Perheenisän helvetti jäätyy – Stanley Kubrickin kauhuelokuva vie perhetarinan korpihotellissa hyytäville pakkaslukemille

Stanley Kubrickin Hohto-elokuvassa korpihotelliin vetäytyneen kirjailijan perhe kokee kauhun hetkiä syrjäisessä korpihotellissa. Kuvassa perheenäitiä esittävä Shelley Duvall.
Stanley Kubrickin Hohto-elokuvassa korpihotelliin vetäytyneen kirjailijan perhe kokee kauhun hetkiä syrjäisessä korpihotellissa. Kuvassa perheenäitiä esittävä Shelley Duvall. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Hohto

★★★★★ Stanley Kubrickin kauhuelokuva ei enää kilpaile karmeuksissa lajin uudempien hirmutöiden kanssa, mutta vastaaville pakkaslukemille ei yksikään perhetarina ole painunut. Jopa alkuperäisromaanin kirjoittaja Stephen King on tulkintaa kavahtanut, mutta kirjailijaa esittävän Jack Nicholsonin helvetti jäätyy. Syrjäiseen korpihotelliin tämä ottaa mukaansa vaimo Shelley Duvallin ja poika Danny Lloydin. (USA/Britannia 1980)

Sub klo 21.00

SF-paraati

★★★ Laulua, romantiikkaa, terassikelejä ja kansainvälistä kaupunkielämää: nykykatsoja voi vain aavistella, kuinka kaukaiselta unelmalta välirauhan kesänä valmistunut elokuva näytti vain hetkeä myöhemmin – sotavuosina. Tauno Palo on rallatteleva taksikuski, joka Helsingin humussa törmäilee ja ihastuu turistiopas Ansa Ikoseen. Urbaanien bilettäjien onnea eivät edes happamat viranomaiset voi pilata. Heistä kertoili Yrjö Norta. (Suomi 1940)

TV1 klo 13.15

Ottoman Lieutenant

★ Joseph Reubenin elokuvassa muistellaan ensimmäisen maailmansodan vuosia Osmanien valtakunnassa, nykyisessä Turkissa. Tai oikeammin sieltä muistetaan se, mitä turkkilaisille rahoittajille sopi. Armenialaisten kansanmurha tuupataan muhkeilla maisemilla ja auringonlaskuilla syrjään tunnelmaa pilaamasta. Hera Hilmar tekee laimean roolin amerikkalaisena sairaanhoitajana, joka rakastuu lääkäri Josh Harnettiin. Ensiesitys. (Turkki/USA 2017)

TV5 klo 21.00