Poliisi tutkii Kiuruveden hoivakodin koronakuolemia taloudellisen hyödyn tavoitteluun liittyvinä laiminlyönteinä – Attendo kiistää hyötymisen

Poliisi epäilee pitkälti yli toistakymmentä henkilöä rikoksista liittyen koronaviruksen leviämiseen vanhusten hoivakodissa Kiuruvedellä viime keväänä.
Poliisi epäilee pitkälti yli toistakymmentä henkilöä rikoksista liittyen koronaviruksen leviämiseen vanhusten hoivakodissa Kiuruvedellä viime keväänä. Kuva: Arttu Laitala

Poliisi tutkii, pääsikö koronavirus leviämään Kiuruveden hoivakodissa keväällä taloudellisen hyödyn tavoitteluun liittyvien laiminlyöntien takia. Tästä syystä 12 vanhuksen kuolemaan johtanutta tapahtumavyyhtiä selvittää Itä-Suomen poliisilaitoksen talousrikosyksikkö.

Taloudellinen hyöty voisi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi toimintaan osoitettuja puutteellisia resursseja.

Syyttäjän kanssa asiassa tiivistä yhteistyötä tekevä poliisi ei toistaiseksi avaa asian yksityiskohtia tai esitutkinnan tuloksia, mutta kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

– Mikäli yritystoiminnassa eli tässä tapauksessa asumispalveluyksikön liiketoiminnassa tavoitellaan taloudellista hyötyä, se voi äärimmillään johtaa hoidollisiin tai muihin laiminlyönteihin, jotka voivat taas johtaa ihmisten sairastumiseen tai kuolemaan, sanoo tutkinnanjohtaja Minna Koistinen Itä-Suomen poliisilaitokselta Lännen Medialle.

– Kun puhutaan suuresta määrästä ihmishenkien menetyksiä ja yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta, poliisin on äärimmäisen tärkeää selvittää, onko kyse törkeästä huolimattomuudesta tai tahallisesta toiminnasta.

Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist sanoo pitävänsä tärkeänä, että asiat selvitetään. Hän ei anna suoraa vastausta siihen, oliko hänen tiedossaan, että poliisi tutkii tapahtumia taloudellisen hyötymisen näkökulmasta.

– Tiedossamme on, että poliisi selvittää parhaillaan, onko rikosta tai rikoksia tapahtunut, Holmqvist sanoo.

– Meillä ei ole tiedossa seikkoja, joiden perusteella Attendo olisi voinut saada taloudellista hyötyä Kiuruveden tapahtumiin liittyen. Olemme omalta osaltamme pyrkineet edesauttamaan tapahtumien selvittämistä ja avoimesti toimittaneet poliisille kaiken tiedon, mitä meiltä on pyydetty.

Poliisi aloitti viime toukokuussa esitutkinnan Kiuruvedellä sijaitsevan hoivakoti Kallionsydämen asukkaiden koronakuolemista. Kiuruvesi sijaitsee Pohjois-Savossa.

Maalis-huhtikuun taitteessa laitoksessa levisi koronavirus, joka sairastutti useita asukkaita ja henkilökunnan jäseniä. 12 asukasta kuoli.

Hoivakoti oli ikäihmisille ympärivuorokautista hoitoa tarjoava hoivayhtiö Attendon ylläpitämä 30-paikkainen laitos. Laitos siirtyi Ylä-Savon sote-kuntayhtymän vastuulle huhtikuun alussa tapahtumien takia.

Epäilyt kohdistuvat myös virkatehtäviin

Tapauksen esitutkinta on pitkittynyt ja laajentunut. Poliisi kertoo, että syynä tähän on kuultavien kasvanut määrä ja laajan asiankirjamateriaalin läpikäynti.

Tähän mennessä poliisi on kuullut jo lähemmäs 60 henkilöä ja toistakymmentä henkilöä vielä kuulematta.

– Nyt ei puhuta pikku kuulusteluista vaan pisimmillään kaksi tai kolme päivää kestävistä kuulemisista henkilöä kohden. Kysymys on huomattavan laajasta kokonaisuudesta, jota teemme syyttäjän kanssa yhteistyössä, Koistinen kertoo.

– Epäiltyjen määrä on pitkälti yli toistakymmentä.

Esitutkinnan on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä.

Epäiltyinä rikosnimikkeinä on useita kuolemantuottamuksia, vamman tuottamuksia ja vaaran aiheuttamisia. Lisäksi poliisi tutkii työturvallisuusrikosta, väärän todistuksen antamista viranomaiselle ja virkavelvollisuuden rikkomista.

Poliisi ei toistaiseksi tarkenna, missä vastuu- tai virka-asemissa toimineisiin henkilöihin rikosepäilyt kohdistuvat.

Attendon mukaan poliisi on kuullut joitakin sen työntekijöitä rikoksesta epäiltyinä.

Virkavelvollisuuden rikkomiseen voi lain mukana syyllistyä vain virkatehtävässä valtiolla, kunnalla tai muussa julkisyhteisössä työskentelevä henkilö. Attendon mukaan yrityksellä ei ole palkkalistoillaan esimerkiksi lääkäreitä, ja Kiuruveden hoivakotiin terveyspalvelut tarjosi tapahtuma-aikaan Ylä-Savon sote.

Ylä-Savon sote ei halunnut kommentoida, epäilläänkö sen työntekijöitä rikoksista.

Kyse vasta rikosepäilyistä

Poliisi kertoo pidättäytyneensä tarkoituksella tapauksen tiedottamisesta.

– Kiuruvesi on hyvin pieni paikkakunta ja haluamme taata nyt työrauhan. Tiedotamme asiasta laajemmin, kun esitutkinta valmistuu ja siirtyy syyteharkintaan, tutkinnanjohtaja Minna Koistinen sanoo.

Hän muistuttaa, että kyse on vasta rikosepäilyistä. Poliisin velvollisuus on pyrkiä selvittämään rikos, kun syytä epäillä -kynnys ylittyy.

Tästä syystä poliisi pyrkii saamaan mahdollisimman kattavasti tietoa tapahtumista. Tämä selittää osaltaan poikkeuksellisen pitkät kuulustelut.

Poliisi on kuullut epäiltyjen lisäksi hoivakodissa koronavirukseen sairastuneita, asianomistajan tai todistajan asemassa olevia työntekijöitä ja tautiin menehtyneiden omaisia.

–  On tärkeää, että poliisi selvittää tapahtumia tarkasti. Tapahtumat olivat hyvin raskaita erityisesti asukkaille ja läheisille, mutta myös työntekijöillemme. Esitutkinta painaa attendolaisten mieltä, ja on nostanut pintaan huolta myös muiden hoivatyön ammattilaisten keskuudessa, Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist sanoo.