Pantavankien valvontaa löysätään koronan takia – Koevapausvankien seuranta puhelinsoittojen varassa, päihdetestaus lopetetaan

Uudet koevapausvangit välttyvät valvontapantaseurannalta koronan takia.
Uudet koevapausvangit välttyvät valvontapantaseurannalta koronan takia. Kuva: ILKKA

Koevapausvankien valvontaa löysätään koronan takia. Rikosseuraamuslaitos (Rise) antoi Lännen Median tietojen mukaan maanantaina ohjeistuksen, ettei koevapauteen pääseville uusille vangeille asenneta enää jalkapantoja lähikontaktien välttämiseksi.

Risen turvallisuusjohtaja Ari Juuti vahvistaa uuden käytännön.

– Valvontapannan asentaminen edellyttää henkilökunnan ja vangin välistä lähikontaktia. Hillitäksemme koronaviruksen leviämistä uudet pannat jätetään asentamatta, sanoo Juuti.

Koevapaudessa on noin 250 vankia päivittäin. Koevapauden pituus on 1–6 kuukautta. Uusia vankeja siirtyy siis koevapauteen vähintään viikoittain.

Aiemmin koevapauteen päässeiden vankien valvontapantoihin uusi ohjeistus ei vaikuta. Risen uusi ohjeistus löysää myös heidän valvontaa siltä osin, kuin se tapahtuisi normaalioloissa lähikontaktissa.

Tämä tarkoittaa muun muassa päihdevalvonnasta luopumista. Tutkimusten mukaan päihteidenkäyttö lisää vankeusrangaistukseen tuomitun riskiä uusia rikoksensa.

Rise kertoo, että uusien koevapausvankien valvonta tapahtuu jalkapannan sijaan puhelimen välityksellä. Tarvittaessa valvontasoittojen määrää lisätään.

"Käsittämätöntä"

Vankilavirkailijain liitto pitää vankien valvonnan löysäämistä käsittämättömänä tilanteessa, jossa yhteiskunnan muiden jäsenten oikeuksia rajoitetaan rajusti koronan takia.

– Uusia vankeja ei pitäisi päästää koevapauteen poikkeusolojen aikana. Nyt jo koevapaudessa olevien tapaamisia on jouduttu karsimaan, sanoo liiton puheenjohtaja Antti Santamäki.

– Panta kertoo, missä vanki liikkuu, mitä puhelin ei tee. Pannan irrottaminen aiheuttaa hälytyksen, puhelinta ei ole edes pakko pitää mukana.

Rikosseuraamuslaitoksen turvallisuusjohtaja Ari Juuti muistuttaa, ettei pantavalvontaa edellytetä laissa.

– Vankilat täyttyvät, jos vankien määrää ei saada jostain päästä purettua. Siksi koevapautuksia aiotaan jatkaa, selvittää Juuti.

– Tavallista kevyempi valvonta otetaan tietenkin huomioon, kun harkitaan sitä, kenet koevapauteen päästetään.

Vankien lomat jäissä

Risen mukaan vangeilla ei ole todennettu tähän mennessä yhtään koronatartuntaa. Epäilyjä on ollut, mutta testit ovat osoittautuneet negatiivisiksi.

Henkilökunnan jäsenillä koronatartuntoja on todettu kolme. Heistä kukaan ei työskentele vankiloissa.

– Vankien fyysisiä tapaamisia on rajoitettu. Tapaamiset pyritään hoitamaan nyt puhelimen ja videopuheluiden välityksellä, Ari Juuti kertoo.

Poistumisluvat eli vankien niin kutsutut lomat ovat Risen mukaan jäissä.

– Poistumisluvan saa vain erittäin tärkeällä syyllä, eli esimerkiksi omaisen sairastuessa vakavasti tai hautajaisten perusteella.

Vankilavirkailijain liitto arvostelee Riseä löysäilystä. Liiton mukaan esimerkiksi avovankiloiden vangit kulkevat edelleen työtoiminnassa.

– Vankiloiden toimintaa on rajoitettava rajusti. Esimerkiksi vankien liikkumiset vankiloiden ulkopuolelle on loputtava kokonaan tässä tilanteessa. Keskushallinto on ohjeistanut rajoituksista yksiköitä, mutta yksiköiden johtajat poikkeavat linjauksista, liiton puheenjohtaja Antti Santamäki sanoo.

Risen mukaan uusien rajoitusten takia vankilassa olevien vankien päivätoiminta on pyritty säilyttämään normaalina etenkin suljetuissa vankiloissa. Tämän tarkoitus on ennalta estää levottomuuksia.

Risen turvallisuusjohtaja Ari Juutilla ei ole tiedossa tilanteita, joissa vangit olisivat pyrkineet hyötymään koronatilanteesta. Hänen mukaansa vankiloissa on ollut hyvin rauhallista.