Poliisin ja Valviran ylin johto tapaa ensi viikolla hoivakotikohun tiimoilta – poliisilla on käynnissä maanlaajuinen selvitys tilanteesta

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi suhtautuu vanhusten hoivakotien laiminlyönneistä tehtyihin mahdollisiin rikosilmoituksiin vakavasti.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi suhtautuu vanhusten hoivakotien laiminlyönneistä tehtyihin mahdollisiin rikosilmoituksiin vakavasti. Kuva: Ratilainen Mauri

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo sopineensa sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran ylijohtajan Markus Henrikssonin kanssa tapaamisesta ensi viikon maanantaille.

Tapaamisessa poliisihallituksen ja Valviran asiantuntijat käsittelevät hoivakotikohun osalta noussutta tilannekuvaa ja keskinäistä yhteistyötä.

Kolehmainen kertoo, että poliisi on työstänyt nyt loppuvaiheessa olevaa selvitystä, jossa on koottu yhteen vanhusten hoidon laiminlyönteihin liittyviä rikosilmoituksia.

– Poliisi tekee lakisääteistä velvoitetta ja tutkii ne rikosilmoitukset mitä tulee, joka ikinen päivä ja joka ikisessä tapauksessa. Jos saamme ilmoituksen siitä, että hoitokodissa selvästi syyllistytään laiminlyöntiin, totta kai se tutkitaan, Kolehmainen sanoo.

Hänen mukaansa kokonaiskuvan selvityksen ohella poliisi haluaa pureutua tarkemmin jo meneillään olevin asioihin, joita on tutkinnassa.

Poliisiylijohtajan alustavien tietojen mukaan selvityksessä ei ole hoivakotikohun myötä tullut esiin ”poikkeavia” tietoja, mutta hän korostaa, että joiltain poliisilaitoksilta tietoja ei vielä ole saatu. Kolehmaisen mukaan tiedot tarkentuvat tällä viikolla.

Poliisi selvittää vielä rikosilmoituksia

Vanhusten hoivakotien laiminlyönneistä alkanut kohu sai jälleen uutta pontta, kun kävi ilmi, että Varkauden kaupunki on tehnyt rikosilmoituksen Joroisissa sijaitsevasta Attendon hoivakoti Jalavasta.

Tämän vuoden aikana valvontaviranomaiset ovat keskeyttäneet kahden yksityisen hoivakodin toiminnan vakavien laiminlyöntien takia. Muun muassa sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ja oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ovat puhuneet julkisuudessa siitä, että työvuorolistojen väärentämisessä voi olla kyse petoksesta.

– Pitää huolellisesti arvioida, mistä on kysymys ja onko rikostutkinnalle edellytykset, Kolehmainen sanoo.

Sopimusten laiminlyöntejä tulee Kolehmaisen mukaan arvioida myös sopimusoikeuden näkökulmasta. Hänen mukaansa myös kunnalla tai sopimuksen tilaajalla on velvollisuus valvoa, että sopimus tulee täytetyksi sovitulla tavalla.

Rikoslain mukainen petos tulee arvioitavaksi silloin, jos sopimuksessa johdetaan harhaan taloudellisen edun saamiseksi "selvästi rikollisella ja petollisella mielellä".

Poliisijohtaja ei ottanut kantaa siihen, onko mahdollisia petosrikostutkintoja käynnistetty.

– Nyt en pysty yksilöimään, sillä selvitystyö on kesken. Jotain kuvaa on tullut tilanteista, jotka ovat johtaneet kuolemaan ja joistain poliisilaitoksista erilaisia suuntia, muuten en voi vastata.

Poliisin kädet sidottu ennen rikosilmoitusta

Poliisiylijohtaja muistuttaa, että poliisin toimivalta hoivakodeissa alkaa mahdollisesta rikosilmoituksesta ja kertoo, että pelkkä väite rikoksesta ei riitä käynnistämään esitutkintaa.

– Se vaatii tuekseen lisäseikkoja, heti kun tutkinnan edellytykset saadaan, me tutkitaan.

Hoivapalveluiden ensisijainen valvontaviranomainen on Valvira ja aluehallintovirastot avustavat.

Poliisiylijohtajan mukaan poliisi arvioi kuolemantapausten osalta aina, onko aihetta rikosprosessin käynnistämiselle. Hän myös kiistää väitteet siitä, että poliisi ei suhtaudu tilanteeseen vakavasti.

– Aina kun on haavoittuvassa asemassa oleva asianomistaja, käytännössä lapsi tai vanhus, suhtaudumme vakavasti ja teemme parhaamme, että rikosvastuu toteutuu, Kolehmainen sanoo