Päivän leffapoiminnat: Viimeisellä keisarilla oli pitkä tie kansalaiseksi

Yhdeksällä Oscarilla palkittu Bernardo Bertoluccin suurelokuva kertoo Kiinan keisarikunnan viimeisestä hallitsijasta 1900-luvun suurten muutosten keskellä.
Yhdeksällä Oscarilla palkittu Bernardo Bertoluccin suurelokuva kertoo Kiinan keisarikunnan viimeisestä hallitsijasta 1900-luvun suurten muutosten keskellä. Kuva: Recorded Picture Company

Viimeinen keisari

★★★★ Kiinalaisten kommunistivallankumous oli kaoottista aikaa, mutta ainakaan entistä keisariaan he eivät surmanneet, kuten venäläiset aiemmin. Bernardo Bertoluccin ylellisen runsas eepos seuraa Pu Yin taivalta parivuotiaasta nukkehallitsijasta historian vuoristorataan ja lopulta vanhukseksi. Mutta milloin hän oli onnellisimmillaan? Ohjaaja ja viileällä tyylillä näyttelevä John Lone jättävät arvelun katsojalle. (Ranska/Englanti 1987)

Yle Teema & Fem klo 21.00

Snowtime!

★★★ Jos hanget, korkeat nietokset eivät vielä sinällään inspiroi kouluikäisiä ulkoleikkeihin, niin ehkä tämä sitten. Myös hyvät varoitukset saadaan. Jean-François Pouliot ja François Brisson ohjasivat animaation, jossa kylän lapset innostuvat virittelemään suuren luokan lumisotaa. Disneylle ja muille suurille ei reilusti halvempi tuotanto pärjää, mutta kotoisa ote ja kaveruus lämmittävät. Céline Dion laulaa sen kunniaksi. (Kanada 2016)

TV5 klo 19.20

Ihmisen osa

★★★ Suomalainen pitää mölyt mahassaan, on totuttu sanomaan. Juha Lehtolan tragikomedia allekirjoittaa ajatuksen. Kari Hotakaisen romaanista syntyi vapaamuotoinen sovitus, jossa keski-ikäinen mies salaa työttömyytensä ja kuokkii ventovieraiden hautajaisissa. Hannu-Pekka Björkmanin tarkassa roolissa surumielinen pohjavire kohtaa elämän syvät ironiat. Ria Katajalla ja Armi Toivasella on siskoina omat murheensa. (Suomi 2019)

TV2 klo 21.00