Päivän leffapoiminnat: Scorsese ja Jumalan hiljaisuus – gangsteridraamojen mestari ohjasi verkkaisen historiallisen draaman

Kaksi jesuiittapappia matkustaa 1600-luvulla Japaniin etsimään oppi-isäänsä (Liam Neeson) ja levittääkseen uskoaan, mutta kohtaavat väkivaltaa ja vainoa.
Kaksi jesuiittapappia matkustaa 1600-luvulla Japaniin etsimään oppi-isäänsä (Liam Neeson) ja levittääkseen uskoaan, mutta kohtaavat väkivaltaa ja vainoa. Kuva: Kerry Brown

Vaitiolo

★★★ Miksi Jumala vaikenee? Katolinen Martin Scorsese kysyy samaa kuin luterilaisen Ruotsin Ingmar Bergman elokuvissaan. Gangsteridraamojen mestari ohjasi verkkaisen historiallisen draaman, jossa jesuiittapapit (Andrew Garfield, Adam Driver) etsivät 1600-luvun Japanissa oppi-isäänsä (Liam Neeson). Ahdistavan raa’at kohtaukset ja uskonkilvoittelu pitävät ainakin maallisempaa katsojaa etäällä. Ensiesitys. (USA 2016)

Yle Teema & Fem klo 21.00

Täällä Pohjantähden alla 1/2

★★★ Alussa oli suo – ja Jussi. Se kuuluisa kuokka löytyy vasta hetkeen päästä, mutta muutoin Timo Koivusalon kaksiosainen elokuva pyrkii tunnollisesti kuvittamaan Väinö Linnan tuhdin eepoksen. Siinä on pikakelauksen tuntua, eikä omaa tulkintaa ehdi syntyä. Näyttelijäntyö on lievästi sanoen epätasaista. Risto Tuorilan Jussi, Ilkka Koivulan Akseli ja varsinkin Hannu-Pekka Björkmanin kirkkoherra Salpakari kantavat elokuvaa. (Suomi 2008)

TV2 klo 21.00

Melanijan tie

★★★ ”Yksi kuolema on tragedia, miljoona on tilastoja”, totesi Neuvostoliiton diktaattori Stalin. Viesturs Kairissin mustavalkoisessa elokuvassa kärsitään sen ajattelun seurauksia. Puna-armeija miehittää Latvian 1940-luvun alussa. Sabine Timoteo esittää nuorta naista, joka karkotetaan orjatyöhön Siperian työleirille, muistot ja toivo matkassaan. Selviytymistarina pohjautuu Melanija Vanagan omaelämäkerralliseen kirjaan. (Latvia/Suomi 2016)

TV1 klo 23.25