Näin koronatilanne etenee: Suomessa kymmeniä epäilyjä, Virossa todettu ensimmäinen tapaus ja Kiinassa vähiten viruskuolemia kuukauteen

Iranin pääkaupungissa Teheranissa kuten monissa muissakin suurissa kaupungeissa maailmalla liikkuu nyt paljon ihmisiä maskit kasvoilla. Talouspakotteiden muutenkin runtelemassa Iranissa on eniten koronavirustapauksia Lähi-idässä.
Iranin pääkaupungissa Teheranissa kuten monissa muissakin suurissa kaupungeissa maailmalla liikkuu nyt paljon ihmisiä maskit kasvoilla. Talouspakotteiden muutenkin runtelemassa Iranissa on eniten koronavirustapauksia Lähi-idässä. Kuva: epa08250952

Suomessa on tutkittu jo kymmeniä koronaepäilynäytteitä. Tähän mennessä kaksi niistä on johtanut tartuntalöydökseen eli yksi keskiviikkona Uudellamaalla ja toinen noin kuukausi sitten Lapissa.

Uudellamaalla tartunta todettiin Italiasta palanneella suomalaisnaisella. Lapissa koronavirustartunta oli kiinalaisella turistilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa oli tämän viikon alkuun mennessä käyty läpi yhteensä 30 henkilön koronavirusnäytteet.

Yle uutisoi, että esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla Kokkolan keskussairaalassa on tutkittu ensimmäiset koronaepäilyt. Keskussairaalaan hakeutui helmikuussa testeihin kaksi Aasiassa matkaillutta suomalaista, joilla oli hengitystieoireita.

Epäilyt osoittautuivat kuitenkin aiheettomiksi, kun näytteet olivat negatiivisia.

– Jos epäilee saaneensa viruksen, kannattaa ensimmäisenä soittaa sairaalaan, Suomen terveysviranomaiset muistuttavat.

Hallitus tiedottaa ja rauhoittelee

Korona hallitsee torstaina politiikan päivää kotimaassa. Marinin hallitus pitää tiedotustilaisuuden aiheesta kello 13.30

Eduskunnan täysistunto aloitetaan kello 16 pääministerin ilmoituksella Suomen varautumisesta koronaviruksen mahdolliseen leviämiseen. Tämän vuoksi kyselytunti jää tänään pois.

Hallitus päätti keskiviikkona koronavirukseen liittyvän koordinaatioryhmän perustamisesta. Ryhmään tulee keskeisten ministeriöiden kansliapäälliköiden lisäksi THL:n asiantuntija.

Oppositiosta etenkin perussuomalaisten piiristä on kritisoitu hallitusta hidastelusta ja tietojen pimittämisestä koronauhkaan reagoimisessa.

Uusia tietoja Teneriffalta

Teneriffalla karanteenissa olevat turistit ovat saaneet luvan liikkua vapaammin hotellialueella. Costa Adeje Palace -hotellissa koronakaranteenissa on kerrottu olevan myös 20 suomalaismatkailijaa.

– Paikalliset kohdehenkilöt ovat heihin yhteydessä kaksi kertaa päivässä, matkatoimisto TUI kertoo omien asiakkaidensa tuoreesta tilanteesta torstaiaamulla.

Lisäksi on perustettu erityinen niin sanottu hot line, johon eristyksissä olevat asiakkaat voivat soittaa, kun tarvitsevat apua.

Teneriffalaishotelli joutui karanteeniin, kun siellä oleskelleella italialaismiehellä todettiin koronavirustartunta. Tartunnan saaneita italialaisia on Teneriffalla nyt yhteensä neljä.

Karanteenin on sanottu kestävän kaksi viikkoa.

Virossa ja Tanskassa ensimmäinen tapaus

Euroopan maista Virossa ja Tanskassa on vahvistuttu ensimmäinen koronavirustartunta.

Viron sosiaaliministeri Tanel Kiikin mukaan maassa tavattu tartunta olisi Iranin kansalaisilla, joka asuu vakituisesti Virossa.

Tanskan tapauksessa tartunnan saanut mies oli ollut hiihtämässä Lombardiassa Pohjois-Italiassa perheensä kanssa.

Italiassa tapauksia on todettu jo yli 300.

Kiinan koronaviruskuolemien päivittäinen luku oli alhaisin sitten tammikuun 28. päivän. Taudin lähtömaasta raportoitiin nyt 29 uudesta koronaviruskuolemasta.