Pekka Haavisto: Ihmisoikeudet ja EU-politiikka ovat vihreiden kynnyskysymyksiä vaalien jälkeiselle hallitusyhteistyölle

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi, että seuraavan hallituksen pitää olla tasa-arvon ja kestävän kehityksen hallitus. Haaviston vieressä kansanedustaja Emma Kari.
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi, että seuraavan hallituksen pitää olla tasa-arvon ja kestävän kehityksen hallitus. Haaviston vieressä kansanedustaja Emma Kari. Kuva: Aki Taponen

Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan puolueella on selvät kynnyskysymykset eduskuntavaalien jälkeisiin hallitusneuvotteluihin.

– Hallituksen pitää tukea ihmisoikeuksia ja olla Eurooppa-myönteinen. Emme hyväksy minkäänlaista rasismia tai muukalaisvihaa. Hallituksen pitää suhtautua myönteisesti Euroopan unioniin ja yhteisen valuutan käyttöön.

Haavisto joutui joulukuussa tarkentamaan, ettei perussuomalaisten nykyinen linja anna vihreille mahdollisuutta olla sen kanssa samassa hallituksessa.

Nyt hän kiteyttää sen niin, että vihreät eivät tule olemaan mukana minkäänlaisessa rajat kiinni -hallituksessa.

– Hallituksen pitää myös korostaa tasa-arvokysymyksiä, Haavisto sanoi Helsingissä puoluevaltuuskunnan kokouksen yhteydessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Vihreät eivät ole linjanneet, mitkä puolueet olisivat toivottavimpia hallituskumppaneita.

– Keskitytään tässä vaiheessa omaan vaalitulokseen ja yritetään saada niin hyvä tulos kuin mahdollista.

– Pyritään olemaan kolmen suuren puolueen joukossa. Jos siinä onnistutaan, sen jälkeen meilläkin on kohtalaisen hyvät mahdollisuudet olla ainakin neuvottelupöydässä, Haavisto sanoi.

Ydinvoima ja dynamo

Kysymykseen ydinvoimasta kynnyskysymyksenä Haavisto vastasi sanomalla, että hänen polkupyöränsä dynamo on tuottanut enemmän energiaa kuin Suomen 2000-luvun ydinvoimalapäätökset yhteensä.

Vihreät eivät usko ydinvoimaan ilmastonmuutoksen torjunnassa.

– Jos joku luulee, että ydinvoimalla saadaan nopeita ilmastotoimia aikaan, se näyttää aika toiveajattelulta. En usko, että tällä hetkellä kenelläkään on suuria suunnitelmia uusista voimaloista. Edellisetkin näyttävät olevan aika vaikeassa jamassa, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan merituulivoima on todennäköisesti edullisin energiamuoto Suomessa ja Euroopassa.

Vihreiden valtuuskunnan kokouksessa käsitellään puolueen vaaliohjelmaluonnosta. Sen mukaan vuoden 2030 jälkeen pitäisi siirtyä myymään vain nollapäästöisiä uusia henkilöautoja.

– Minulla on se käsitys, että vuoden 2030 jälkeen eurooppalaisella autoteollisuudella ei ole enää mitään muuta tarjota meille ostettavaksi, koska kehitys menee niin nopeasti. Kuluttajien painostus ja murros ilmaston hyväksi tulee muuttamaan hyvin nopeasti autoteollisuutta, Haavisto ennusti.

Vihreiden mukaan ilmastosyistä tehtävän muutoksen yhteiskunnassa pitää olla oikeudenmukainen ja reilu.

– Perusturvan kehityksessä ja verotuksen progressiossa on otettava huomioon kulutusverojen vaikutus kaikkein köyhimpiin ihmisiin.

– Näyttää siltä, että aidon perustulon puolesta puhuu enää kaksi puoluetta, vihreät ja vasemmistoliitto. On sääli, että keskusta on peruuttanut omasta mallistaan aika radikaalisti, Haavisto sanoi.

Ilmasto, koulutus ja perusturva

Haaviston mukaan eduskuntavaalien ratkaisevat kysymykset ovat ilmasto, koulutus ja perusturva. Puheenaiheet vaihtuvat nopeasti, ja viime aikoina vihreiden kentällä on paljon keskusteltu myös vanhusten hoidosta.

– Meidän linja on hyvin selvä. Olemme 0,7:n hoitajamitoituksen, vanhusasiainvaltuutetun ja hoivahälytysjärjestelmän puolesta.

Hoivahälytysjärjestelmässä vanhukset, omaiset ja työntekijät voisivat tehdä ongelmista nimettömiä ilmoituksia. Haaviston mukaan näin päästäisiin pelon ja koston ilmapiiristä.

Vihreiden vaaliohjelmaluonnoksen mukaan voitontavoittelua hoivapalveluissa pitäisi rajoittaa. Samaa ovat aiemmin eduskunnassa esittäneet perussuomalaiset.

Vihreiden puoluevaltuuskunnan on määrä hyväksyä eduskuntavaaliohjelma sunnuntaina.