescun hallintolinnan kaltainen järkyttävä matkailunähtävyys menneiltä ajoilta.

Tämän lauantain suuri kysymys kuitenkin on: Lähtevätkö ihmiset kaduille kautta Venäjän ja mitä sitten tapahtuu? Venäläisten reaktiosta saattaa riippua, onko Navalnyi aikanaan näkemässä vapautumisen päivää.

Kirjoittaja on pitkäaikainen Venäjän tarkkailija ja Lännen Median päätoimittaja.