Pääministeri Antti Rinne jätti eropyyntönsä tasavallan presidentille – Seuraajaksi arvailtu Marin palasi Suomeen valmiina pääministeriksi, myös Lindtman käytettävissä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti vastaan pääministeri Antti rinteen eronpyynnön tiistaina Mäntyniemessä.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti vastaan pääministeri Antti rinteen eronpyynnön tiistaina Mäntyniemessä. Kuva: Joel Maisalmi

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on jättänyt eronpyyntönsä tasavallan presidentti Sauli Niinistölle Mäntyniemessä. Niinistö otti eronpyynnön vastaan ja pyysi, että valtioneuvosto voisi jatkaa toimitusministeriönä.

Rinne ja Niinistö kiittivät toisiaan hyvästä yhteistyöstä viime kuukausien aikana.

Rinne tuli Mäntyniemeen suoraan sdp:n eduskuntaryhmän kokouksesta.

– Lähden käymään tuolla Mäntyniemessä. Vien kirjeen, sanoi Rinne ennen poistumistaan eduskunnasta kohti Mäntyniemeä.

Pääministeri pyysi eroa tasavallan presidentiltä jo ennen eduskunnan välikysymyskeskustelua, jonka oli tarkoitus alkaa tänään kello 14.

Pääministeri Rinne tapasi tiistaiaamuna keskustan johtoa Valtioneuvoston linnassa. Tapaamisen jälkeen keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi, ettei puolueen eduskuntaryhmällä tai puoluehallituksella ole luottamusta pääministeriin.

Matkalla keskustan eduskuntaryhmän kokoukseen Kulmuni sanoi, että keskusta on toistanut samaa viestiä jo kolme päivää ja Rinteelle ja sdp:lle on annettu kirjallinen vastaus epäkohdista.

Suomeen palannut Marin "ei väistä vastuuta"

Demarien ensimmäinen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin saapui Suomeen Brysselistä kesken EU:n televiestintäkokouksen, jossa hänen oli määrä toimia puheenjohtajana.

Marinia pidetään sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin ohella vahvimpana ehdokkaana Antti Rinteen seuraajaksi Suomen pääministerinä.

Lentokentällä Marin kertoi, että sdp:n puoluejohto on keskustellut suoraan ja yksituumaisesti siitä, miten toimitaan, jos pääministeri joutuu pyytämään eroa

– Mikäli meillä puoluevaltuusto ja puolue ovat sitä mieltä, en väistä vastuuta tässä vaikeassa tilanteessa.

Toimittajajoukko tarkensi, tarkoittaako Marin sitä, että hän voisi olla Suomen seuraava pääministeri.

– Jos tilanne menee tähän, niin en väistä vastuuta.

Marinin mukaan näistä kysymyksistä tiedotetaan aikanaan. Hän piti tilannetta valitettavana ja erittäin harmillisena, kuten hän uskoi muidenkin puolueessa ajattelevan.

Poikkeuksellisesta tilanteesta johtuen lennän Brysselistä Suomeen jo aamukoneella. Televiestintäneuvoston kokousta johtaa tämän hetkisen tietoni mukaan seuraava puheenjohtajamaa Kroatia. Suomen ministereiltä edellytetään läsnäoloa kotimaassa.

— Sanna Marin (@MarinSanna) December 3, 2019

Myös Lindtman käytettävissä pääministeriksi

Sdp:n eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi, että on käytettävissä pääministeriksi.

– Suomi-laiva on saatava vakaaksi. Jos puolue kysyy, en kieltäydy, Lindtman sanoi.

Lindtmanin mukaan sdp:n eduskuntaryhmä ei vaatinut Rinteen eroa, vaan on ollut koko ajan tukena.

Suomen Kuvalehti kertoi maanantaina, että Rinne olisi valmis pakon edessä eroamaan pääministerin tehtävästä ja nostamaan Sanna Marinin pääministeriksi. Lehden mukaan Rinne kertoi maanantaina puoluetovereilleen, että hän jatkaisi sdp:n puheenjohtajana ainakin kesäkuun puoluekokoukseen saakka.

Iltalehden tietojen mukaan SDP:n puoluevaltuusto valitsisi uuden pääministeriehdokkaan kokouksessaan ensi viikolla 12. joulukuuta. SDP:n sääntöjen mukaan pääministeriehdokkaan valitsee nimenomaan puoluevaltuusto.

Keskusta ei ottanut eilen selvää kantaa Rinteen eroon

Pääministeripuolue sdp:n ja hallituskumppani keskustan välit ovat kiristyneet, kun on kuljettu kohti tiistaiksi suunniteltua välikysymyskeskustelua.

