Pohjois-Korea kuulusteli, ampui ja poltti eteläkorealaisen kalastusvirkailijan, Etelä-Korea sanoo – Tiedustelun mukaan pohjoisen armeijaa käsketään ampumaan tappaakseen

Heinäkuussa pohjoiskorealainen mies yritti tiettävästi palata kuvan tunnelia pitkin Pohjois-Koreaan, josta hän oli aiemmin loikannut etelään. Loikkauksia tapahtuu toisinaan myös Etelä-Koreasta pohjoiseen.
Heinäkuussa pohjoiskorealainen mies yritti tiettävästi palata kuvan tunnelia pitkin Pohjois-Koreaan, josta hän oli aiemmin loikannut etelään. Loikkauksia tapahtuu toisinaan myös Etelä-Koreasta pohjoiseen. Kuva: epa08568740

Pohjois-Korean sotilaat ampuivat eteläkorealaisen kalastusvirkailijan ja polttivat tämän ruumiin, Etelä-Korea sanoo.

Etelä-Korean mukaan todisteet viittaavat siihen, että mies yritti loikata Pohjois-Koreaan. Kalastusvirkailija ilmoitettiin kadonneeksi maanantaina lähellä Koreoiden välistä rajaa merellä.

Tarkkaa syytä miehen ampumiselle ei ole Etelä-Korean mukaan tiedossa, mutta etelän tiedustelulähteiden mukaan miestä kuulusteltiin merellä, mikä jälkeen hänet ammuttiin teloitustyyliin "ylhäältä tulleen määräyksen" jälkeen. Etelä-Korean käsityksen mukaan ampumisen tarkoituksena on voinut olla estää koronaviruksen leviämistä.

Ampumisen jälkeen kaasunaamareihin pukeutuneet pohjoiskorealaiset sotilaat valelivat ammutun miehen ruumiin öljyllä ja polttivat miehen ruumiin.

Etelä-Korea kertoo tiedustelleensa pohjoisesta, mitä tapauksessa tapahtui, mutta Pohjois-Korea ei ole vastannut.

Käsky: Ampukaa tappaaksenne

Etelä-Koreassa olevien Yhdysvaltain armeijan komentajien mukaan Pohjois-Korean joukot ovat saaneet määräyksen ampua maahan pyrkiviä. Käskyn mukaan tarkoitus on tappaa tunkeutujia.

Uutistoimisto Reutersille puhunut Pohjois-Koreaa tarkkaileva analyytikkoyhtiö arvioi, että järeän käskyn taustalla on lokakuun alkuun suunniteltu Pohjois-Korean sotilasparaati. Pohjois-Korean pyrkii analyytikkoyhtiön mukaan tekemään kaikkensa, etteivät mahdolliset koronatartunnat estäisi sotilasparaatin järjestämistä.

Analyytikkoyhtiön toimitusjohtaja Chad O'Carroll sanoo, että paraati muodostaa suuren uhan koronan leviämisestä.

– Paranoidi pelko viruksen leviämisestä näyttää johtaneen käskyyn ampumisesta, jonka tavoitteena on tappaa, O´Carroll sanoo.

Korjattu 24.9. klo 19.30: Jutussa luki aiemmin, että ruumiin polttamisen syynä on voinut olla koronaviruksen leviämisen ehkäiseminen. Etelä-Korean epäilyt leviämisen ehkäisemisestä motivaationa viittaavat todellisuudessa ampumiseen, eivät ruumiin polttamiseen.