Piilaaksosta alkoi vallankumous – vapaamielinen ilmapiiri loi otollisen maaperän kehitykselle

Lee Felsentein on yksi entisistä nuorista, jotka laittoivat liikkeelle Kalifornian Piilaaksosta alkaneen teknologisen vallankumouksen.
Lee Felsentein on yksi entisistä nuorista, jotka laittoivat liikkeelle Kalifornian Piilaaksosta alkaneen teknologisen vallankumouksen. Kuva: Silja Aitoaho

Historia: Kun nörtit muuttivat maailman

★★★★ Tämäpä yllättävää, nörttien ja hippien yhteinen historia 1960-luvun Kalifornian Piilaaksossa, nimittäin!

Siellä joukko hippejä, tietotekniikkanikkareita ja liike-elämän edustajia laittoi liikkeelle teknologisen vallankumouksen, joka johti tietokoneen keksimiseen ja koko maailman verkostoitumiseen.

Aikalaisten haastattelujen ja arkistojen aarteiden varaan rakentuvan, kaksiosaisen dokumentin ensimmäisessä jaksossa kuljetaan kehityksen alkuajoilta ensimmäisen tietokoneen syntyyn. Toisessa jaksossa tutustutaan www-verkon ensimmäisiin vaiheisiin.

Kalifornian Piilaakson omintakeinen historia ja suvaitsevainen ilmapiiri oli otollinen maaperä sille kehityskululle, jota kiinnostava dokumentti kuvaa.

Vapaamielinen ilmapiiri auttoi

Aikakauden eläneet entiset nuoret kuvailevat, millaisessa ajassa he toteuttivat intohimojaan. Harmaapäiseksi käynyt joukko alan uranuurtajia jakaa näkemyksen siitä, että Piilaakson ja koko länsirannikon vapaamielinen ilmapiiri antoi keskenään hyvin erilaisille ihmisille mahdollisuuden näyttää kyntensä.

Toisin kuin esimerkiksi Yhdysvaltain itärannikolla, Kaliforniassa suvaittiin erilaisuutta. Osallistua saivat kaikki, jolla oli osaamista, ja se kantoi hedelmää ja mahdollisti uusien innovaatioiden synnyn.

Dokumentti palaa ajassa taaksepäin aina Kalifornian kultaryntäykseen ja sen liikkeelle sysäämään kehityskulkuun. 1960-luvulle tultaessa tekniikan haluttiin rikkovan yhä uusia rajoja.

Laajojen kehityskaarien lisäksi katsojalle tarjoillaan myös mielenkiintoisia yksityiskohtia. Yksi niistä on Steve Jobsin kehittämä blue box –hakkerointilaite, jonka avulla oli mahdollista soittaa ilmaisia kaukopuheluita. Ilman sitä Applea ei ehkä olisi koskaan perustettu.

Yle Teema & Fem tiistai 27.8. klo 21.00