Päivän leffapoiminnat: Rock oli 1960-luvulla rannaton riemu

Brittikomedia kertoo laittomasta radioasemasta, joka soitti rock-musiikkia mereltä käsin.
Brittikomedia kertoo laittomasta radioasemasta, joka soitti rock-musiikkia mereltä käsin. Kuva: Laura Krohn

Merirosvoradio

★★★ Ratsia-yhtye lauloi 1980-luvun kynnyksellä, että rock’n’roll on täällä pirun harvinaista. Englannissa oli 1960-luvulla sama tilanne, mutta laittomat radioasemat alkoivat mereltä tuupata rytmimusiikin ilosanomaa nuorisolle. Richard Curtisin komediassa palataan niihin aikoihin niin sakean nostalgian kera, ettei tarinasta voi paljon puhua. Ääniraita kuitenkin rokkaa, ja Bill Nighyllä ja muilla näyttäisi olevan kivaa. (Britannia 2009)

TV5 klo 22.00

After Earth

★★ Will Smith ideoi ja M. Night Shyamalan ohjasi avaruusseikkailun, jossa isä ja poika tekevät pakkolaskun villin luonnon ja outojen otusten täyttämälle planeetalle. Keskusroolin megatähti järjesti omalle pojalleen Jaden Smithille, jonka esittämä Kitai joutuu hakemaan apua loukkaantuneelle isälleen. Harmi kyllä selviytymistarina jää etäiseksi. Tehosteiden ja totisen puurtamisen sekaan ei juuri nuorekasta seikkailuhenkeä mahdu. (USA 2013)

Sub klo 22.40

Pilvilinna

★★★ Pirjo Honkasalon kekseliäs kameratyö ja kiinnostavan jyrkkä ajankuva: Sakari Rimmisen esikoiselokuvan vahvuudet on äkkiä lueteltu, mutta 1970-luvun taitteen nuoren radikaalipolven tuntoja se tosiaan säilöi. Vaikka tölkki tänään kummalle tuoksahtaakin. Erik Uddström on lukiolaisteini, joka heiluu kadulla, ottaa turpiin ja nuhjaa seksin parissa niin kuin vain siinä iässä osataan. Elämälle löytyy merkitystä koulukapinasta. (Suomi 1970)

Yle Teema & Fem klo 22.50