Näkökulma: Yllättikö Sanna Marin Navalnyi-twiitillään ikävästi Sauli Niinistön?

Pääministeri Sanna Marin twiittasi Navalnyi-tapauksesta Suomen kannan ennen presidenttiä. Arkistokuva.
Pääministeri Sanna Marin twiittasi Navalnyi-tapauksesta Suomen kannan ennen presidenttiä. Arkistokuva. Kuva: Arttu Laitala

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vaati maanantaiaamuna twitterissä venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin välitöntä vapauttamista.

Myrkytyksen uhriksi joutunut Navalnyi pidätettiin viikonloppuna Šeremetjevon-lentokentällä, kun hän oli palaamassa Venäjälle. Navalnyi oli ollut Saksassa toipumassa hermomyrkyllä tehdystä murhayrityksestä, jonka taustalla on tutkivan kansalaisjournalismin ryhmän Bellingantin mukaan turvallisuuspalvelu FSB.

Marinin lisäksi Navalnyita vaativat twitterissä vapaaksi ainakin sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sekä opetusministeri Jussi Saramo (vas).

Ennen Marinia huolensa Navalnyi-tapauksesta ilmaisi hieman varovaisemmin sanankääntein sunnuntai-iltana ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Hän sanoi Ylen haastattelussa, että Navalnyin kiinniotto ” varmasti hyvin monessa maassa koettelee oikeustajua”. Haaviston ulostulon aikaan valmisteltiin myös EU:n yhteistä kannanottoa, jossa myöhemmin vaadittiin Navalnyin vapauttamista.

Suomen ulkopolitiikka johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Presidentti Sauli Niinistö vaati vasta maanantaina puoliltapäivin Helsingin Sanomissa Navalnyin vapauttamista samaan tapaan kuin Marin.

Eri aikaan tapahtuneista kannanotoista saa vaikutelman, että Navalnyi-viestintää ei koordinoitu kovinkaan tarkoin hallituksen sisällä tai pääministerin ja presidentin kesken. Näin siitä huolimatta, että kannat olivatkin lopulta yhtenäiset.

Navalnyi-kannanoton viestinnästä ei keskusteltu myöskään presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan TP-UTVAN kokouksessa, kertoo hallituslähde. Marinin esikunnassa on ilmeisesti tulkittu, että valmisteilla olleen EU-lausunnon myötä kyse oli nimenomaan EU:n ulkosuhteiden hoidosta. Suomen EU-politiikkaa johtaa pääministeri. Tiukasti tulkiten tämä veisi Niinistöltä ulkopoliittisen toimivallan tapauksessa, koska EU pyrkii yhtenäiseen ulkopolitiikkaan.

Niinistö on rakentanut keskusteluyhteyttä Putiniin vuosien ajan kärsivällisesti. Usein hän on tullut julkisuuteen kannanottoineen vasta käytyään puhelinkeskustelun Putinin kanssa. Navalnyi-tapauksessa presidentti ilmaisi kantansa jo ennen Putinin kanssa käytyä keskustelua. HS:n artikkelissa Niinistö kertoi vasta odottavansa puhelinkeskustelua Putinin kanssa.

Tuliko pääministerin twiitti presidentti Niinistölle ikävänä yllätyksenä? Keskustelivatko Marin ja Niinistö lainkaan Suomen linjasta Navalnyi-tapaukseen ennen pääministerin ulostuloa?

Lännen Median tavoittelemat Marin ja Niinistö olivat haluttomia kommentoimaan keskinäisiä keskustelujaan tai Navalnyi-viestinnän koordinointia. Presidentinkanslian mukaan Niinistö ei kommentoi asiaa. Myöskään pääministeri Sanna Marin ei halunnut vastata asiaa koskeviin kysymyksiin.