Pääministeri Antti Rinne arvosteli myöhään maanantai-iltana sdp:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen kovin sanoin keskustaa, koska puolueen viestintä on epäselvää. Hän vaati keskustalta selvää vastausta siitä, onko puolueella valmiutta jatkaa yhteistyötä pääministerin kanssa vai ei.

– Jos minun viestintääni on haukuttu epäselväksi, keskustalla se on vielä epäselvempää. Haluan oikeusturvanikin takia saada selvän vastauksen kyllä vai ei ja mitkä ovat sen perusteet, Rinne sanoi.

Eilen maanantaina keskusta ilmoitti, että heillä on "henkilöön liittyvää epäluottamusta". Puolueen puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni ei kuitenkaan maininnut pääministeri Antti Rinnettä nimeltä tai antanut selvää vastausta siihen, vaatiiko puolue pääministerin eroa.

Hän totesi, että puolue toivoo nykyisen hallituspohjan jatkavan, mutta odottaa sdp:n "vetävän johtopäätökset tästä tilanteesta".

Rinteen asemaa puitiin maanantaina sekä keskustan eduskuntaryhmän että puoluehallituksen kokouksessa. Puoluehallituksen tiedotteessa kerrottiin, että keskusta toivoo, että sdp tekee tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

MTV Uutiset kertoi, että keskusta olisi kertonut epäluottamuksestaan pääministeri Antti Rinnettä kohtaan jo sunnuntaina hallituspuolueiden viisikon ja eduskuntaryhmien kriisikokouksen jälkeen.

Lisäksi Rinne oli MTV:n tietojen mukaan saanut tiedon epäluottamuksesta jo maanantaina pidetyssä palaverissa eli ennen keskustan eduskuntaryhmän kokousta.

Sdp:n puoluehallitus oli Rinteen tukena

Kun Rinteen asemaa pääministerinä oli käsitelty sdp:n puoluehallituksen kokouksessa myöhään sunnuntai-iltana, Rinne kertoi medialle, että hänellä on puoluehallituksen täysi tuki.

– Tämän päivän puoluehallituksen tuki on täydellinen näissä sdp:n puheenjohtajan ja pääministerin asioissa. On erittäin helppoa olla tällä hetkellä sdp:n puheenjohtaja ja pääministeri, Rinne totesi.

Myös puoluesihteeri Antton Rönnholm vakuutti, että puoluehallitus seisoo Rinteen tukena

Muut hallituspuolueet ovat olleet vaitonaisempia pääministerin asemasta kuin keskusta.

Li Andersson (vas.) sanoi tiistaina aamupäivällä, että Rinteellä on yhä vasemmistoliiton luottamus. Vasemmiston ryhmäkokous alkoi kello 11.

Iltalehden tietojen mukaan myös vihreät olisivat tukemassa Rinnettä.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoi maanantaina, että puolue tukee pääministeriä.

Juttua päivitetty kello 12.35, 12.20, 12.05, 11.49, 10.17, 10.01 ja kello 9.36: Pääministeri Antti Rinne kävi Mäntyniemessä jättämässä eropyyntönsä.

Lisätty Sanna Marinin ja Antti Lindtmanin kommentteja ja tuore kuva. Aiemmin lisätty tuoreita tietoja aamun kokouksista ja tuoreita kuvia. Aiemmin lisätty medioiden tiedot pääministerin valmiudesta eroon, tieto Rinteen ja Kulmunin tapaamisesta sekä tietoa Sanna Marinin paluulennosta ja Suomen Kuvalehden uutisesta.

Tie hallituskriisiin

Jupakassa on kyse pääministeri Antti Rinteen (sd.) toiminnasta Posti-kiistassa.

Rinne on sanonut, että Postin hallitus toimi vastoin maan hallituksen kantaa suunnitellessaan pakettilajittelijoiden siirtoa tytäryhtiöön ja halvempaan työehtosopimukseen.

Epäselvyyttä ovat aiheuttaneet muun muassa Rinteen eduskunnassa antamat vastaukset, joita on pidetty ristiriitaisina sen osalta, miten hän ja entinen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ovat asiassa toimineet.

Tilanne kärjistyi entisestään perjantaina, kun Postin hallituksen lähetti tiedotteen, jossa se sanoi pitäneensä omistajaohjausta koko ajan tietoisena tilanteesta.

Rinne on puolestaan syyttänyt Postin hallitusta huonosta tiedonkulusta.

Postin ympärillä vellonut kohu johti jo perjantaina Paateron eroon ministerintehtävistä.