Päivän leffapoiminnat: Vaimo kyllästyy pihtailuun ja sortuu syrjähyppyyn kotimaisessa draamakomediassa

Ei kiitos -komediassa Heli (Anu Sinisalo) päättää tunnustaa syrjähyppynsä miehelleen.
Ei kiitos -komediassa Heli (Anu Sinisalo) päättää tunnustaa syrjähyppynsä miehelleen. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Ei kiitos

★★★ Vanhan liiton Suomi-elokuvissa Eino Kaipainen jäi usein sitä surullisen kuuluisaa kolmatta viulua kitkuttamaan. Samuli Valkaman draamakomediassa Ville Virtanen perii sen, kun vaimo (Anu Sinisalo) kyllästyy pihtailuun ja ponkaisee syrjähyppyyn komean Jarnon (Kai Vaine) kanssa. Anna-Leena Härkösen romaanin tilanteet ja dialogit tarjoavat Sinisalolle ja Virtaselle oivan ironiset eväät, vaikka muutoin pinnalla liidetäänkin. (Suomi 2013)

Liv klo 21.00

Pähkähullu Suomi

★★★ Jukka Virtasen ohjaama Spede-leffa valmistui parahiksi itsenäisen Suomen 50-vuotispäiviä juhlistamaan. Niin raivokkaasti siinä parhaimmillaan irrotellaankin, ettei kansakunnan elinvoimasta jäänyt epäilyksiä. Pasanen itse oli muikeassa vireessä amerikansuomalaisena hiusöljymiljonäärinä, joka saapuu tutustumaan isiensä maahan. Vieras kokee runsaan kattauksen suomalaisuutta, virallisesta pönötyksestä rennompaan asenteeseen. (Suomi 1967)

Sub klo 21.00

Lokakuun taivas

★★★★ Neuvostoliiton Sputnik-satelliitti kiersi Maata syksyllä 1957. Joe Johnstonin tosipohjaisessa elokuvassa se inspiroi myös amerikkalaisessa kaivoskaupungissa. Kun isät painuvat töihin maan uumeniin, tähyävät pojat korkeuksiin. Vertauskuva on tehokas, ja nuorukaisten omat rakettikokeilut tähtäävät jo tulevaisuuteen. Nuori Jake Gyllenhaal on rakettiryhmän Homer. Chris Cooper jurottaa isänä, ja Laura Dern kannustaa opettajana. (USA 1999)

TV5 klo 21.00