Pfizerin ja Biontechin koronarokote suojasi tehokkaasti myös ikäihmisiä – yritysten mukaan vakavia sivuvaikutuksia ei ole havaittu

Koehenkilölle annetaan Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotetta kliinisessä testivaiheessa.
Koehenkilölle annetaan Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotetta kliinisessä testivaiheessa. Kuva: EPA/BIONTECH SE

Lääkeyhtiö Pfizerin ja Biontechin rokote antaa 95 prosentin suojan koronavirusta vastaan.

Keskiviikkona tulleiden tarkempien tulosten mukaan rokote suojaa tehokkaasti myös ikäihmisiä. Yritysten mukaan yli 65-vuotiaat saavat rokotteesta noin 94 prosentin suojan.

Runsas viikko sitten yritykset ilmoittivat, että alustavien tutkimusten mukaan rokotteen teho on 90 prosenttia. Yritykset aikovat hakea rokotteelle hätäkäyttölupaa Yhdysvalloissa.

Tutkimuksessa 41 000 koehenkilölle annettiin kaksi annosta rokotetta. Kokeisiin osallistuneista 41 prosenttia oli 56–85-vuotiaita, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Rokotetutkimuksessa koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin sairastui 170 ihmistä. Osa heistä sai tutkimusrokotetta ja osa lumerokotetta. Tutkimusrokotetta saaneista tautiin sairastui kahdeksan henkilöä.

Avoimia kysymyksiä on edelleen jäljellä

Kaikkia tutkimustuloksia ei ole vielä julkaistu, mutta yritysten mukaan vakavia sivuvaikutuksia ei ole havaittu. Vielä ei ole varmuutta, kuinka pitkän suojan rokote antaa virusta vastaan ja estääkö se taudin lisäksi myös koronavirustartunnan.

– Tämä ei ole hyvä uutinen pelkästään tälle rokotteelle, vaan se lisää todennäköisyyttä, että myös muut koronavirusrokotteet ovat kohtuullisen tehokkaita vanhemmille ihmisille, sanoi Lontoon yliopiston trooppisen lääketieteen keskuksen lääke-epidemiologian professori Stephen Evans.

Maanantaina yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Moderna ilmoitti, että alustavien tutkimusten mukaan sen rokote antaa noin 95 prosentin suojan virusta vastaan.