Päivän leffapoiminnat: Odotusten raskas taakka pojalla kannettavanaan

Romain Garyn omaelämäkertaan pohjautuva draama puolalaisesta pojasta (Pawel Puchalski), jonka määrätietoinen äiti (Charlotte Gainsbourg) vie heidät uuteen elämään Ranskassa. Uudessa maassa Garysta kasvaa kirjailija ja taistelupilotti.
Romain Garyn omaelämäkertaan pohjautuva draama puolalaisesta pojasta (Pawel Puchalski), jonka määrätietoinen äiti (Charlotte Gainsbourg) vie heidät uuteen elämään Ranskassa. Uudessa maassa Garysta kasvaa kirjailija ja taistelupilotti. Kuva: Julien Panié

Aamunkoiton lupaus

★★★ Totta kai kelpo vanhempi toivoo jälkikasvulleen hyvää ja menestystä. Toisaalta moni lapsi on joutunut siksi varttumaan raskas riittämättömyyden taakka niskassaan. Eric Barbier ohjasi kirjailija Romain Garyn muistelmien pohjalta draaman juutalaispojasta, joka kulkee äitinsä kanssa Vilnasta sankaritöihin Ranskaan. Jean-Pierre Darroussin ja Charlotte Gainsbourg virittävät roolityönsä jonnekin kauniin ja kipeän rajamaille. (Ranska 2017)

Yle Teema & Fem klo 22.15

Nightcrawler

★★★★ Taitavan Jake Gyllenhaalin skaala ulottuu traagisista sankarityypeistä tämmöisiin lieroihin kuin Lou Bloom. Losangelesilainen pikkukonna löytää kutsumuksensa, kun ryhtyy kuvaamaan ja kauppaamaan tv-uutisiin videoita onnettomuuksista ja rikoksista. Ohjaaja Dan Gilroy ei jätä jännitysdraamaa yhden luonnekuvan varaan. Vinksahtaneen Loun touhut peilaavat yleisemminkin tiedonvälitystä ja yhteiskuntaa. Hätäkin on kauppatavaraa. (USA 2014)

Hero klo 21.00

Paluu tulevaisuuteen

★★★★ Ohjaaja Robert Zemeckisin ja tuottaja Steven Spielbergin scifi-komedia polkaisi liikkeelle mainiolla seikkailulla, jossa teinipoika Marty singahtaa aikakoneautolla omien vanhempiensa nuoruusvuosiin 1950-luvulla. Michael J. Fox on roolissa ikimuistoisen reipas, ja hyvillä kierroksilla käyvät niin nostalgiat, aikamatkailun kiemurat kuin oidipaaliset perhekuviotkin. Siinä sivussa Marty keksaisee myös rockin tulevaisuuden. (USA 1985)

Sub klo 21.00