Pariisissa ensin kaasuräjähdys ja sen jälkeen keltaliivien uusi voimainnäytös

Poliisi yritti hajottaa kyynelkaasulla keltaliivien mielenosoituksen Pariisin Place de l'Etoilella, lähellä Riemukaarta.
Poliisi yritti hajottaa kyynelkaasulla keltaliivien mielenosoituksen Pariisin Place de l'Etoilella, lähellä Riemukaarta. Kuva: YOAN VALAT / EPA

Kaksi palomiestä kuoli ja yksi espanjalainen turisti kuoli massiivisessa räjähdyksessä, joka sattui rakennuksen katutasossa Pariisin keskustassa lauantaina aamupäivällä. Lisäksi lähes 50 ihmistä loukkaantui, heistä noin kymmenen vakavasti..

Palomiehet olivat tutkimassa rakennuksen kaasuvuotoa, kun räjähdys tapahtui.

Rankassa on ollut viime vuosina lukuisia terrori-iskuja. Niinpä viranomaiset kiirehtivät ilmoittamaan, että Trevise-kadun leipomossa sattunut räjähdys oli onnettomuus.

Räjähdys oli niin voimakas, että se tuntui useiden satojen päässä olevissa rakennuksissa.

Poliisin päälle kiviä ja maalia

Muutama tunti turman jälkeen tuhannet keltaliivit marssivat äänekkäästi Pariisin keskustan kauppakatujen läpi.

Mellakkapoliisi hajotti mielenosoittajien joukkoa vesitykeillä ja kyynelkaasulla Riemukaaren ympäristössä. Aggressiiviset keltaliivit heittivät poliisien päälle kiviä ja maalia.

Noin 50 ihmistä pidätettiin.

Kyseessä oli yhdeksäs lauantain, kun keltaisiin huomioliiveihin pukeutuneet ihmiset osoittivat mieltä presidentti Emmanuel Macronin politiikkaa vastaan.

Iso osa Pariisin keskustaa oli mellakkapoliisien eristämä keltaliivien radikaalien ryhmien väkivaltaisuuksien pelossa. Seinen ylittävät sillat olivat kiinni, Élysée-palatsi tarkassa vartioinnissa.

Macron virittää keskusteluja

Keltaliivien protestimarsseja oli Pariisin lisäksi monissa muissa ranskalaiskaupungeissa kuten Bordeaux'ssa, Toulonissa, Strasbourgissa ja Bourgesissa.

Koko maassa yli 80 000 poliisia oli määrätty valvomaan protestikulkueita.

Keltaliivien ("gilets jaunes") liikehdintä alkoi protestina polttoaineiden hinnankorotuksille. Hyvin pian niistä tuli kanava, jossa purettiin tyytymättömyyttä presidentti Macronin politiikkaan. Macron on entinen investointipankkiiri, jonka katsotaan ajavan bisneseliitin asiaa ja unohtaneen kadunmiehen huolenaiheet.

Macron aikoo aloittaa tiistaina kansallisen debatin, jotta keltaliivien liikehdintä saataisiin hiljenemään. Keskustelua on määrä käydä netissä ja kaupungintaloilla. Keskustelun teemoja ovat verotus, vihreä energia, instituutiouudistukset ja kansalaisuus.

Pelastushenkilökunta auttoi Pariisin kaasuräjähdyksessä loukkaantunutta hoitoon.